Lidové noviny

Pomáhal na torpédovan­é lodi

- IVO PEJČOCH

Češi jako národ švejků? Nikoliv. LN přinášejí příběhy lidí, kteří ukázali nevšední odvahu.

PRAHA Do protinacis­tického odboje se v zahraničí zapojilo i mnoho lékařů. Většina z nich sloužila jako odborný personál v exilových jednotkách na západě i východě. Kromě nich však další lékaři vstoupili do spojenecký­ch armád, a někteří dokonce padli smrtí hrdinů. Jedním z nich byl pětapadesá­tiletý MUDr. Emanuel Unger Karlovy v Praze. První světovou válku strávil jako vojenský lékař, částečně na palubách rakousko-uherských válečných lodí.

Po krátké soukromé praxi roku 1921 opět nastoupil vojenskou službu v hodnosti kapitána jako přednosta chirurgick­ého oddělení záložní nemocnice v Plzni. Až do nacistické okupace pak vystřídal řadu funkcí ve vojenských nemocnicíc­h. Protektorá­t opustil 14. listopadu 1939 a takzvanou balkánskou cestou se dostal k českoslo- venskému vojsku ve francouzsk­ém Agde. Po kapitulaci se mu podařilo dostat do Velké Británie. Dne 17. června 1940 nastoupil jako lékař k RAF, nakrátko jej převedli k pozemním silám, potom se ale vrátil ke své dávné profesi. Od 5. února 1941 působil jako lodní lékař na plavidlech britského Královskéh­o námořnictv­a, což byla v letech německé ponorkové ofenzivy činnost nadmíru záslužná i velice odvážná. Sloužil především na palubách nákladních lodí Clan Macarthur a Clan Forbes. Nasazení na námořním bojišti se však stalo českému lékaři osudným. Podplukovn­ík padl smrtí námořníka při potopení nákladní lodi Clan Macarthur. Loď plula v konvoji DN-55 na trase Glasgow – Durban – Port Louis. Na pozici 23° severní šířky a 53.11° východní délky, tedy 350 námořních mil východně od Madagaskar­u ji ale napadla německá ponorka U-81 pod velením smutně proslulého ponorkovéh­o

12. srpna 1943

esa Wolfganga Lütha. Ze 130 osob na palubě zahynulo 53, ostatních 77 zachránila loď Savorgnan de Brazza. Ta patřila do stavu námořních sil Svobodné Francie a dopravila přeživší do cílového Port Louis na ostrověMau­ricius.

 ?? Působil jako lodní lékař na britských nákladních lodích. Osudným se mu stal útok ponorky U-81, která dvěma torpédy zasáhla loď Clan MacArthur, plující východně od Madagaskar­u. FOTO VHÚ ?? Emanuel Unger (1887–1943)
Působil jako lodní lékař na britských nákladních lodích. Osudným se mu stal útok ponorky U-81, která dvěma torpédy zasáhla loď Clan MacArthur, plující východně od Madagaskar­u. FOTO VHÚ Emanuel Unger (1887–1943)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia