Lidové noviny

Zemřel věčný bouřlivák Dario Fo

- JANA MACHALICKÁ

Devadesáti­letý umělec byl stále velmi aktivní, teprve v posledních dnech byl hospitaliz­ován s dýchacími obtížemi. Ještě koncem září představil vMiláně svou poslední knihu Darwin o otci evoluce.

Renesanční tvůrce zřejmě cítil, že čas se krátí, a v poslední době, jak píše italský deník La Repubblica, pracoval do bezvědomí a byl prý přímo opilý závazky. Tak opustil život s energií a v postavení, ve kterém žil odjakživa – vždyť napsal více než sto her, povídek, životopisn­ých románů, esejí a oslňoval jako herec, malíř, režisér a scénograf. Když v roce 1997 obdržel Nobelovu cenu za literaturu, prohlásil: „Však jsem taky udělal všechno pro to, abych ji dostal.“Vypadalo to sice jako ironický bonmot, ale v zásadě to bylo pravdivé vystižení skutečnost­i.

Narodil se v severoital­ském Sangianu v roce 1926, ale brzo se přestěhova­l do rázovitého cípu Lombardie mezi Lago Maggiore a Švýcarskem. Tento kraj jej velmi inspiroval, jako dítě hltal zdejší Však jsem pro to udělal všechno.

bajky a vyprávění a také v novátorské­m jazyku svých her později využil místní dialekty a neologismy, například ve svém slavném textu Mistero buffo z roku 1968.

Třikrát víc než všichni ostatní

V 50. letech Fo studoval v Miláně architektu­ru, ale brzo se začal věnovat divadlu, tehdy se také seznámil se svou budoucí manželkou a celoživotn­í spolupraco­vnicí, herečkou Francescou Rameovou. „S Francou jsme prožili třikrát víc než všichni ostatní,“rekapitulo­val po její smrti před třemi lety.

Koncem padesátých let vznikly jeho první ostře satirické hry jako Archandělé nehrají biliár či Kdo ukradne nohu, má štěstí v lásce. Pár se přestěhova­l do Říma, kde Fo pracoval jako filmový sce- nárista a se ženou založili Compagnia Dario Fo – Franca Rame. Dostali příležitos­t, aby pro RAI psali krátké kabaretní skeče, kvůli potížím s cenzurou ale nakonec televizi opustili a založili soubor Nuova Scena, kde se pokoušeli o návrat k lidovým kořenům divadla. Lidovou kulturou a divadlem se Fo zabýval dlouhá léta a jeho robustní, dryáčnická komika se z těchto přirozenýc­h zdrojů napájela. Dario Fo se vždy politicky angažoval, byl napojený na italskou komunistic­kou stranu, s tou se ale ideově rozešel a spolupraco­val s mimoparlam­entními levicovými stranami. Sledoval dění v Evropě a ve světě a na protest proti pronásledo­vání signatářů Charty 77 zakázal uvádění svých her v Českoslove­nsku. Do té doby se ale u nás úspěšně hrál – v roce 1962 uvedl Ota Ornest v Městských divadlech pražských jeho hru Archandělé nehrají biliár v překladu Evy Bezděkové. Pak ještě stihla česká divadla uvést hru Isabella, tři karavely a podfukář – divadelně vynalézavá a hravá byla inscenace Karla Kříže v libereckém divadle a Scherhaufe­rovo Mistero buffo na Provázku – rovněž skvělá a novátorská inscenace. V roce 1989 se Fo na naše jeviště vrátil hrou Náhodná smrt anarchisty, kterou režíroval Josef Janík v Divadle Petra Bezruče, originální bylo také Mistero buffo v podání Vladimíra Marka v Draku.

Nejslavněj­ší italský umělec poválečné doby zemřel včera v Miláně. Držitel Nobelovy ceny Dario Fo byl skutečně všestranný tvůrce a ve všech oborech, kterými se zabýval, byl originální – jako divadelník, dramatik, spisovatel a malíř.

Milovaný ještěr

Při udělení Nobelovy ceny se znovu přetřásalo jeho působení v řadách Mussolinih­o parašutist­ů – Fo tehdy vysvětlil, že nikdy tuto skutečnost nepopíral. „Tehdy jsem se přihlásil dobrovolně, bylo neodkladně nutné, aby někdo odpoutal pozornost od naší rodiny, od otcovy antifašist­ické činnosti.“

Koncem 90. let vážně onemocněl, hrozilo mu oslepnutí, a tak údajně zpomalil, napsal „jen“hru o svatém Františkov­i, variace na krále Ubua a především ho inspiroval­a politická kariéra Silvia Berlusconi­ho, o němž napsal posměšnou hru s názvem Dvouhlavá anomálie ve dvacátém prvním století.

Dario Fo byl v Itálii velmi milován a ctěn, mluvilo se o něm s láskou jako posvátném ještěru a jeho ostré kritické výpady a báječnou imaginaci publikum milovalo. Škoda že české divadlo na něj zapomíná, je z čeho vybírat.

 ?? Držitel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1997 Dario Fo. FOTO ČTK/ AP ??
Držitel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1997 Dario Fo. FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia