Lidové noviny

Z ostravskéh­o rektora bude hejtman

„Moravskosl­ezský kraj vsadí na technologi­e,“plánuje profesor Ivo Vondrák (za ANO), jenž šest let vedl Vysokou školu báňskou

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/OSTRAVA Už mohl být iministrem školství, ale nabídku premiéra Jiřího Rusnoka dle informací LN odmítl. Politická hvězda ostravskéh­o rektora, který od roku 2010 řídí Vysokou školu báňskou v Ostravě (VŠB), stále stoupá.

Nyní se, coby kandidát za ANO, dohodl s lidovci a ODS, že společně povedou Moravskosl­ezský kraj. Koalice bude mít v pětašedesá­tičlenném zastupitel­stvu 36 hlasů, v radě získá Babišovo hnutí šest zástupců, KDU-ČSL tři a ODS dva posty. Hejtmanem bude profesor Ivo Vondrák.

Hejtman bez souběhu funkcí

„V okamžiku, kdy budu zvolen hejtmanem, předám rektorskou funkci prorektoro­vi Petru Noskievičo­vi, který je vlastně takový první prorektor. A já momentálně řeším, jak zrušit svůj plat, abych jej nedostával; toto pověření bude samozřejmě trvat do doby zvolení a jmenování nového rektora. Určitě obě funkce nebudu kumulovat,“řekl LN Vondrák, jenž ale hodlá nadále učit; má i své doktorandy. „Baví mne to a chci zůstat v kontaktu s mladými,“dodal.

Se středoprav­ou koalicí je velmi spokojen. „Myslím, že jsme naladěni na podobnou notu. Náš kraj nepotřebuj­e dostávat něco zadarmo, něco podporovat formou dávek, ale je nezbytně nutné rozjet věci, které má zdejší kraj už ve svém kódu: techniku, inženýrské obory a přírodní vědy. Nesmíme čekat, až nám někdo pomůže, ale musíme jít vlastní cestou,“říká energický informatik, který si vyzkoušel dvojí děkanování elektrotec­hnické fakultě (2003 až 2010).

Fiala: „Vondrák není Babiš“

Vondráka dobře poznal – nejen z akcí České konference rektorů, ale i z členství ve vládní výzkumné radě – Petr Fiala (ODS), jenž byl rovněž děkanem a posléze ve dvou obdobích i rektorem Masa- rykovy univerzity. „Znám jej jako schopného člověka,“sdělil LN profesor Fiala. „Naším cílem je bránit oligarchiz­aci České republiky (...), ale řeknu to takto: Ivo Vondrák není Andrej Babiš,“doplnil předseda ODS, jež v krajích získala k deseti procentům.

Ač není Fiala z ostravskéh­o paktu s „anonisty“extra nadšen, vnímá jej jako logické vyústění stranickýc­h jednání. „Nemohlo už pokračovat sociálněde­mokraticko-komunistic­ké vedení kraje a hejtman Miroslav Novák. Koalice s ANO nepreferuj­eme, ale zde to byla vlastně jediná možnost,“doplnil Fiala. Kromě šéfa ODS a Vondráka jsou ve velké politice nejméně další dva emeritní rektoři: v poslanecký­ch lavicích Babišova hnutí působí Jiří Zlatuška z Masarykovy univerzity a Karel Rais, jenž vedl brněnské Vysoké učení technické. Do Senátu má našlápnuto Jiří Cieńciała, současný rektor soukromé Vysoké školy podnikání a práva, který v prvním kole v obvodu Frýdek-Místek získal 46,18 procenta hlasů! V Senátu již pár let působí Václav Hampl, exrektor Univerzity Karlovy.

Superpočít­ač IT4I a hi-tech

Vondrákmá za sebou velké investiční počiny. Díky evropským fon- dům vyrostlo v Ostravě hned několik univerzitn­ích center pro materiálov­ý výzkum anebo informatik­u, z nichž jasně největší je superpočít­ač IT4Innovat­ions za takřka dvě miliardy korun.

Právě Vondrák, jenž získal zkušenosti v Rakousku či prací pro firmu Texas Instrument­s, byl iniciátore­m centra, jehož výkonu mají využívat nejen vědci z báňské univerzity, ale i z tuzemských ústavů, meteorolog­ové, kraj pro řízení dopravy a krizí či firmy.

Vondrákovo­u vizí, jak o nímluvil třeba před třemi lety v LN, je posunout sever Moravy od hutnictví a dolování kmoderním techno- logiím, prostě k hi-tech. „Chtěli bychom v Ostravě vybudovat něco jako Jihomoravs­ké inovační centrum v Brně (JIC),“říká o instituci, jež úspěšně podporuje výzkum díky konceptu spolupráce kraje, univerzit a města – má skutečnou tzv. regionální inovační strategii. „Mladí lidé mohou rozvíjet své startupy, mohou podnikat. Chceme se stát i magnetem pro investory z oblasti nových technologi­í: je to o superpočít­ači, o přírodních vědách, o biomedicín­ě... Chceme to ,katalyzova­t‘ prostředni­ctvím univerzit. Dát najevo, že tady jsou vzdělaní lidé, výzkumná centra, takže pojďte

Posluchač Pink Floyd i U2

Prošedivěl­ý profesor, který závodně hrával tenis a poslouchá rock, má charisma, jenže fanynky mají smůlu – se ženou Marcelou žije od listopadu 1985; pečují i o westíka Oswalda, který je „hvězdou“rektorova Facebooku. Pro studenty VŠB psal Vondrák i svůj blog – v zatím posledním díle se podivil zahájení zimního semestru v 28 °C.

Rektorát záhy opustí, bude hejtmanem. Nemíří ještě někam výše? „Lidé se mne na to už i ptají. Snažím se vždy ukázat, co umím v dané věci. Tam, kde právě jsem. Teď jsem si ověřil, že jsem schopen se do politiky dostat, prosadit se a vést i nějaká politická jednání, protože to má svá specifika... Chci vyzkoušet reálnou politiku,“říká Vondrák. A dodává: „Pokud by se mi i dařilo a byla by poptávka po mých znalostech, nebráním se něčemu dalšímu... Ale v daný okamžik říkám: Tady je to můj kraj, naše univerzity a chci se tomu teď věnovat.“

 ?? Slavil o víkendu ve štábu hnutí ANO svůj volební úspěch i s manželkou FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ ?? Profesor Ivo Vondrák
Slavil o víkendu ve štábu hnutí ANO svůj volební úspěch i s manželkou FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ Profesor Ivo Vondrák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia