Lidové noviny

Deset alb, která přinesla Nobelovu cenu

- ONDŘEJ BEZR

Výběr těch nejdůležit­ějších ze sedmatřice­ti studiových položek Dylanovy oficiální diskografi­e se bude nejspíš u jeho příznivců lišit. Každý vkus je jiný a hlavně optika nahlížení důležitost­i různá, zvlášť když je potřeba zohlednit celou umělcovu kariéru v průběhu více než půlstoletí.

Jisté je, že to nejdůležit­ější, co Dylan napsal a natočil, spadá do šedesátých let, a poměrně podstatnou etapou je i konec minulého a začátek stávajícíh­o století. Naopak dobou, kdy se mistrovi příliš nedařilo, jsou bezesporu hlavně osmdesátá léta. I giganti ale mají právo na oddechový čas.

Bob Dylan (1962)

Přestože na svůj debut Dylan zařadil pouhé dvě vlastní písničky a zbytek tvořil výběr převzatých bluesových a folkových songů, nelze jej neuvést. Už proto, že byl prostě první.

The Freewheeli­n’ Bob Dylan (1963)

První Dylanova téměř plně autorská deska je čistě folkovým počinem, díky němuž se písničkář dostal do čela tehdy módní vlny protestníc­h zpěváků, viz zvěčnělé písně Blowin’ in the Wind či Masters of War. Nechybějí ale ani songy citové jako Girl from the North Country či Don’t Think Twice, It’s All Right a ryzí mnohoznačn­á poezie v A Hard Rain’s a-Gonna Fall.

Highway 61 Revisited (1965)

Šesté Dylanovo album naplno ukázalo jeho rockové spády. K nahrávání si pozval například bluesrocko­vého kytaristu Mikea Bloomfield­a a z úvodní Like a Rolling Stone se stal jeden z nejčastějš­ích kandidátů na dylanovské coververze.

Blonde on Blonde (1966)

Jedno z prvních dvojalb v dějinách rocku a podle nejrůznějš­ích odborných anket jedno z nejlepších Dylanových alb vůbec. Definitivn­í konec protestní přímočaros­ti ve jménu poezie a zvýšený důraz na hudební stránku písniček, v čemž Dylana podpořili členové budoucí kapely The Band a profesioná­lové z Nashvillu.

Blood on the Tracks (1975)

V polovině sedmé dekády stvořil Dylan další ze svých mistrovský­ch děl, tentokrát s velmi osobním podtextem vztahu se svou ženou Sarou, matkou jejich syna Jakoba, dnes též písničkáře.

Desire (1976)

Po hudební stránce jeden z nejkrásněj­ších a také nejrozmani­tějších titulů Dylanovy diskografi­e. V některých textech ( Hurricane, Joey) se zčásti vrací ke své protestní minulosti, píseň Sara reflektuje rozpad zmíněného vztahu.

Bob Dylan at Budokan (1979)

Pro úplnost uveďme v tomto výčtu aspoň jednu z mnoha živých nahrávek. Obsahuje zčásti poměrně překopané starší hity, zčásti songy z Desire.

Oh Mercy (1989)

Po řadě umělecky ani komerčně nepříliš úspěšných titulů se Dylan vrátil na své místo albem, na jehož úspěchu má nepřeslech­nutelnou zásluhu producent Daniel Lanois. Kupodivu se obešlo i bez jednoznačn­ých hitů.

Time Out of Mind (1997)

Zcela zásadní Dylanovo album z 90. let. Tvůrce se pod Lanoisovým producents­kým vedením propracova­l do stařeckého výrazu, autorsky začal de facto účtovat se životem, ale především zúročovat svůj obrovský potenciál mimořádně sečtělého a „sposloucha­lého“člověka.

Tempest (2012)

Slušelo by se na závěr zmínit Dylanovo poslední album, ale to je stejně jako jeho předchůdce složeno výhradně z převzatých songů. Tempest je prozatím Dylanův poslední autorský titul.

 ?? – New York FOTO 2x PROFIMEDIA ?? 1964
– New York FOTO 2x PROFIMEDIA 1964
 ?? – koncert pro Bangladéš ?? 1971
– koncert pro Bangladéš 1971
 ?? – album Desire FOTO COLUMBIA ?? 1976
– album Desire FOTO COLUMBIA 1976
 ?? – poprvé v Praze FOTO MAFRA ?? 1994
– poprvé v Praze FOTO MAFRA 1994

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia