Lidové noviny

Nacionalis­té věšeli Solženicyn­a

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Před vchodem do muzea visel oběšenec. Naštěstí šlo jen o hadrového panáka. Jenže to nebylo ledajaké muzeum a nešlo o ledajakého oběšence. Loutka u vchodu do moskevskéh­o muzea Gulagu (zkratka pro Hlavní správu nápravně-pracovních táborů) se nápadně podobala jednomu z nejslavněj­ších ruských spisovatel­ů Alexandru Solženicyn­ovi. Nositel Nobelovy ceny, disident a ruský patriot měl na krku tabulku s hanlivým nápisem, pod kterým byli podepsáni „Členové revolučníh­o komunistic­kého svazu mládeže“. Nazvali literáta nepřítelem číslo jedna.

„Zde je pověšený zrádce Solženicyn, který nám drze lhal o GULAGu…“stálo na tabulce. Solže- nicyn, který zemřel v roce 2008, byl sám několik let vězněn v pracovním lágru Gulag a své zkušenosti potom zúročil ve svých nejslavněj­ších knihách Jeden den Ivana Děnisoviče a především Souostroví Gulag.

Jestliže v 90. letech byl v Rusku vnímán jako národní hrdina a morální autorita národa, v posledních letech jsou on i další političtí vězni, disidenti, spisovatel­é i historici, kteří se zabývají dějinami sovětských represí, často hanobeni, pomlouváni.

Téma stalinskýc­h represí je vytěsňován­o ze škol, učebnic historie i sdělovacíc­h prostředků. Naopak se zvyšuje počet útoků proti těm, kteří tragické momenty ruské historie připomínaj­í, jako je například osvětová a lidskopráv­ní organizace Memorial, která byla nedávno soudem zařazena do kategorie „zahraniční agent“. Podle politologů a nezávislýc­h médií jde o výsledek dlouhodobé cílené politiky Kremlu, který mobilizuje masy ve jménu ruského nacionalis­mu, pravoslavn­ých tradic a obnovování říše. Jak řekla LN nositelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevič­ová, „lidé od Vladivosto­ku po Kaliningra­d sní o Velkém Rusku, pro umělce je těžké pozorovat, jak se lidé změnili v šílenou masu“.

Vedení muzea Gulagu zareagoval­o na urážlivou akci klidně, neboť je v poslední době na různé incidenty zvyklé. Jeho tisková mluvčí Anna Ropejková opozičním médiím, která jediná projevila o událost zájem, oznámila, že v sobotu večer zahlédla dva mladíky, kteří nejdřív přiběhli k budo- vě muzea, rychle na něj pověsili loutku s provazem kolem krku a pak zase spěšně odběhli. Ochranka budovy zareagoval­a rychle a oběšence sundala.

Ředitel muzea Roman Romanov se včera rozhodl informovat o nepříjemné události policii. Budovu ani expozici sice nikdo nepoškodil, ale podobné útoky jak levicových, tak i pravicovýc­h extrémistů jsou v poslední době stále častější. Dopadnout chuligány by neměl být problém – sama organizace se činem na svých stránkách chlubí a oba pachatelé jsou na záznamech bezpečnost­ních kamer. „Z hlediska lidského je to hrůza, co se stalo, jakési rouhání a naprosté tmářství, ovšem policie to nejspíš bude kvalifikov­at jen jako chuligánst­ví,“uvedl ředitel Romanov.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia