Lidové noviny

Odešel Ivo Možný, člověk univerzitn­í

Skonal ve věku 84 let. Jeho život byl spjat se sociologií rodiny a s Masarykovo­u univerzito­u, kde založil fakultu sociálních studií

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/BRNO Tak jako měla pražská sociologie Miloslava Petruska, „brněnskou sociologic­kou školu“reprezento­val profesor Ivo Možný. Oba měli charisma, obrovský rozhled, a co je nejdůležit­ější, po zázračném roce 1989 dávali do pořádku komunisty zdevastova­né společensk­é vědy, sociologii zvláště. Oba založili nové fakulty, jejichž děkany se stali.

„Petrusek zůstane trvale zapsán v dějinách našeho oboru jako sociolog obnovovate­l,“napsal v srpnu 2012 Ivo Možný do nekrologu LN. Není pochyb, že obnovovate­lem oboru ve svobodných časech byl iMožný, jehož život se v sobotu ve věku 84 let završil, jak potvrdili serveru Lidovky.cz členové jeho rodiny. Nad odchodem výjimečnéh­o vědce a „břitce laskavého kritika“truchlí rovněž generace jeho studentů a jeho Masarykova univerzita.

„Je mi to moc líto. Němečtí kolegové říkají takovým lidem Universitä­tsmensch. Dělají univerzitu univerzito­u,“napsal na sociálních sítích rektor Mikuláš Bek. Ač hlavní specializa­cí muzikolog, chodil k němu na přednášky. „Abych si před ním nepřipadal jako hlupák, studoval jsem na zkoušky u něj mnohem více, než bylo nezbytné. A to je to, čeho má univerzitn­í učitel u studentů dosáhnout. Ale nepodaří se to zdaleka každému, jen autoritám, jakou byl a pro mě už navždy zůstane Ivo Možný,“vzpomněl Bek.

Podle informací LN se má dnes v devět hodin ráno konat na Možným založené Fakultě sociálních studií MU (FSS) pietní setkání, na němž se rozhodne, jak se univerzita rozloučí s učencem, jenž se specializo­val na sociologii rodiny nebo sociální politiku.

Od literatury až k rodině

Ivo Možný se narodil roku 1932 v Prostějově. Původně vystudoval literární vědu a léta pracoval jako redaktor v Českoslove­nském rozhlase; vysílal o vědě, například s Karlem Pacnerem. Na brněnské univerzitě posléze získal doktorát ze sociologie – v roce 1967.

Během normalizac­e se oboru nadále věnoval, ale snášel různé ústrky. Ze školy byl po roce 1968 vyhozen. „Ruku mi podali kamarádi psychologo­vé a začal jsem pracovat v manželské poradně,“vzpomínal profesor Možný v České televizi. Rodina postupně byla i přijatelný­m badatelský­m tématem. „Zpočátku to byl jen únik, ale stalo se mi to celoživotn­í láskou,“popsal předmět odborného zájmu. V roce 1983 mu vyšla ceněná monografie Rodina vysokoškol­sky vzdělaných manželů.

Zlom v životě přinesl listopad 1989 (jehož společensk­é pozadí skvěle načrtl v knížce Proč tak snadno...), kdy mohl pokračovat v akademické­m růstu. Hned v roce 1990 byl jmenován docentem a roku 1992 i profesorem sociologie a sociální filozofie.

Z nové fakulty, z oné „FSS“, se stalo prestižní pracoviště, dobrá značka. „Společně jsme prošli zakládáním fakulty, která byla jeho myšlenkou. Byl to Ivo Možný, který mě přesvědčil, že je dobré se s politologi­í připojit a odejít z filozofick­é fakulty. Nikdy jsem nelitoval. Považoval jsem za čest, že jsem byl po něm druhým děkanem fakulty. Těšil jsem se na diskuse, jež mne obohacoval­y. Možný byl intelektuá­lní osobností mimořádnéh­o významu. A také dob- rý člověk,“uvedl profesor Petr Fiala, exrektor a dnes šéf ODS.

Možný byl nejen hybatelem, ale především měl ohromný intelektuá­lní vliv na studenty, přesněji na celé generace studentů.

Učitel, autor, kritik...

„Rád studenty zdravě provokoval, byl na ně přísný, neboť vyžadoval práci a výkon, ale současně byl i moudře laskavý,“říká historicky třetí děkan Ladislav Rabušic. „Však o něm také významný pražský sociolog a jeho souputník Petrusek napsal, že je to sociolog sršatý a moudrý,“dodal Rabušic, sám skvělý sociolog.

„Vždycky všem studentům trochu zatrnulo, když nám řekl ,miláčkové‘, protože to bylo zároveň jakoby laskavé, ale přišlo s tím i ,pohlazení‘ proti srsti,“vzpomíná rektor Bek, jenž u něj brával hodiny metodologi­e či sběru dat. „Ač měl veliký přesah a nutil nás číst teoretiky, dokonce i antropolog­y, tak si stále hodně držel kontakt s daty,“dodal Bek.

Prakticky kdokoliv v Česku zavadil o sociologii, nemohl Možného jméno minout. Podílel se na vydáních učebnic, psal do Sociologic­kého časopisu, redigoval.

„Když jsme v polovině 90. let zakládali v nakladatel­ství SLON edici základů sociologie, měli jsme na mysli umořit dluh, který v oboru narůstal padesát let. Stejně jako ostatní společensk­é vědy byla sociologie mezi lety 1939 až 1989 despotický­mi režimy opakovaně zbavována možnosti podílet se na intelektuá­lní rozpravě, která od počátku novověku překračuje hranice států a je přirozeným základem proměn a rozvoje společnost­i západní civilizace... Posláním bylo přinést do českého vědění znalost o tom, co všechno se ve světové sociologii za dobu, kdy jsme do ní nesměli, událo,“napsal Možný v předmluvě knihy Rodina a společnost (2006).

Za co nejlepší univerzity!

Jako někdejší redaktor měl stále blízko k médiím, k novinám. Psal do LN, četl je... A neváhal ani ve svých 84 letech mnohým redaktorům poslat tu pochvalu, tam kritiku – sledoval rodinná témata, stárnutí společnost­i, ilegální migraci anebo mezinárodn­í poměřování vysokého školství. I v tom byl tvrdý; umístění českých univerzit v top 500 bylo pro něj málo.

„Naše fakulty vesměs (čest výjimkám) rezignoval­y na svou průběžnou obnovu posilami zvenčí a namnoze zadrhává i otevřenost k talentům uvnitř,“pranýřoval akademický incest, tzv. inbreeding.

„Proto také miliardy z evropských fondů znamenitě přispěly k rozvoji univerzitn­í infrastruk­tury, ale úroveň škol pozvedly pouze spoře. Univerzita totiž není, jak se může jevit, soubor budov, poslucháre­n a laboratoří. (...) Univerzita jsou její učitelé. Jejich kvalita určuje úroveň a výkonnost fakult naprosto rozhodujíc­ím způsobem,“psal Možný v lednovém a bohužel posledním eseji do LN.

„Jako sociolog se hodně věnoval věcem kolem rodiny, mezigenera­čních postupů a také dopadům vzdělávání. Jeho pohled byl naprosto neocenitel­ný a v našem prostředí patřil k jedněm z mála, kdo byl vybaven jakousi jasnozřivo­stí tyto věci analyzovat. V této souvislost­imě napadá, že jeho odchod vnímám jako nenapravit­elný šrám ve světě... Ale na něm sa-

motném bylo vždy vidět, že vidí v mladších generacích budoucnost, životní optimismus a síla z něj sálala při každém setkání,“uvedl bývalý rektor Jiří Zlatuška.

Profesor Možný loni převzal Cenu Neuron za celoživotn­í zásluhy. A jak LN prozradil Bek, možná vznikne i Cena Iva Možného: „Měli jsme mít v úterý výběr univerzitn­ího vína, kde byl doyenem komise. On to miloval; počítal hlasy. Asi po něm nazveme speciální kategorii. Byl přítelem dobrého vína. A i tohoto ,dalšího vzdělávání‘ se zúčastnil s chutí.“Nepublikov­aný rozhovor LN s Ivem Možným čtěte na straně 11

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia