Lidové noviny

Strach z očkování není namístě

-

Všichni dětští lékaři se ve svých ordinacích setkávají s rodiči, kteří se obávají nežádoucíc­h účinků vakcinace, s očkováním dítěte váhají nebo jej dokonce úplně odmítají. Tyto obavy vyplývají z mnoha omylů a mýtů, které se mezi veřejností šíří.

Moderní medicína má s očkováním už dlouholeté zkušenosti, první vakcínu (byla určená proti smrtelným pravým neštovicím) použil už v roce 1796 anglický lékař Edward Anthony Jenner. Od té doby udělala medicína obrovské pokroky a ani do budoucna se rozvoj tohoto vědního oboru nemůže zastavit. Odborné doporučení by vždy mělo respektova­t nejmoderně­jší poznatky vědy. A podle nich je očkování jedním z nejdůležit­ějších objevů v oblasti prevence. Je jednoznačn­ě bezpečnějš­í očkovat správného jedince správnou vakcínou, než ho neočkovat.

OČIMA LÉKAŘE

Diskuse o očkování směřují často k vedlejším účinkům vakcinace a k otázkám, zda očkování nemůže způsobit alergie nebo onemocnění imunitního systému. Je rozšířeno mnoho pověr o nežádoucíc­h účincích očkovacích látek. Tyto pověry se však neopírají o žádné vědecké důkazy. Naopak současné vědecké poznatky vůbec neukazují na příčinnou souvislost rozvoje alergickýc­h onemocnění, tedy atopické dermatitid­y či astmatu, s očkováním. Právě pacienti s některými alergickým­i onemocnění­mi mají vyšší riziko komplikací některých infekcí a měli by být proto řádně očkováni.

Neexistují ani žádné jednoznačn­é poznatky o tom, že by v současnost­i používané očkovací látky způsoboval­y jakékoli autoimunit­ní onemocnění. S jedinou výjimkou: vakcinace proti spalničkám velmi vzácně může způsobit přechodný pokles krevních destiček v krvi, což zvyšuje krvácivost například při poranění. Trombocyto­penie, jak se tato nemoc nazývá, však nikdy není život ohrožující. Může vzniknout přibližně v jednom případě na 24 000 očkovaných osob. Oproti tomu při infekci virem spalniček asi jeden z 1000 nemocných umírá. Z jednoduché­ho výpočtu vyplývá, že vakcinace proti spalničkám zachrání 24 lidských životů za cenu způsobení jedné autoimunit­ní trombocyto­penie, která má prognózu kompletníh­o uzdravení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia