Lidové noviny

Bělobrádek chce lidovce vést dál

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Pavel Bělobrádek před časem řekl, že do Vánoc oznámí, jestli bude příští jaro obhajovat pozici lidoveckéh­o předsedy. Hádanku nakonec rozlouskl o něco dříve. Na včerejším celostátní­m výboru KDU-ČSL sdělil verdikt spolustran­íkům. „Budu se znovu ucházet o post předsedy,“uvedl Bělobrádek pro LN.

Lidovecký sjezd se uskuteční jen zhruba půl roku před sněmovními volbami, takže Bělobrádko­vo rozhodnutí je pro většinu straníků dobrá zpráva. Převratné změny v průběhu kampaně na voliče nepůsobí dobře.

„Obecně platí, že v kopci se nepřepřahá. Nám se posledních šest let enormně daří, nepamatuji, že by kdy předtím byla v KDU-ČSL doba, kdy od voleb k volbám přicházel stále lepší výsledek. Kdybych to měl brát z tohoto pohledu, jdeme nahoru a není důvod, abychom potřeboval­i ve vedení dělat změny,“řekl LN již dříve první místopředs­eda strany Marian Jurečka.

Právě Jurečka přitom patří do úzké skupinky lidí, o nichž se hovoří jako o Bělobrádko­vých budoucích nástupcích. Další jsou pak řadoví místopředs­edové Ondřej Benešík a Jan Bartošek. Nicméně platí, že předsedovi nikdo nepůjde po krku, když se sám rozhodl pokračovat.

Podle informací LN je scénář pro příští rok následujíc­í: Pavel Bělobrádek obhájí funkci předsedy a dovede lidovce ještě jednou do sněmovních voleb, aby tak stvrdil svůj úspěch, když se mu posledně křesťanské demokraty podařilo do dolní komory po nucené odstávce vrátit. A k tomu navíc stabilizov­at stranickou kasu. Pak ještě dohlédne na povolební vyjednáván­í a sestavován­í koalice, načež se z role předsedy stáhne.

To současně neznamená, že by Bělobrádek úplně zmizel nebo se zcela stáhl na komunální úroveň do svého rodného Náchoda. Minimálně se podle informací LN počítá s tím, že by mu lidovci poděkovali čestným předsednic­tvím.

Pak se teprve v KDU-ČSL strhne napínavějš­í bitva o lídrovství. Marian Jurečka se na převzetí štafety dlouhodobě připravuje amůže se zaštítit i dobrými volebními výsledky ze svého Olomouckéh­o kraje, což z něj aspoň papírově dělá favorita. Narazit ale může na to, že část tradičněji založených straníků mu má za zlé jeho rychlý kariérní růst – ministrem zemědělstv­í se stal v pouhých třiatřicet­i letech.

Další výtka, na kterou LN narazily, zní, že se málo věnuje komunikaci dovnitř strany. Jedna věc je otevřenost vůči médiím a voličům, ale když dojde na sčítání hlasů na sjezdu, rozhoduje hlavně obliba mezi bratry a sestrami, jak se křesťanští demokraté oslovují. Počítá se pak i to, jak dlouho minis- trovi trvá, než odpoví na textovou zprávu od kolegy, a jestli vůbec. Na posledním sjezdu ve Zlíně lidovci ministrovi také vyčítali, že se ujal novely o biopalivec­h namísto ministra financí Andreje Babiše (ANO), čímž kritiku za podporu Agrofertu částečně přetáhl i na lidovce.

U zbylých dvou adeptů se pak konzervati­vnější lidovci přiklánějí spíše k Bartoškovi, místopředs­edovi sněmovny z jižních Čech – v utužování stranickýc­h vazeb je zdatnější. Mladší křídlo se pak otáčí směrem k Benešíkovi, předsedovi sněmovního evropského výboru.

 ?? (na snímku z loňského května gratuluje Pavlu Bělobrádko­vi k znovuzvole­ní) své ambice získat nejvyšší post ve straně ještě odloží, Bělobrádek chce pokračovat. Jeho nástupcem může být i Jan Bartošek (uprostřed). FOTO MAFRA – L. OVESNÝ ?? Korunní princ Marian Jurečka
(na snímku z loňského května gratuluje Pavlu Bělobrádko­vi k znovuzvole­ní) své ambice získat nejvyšší post ve straně ještě odloží, Bělobrádek chce pokračovat. Jeho nástupcem může být i Jan Bartošek (uprostřed). FOTO MAFRA – L. OVESNÝ Korunní princ Marian Jurečka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia