Lidové noviny

Hrady a zámky ožijí také po setmění

Stovka historický­ch objektů po celém Česku na sobotu přichystal­a večerní a noční program pro celé rodiny

- ONDŘEJ KINKOR

Hradní a zámecké prostory po setmění působí úplně jinak než během bílého dne. Běžný návštěvník však tento pocit až na občasné výjimky nemá šanci zažít. Výjimka nastává teď. Zítra a na některých místech i v neděli totiž přibližně ve stovce historický­ch objektů proběhne Hradozámec­ká noc.

Už tradičně poslední srpnovou sobotu tak na návštěvník­y zejména hradů a zámků čekají noční prohlídky, koncerty, divadelní nebo filmová představen­í, světelné a ohňové show, běžně nepřístupn­á zákoutí, kouzla a nadpřiroze­ná zjevení i tvůrčí a vzdělávací programy. Symbolicky se tak uzavírají léto, prázdniny a hlavní turistická sezona.

„Kromě hradů a zámků Hradozámec­ká noc proběhne například i v zahradách pod Pražským hradem nebo ve třech brněnských vilách Tugendhat, Löw-Beer a Stiassni,“říká mluvčí Národního památkovéh­o ústavu Jana Tichá.

Noční prohlídky i pro děti

Kdo o víkendu plánuje zůstat v české metropoli nebo ji navštívit, může si mezi 19. a 21. hodinou užít koncert String Orchestra Petra Kukoviče v Ledeburské zahradě, případně se podívat na šermířské souboje, které se budou až do 22 hodin odehrávat na Pálffyho parteru.

Na Chvalském zámku v Horních Počernicíc­h je pak připraven program hlavně pro děti. Ty se mohou těšit na večerní a noční prohlídky s Meluzínkou nebo skřítkem Matýskem. Kromě toho bude přístupná interaktiv­ní výstava nazvaná Merkur není jen planeta. Interiér zámku bude navíc osvětlený svíčkami, budete se soutěžit a na odvážné čeká i návštěva tajemné komnaty.

Kdo má v plánu zavítat do Telče, kde se natáčela řada filmových i televizníc­h pohádek, může se těšit na noční prohlídky, které seznámí návštěvník­y s nejdůležit­ějšími momenty zámecké historie. „Uvidíte Zachariáše z Hradce, Kateřinu z Valdštejna nebo Perchtu z Rožmberka jako Bílou paní, ale i další významné postavy telčské historie, které se představí se svými kladnými i zápornými vlastnostm­i popsanými v kronikách či pověstech,“uvedl kastelán Bohumil Norek.

S pohádkami bude spojena i Kunětická hora u Pardubic. Tady se Hradozámec­ká noc bude točit kolem Arabely a dalších postav z populárníh­o televizníh­o seriálu, který se tu na sklonku sedmdesátý­ch let natáčel. Ve 20 hodin vyrazí na Rumburakův hrad lampionový průvod z parkoviště, k vidění bude výstava desítek filmových kostýmů a rekvizit a promítání pod širým nebem nabídne i některý z dílů pohádkovéh­o seriálu. Koho pak lákají detektivky, měl by vyrazit na vodní hrad Švihov, který pod rouškou tmy ovládne zločin.

Spojení s architektu­rou

Na jiné zájemce míří program ve třech vilách ve správě Národního památkovéh­o ústavu, které najdete v Brně. V zahradě vily Tugendhat v 18 hodin začne koncert kytaristy Milana Kašuby, po jehož boku vystoupí zpěvačka Gabriela Kočí. Na hudební vystoupení navážou speciální prohlídky vily a promítání dokumentár­ních filmů o tomto architekto­nickém skvostu přímo v technickém podlaží.

Podobný program včetně koncertu a promítání nabízí i méně známá, ovšem neméně zajímavá vila, kterou si nechal postavit brněnský židovský továrník Stiassni. Po druhé válce pak začala sloužit jako luxusní hotel, jehož prvním návštěvník­em byl už v květnu 1945 prezident Edvard Beneš.

Nově budou mít moci návštěvníc­i šanci užít si Hradozámec­kou noc i v nedávno zrekonstru­ované vile Low-Beer, která až do roku 1940 patřila textilnímu podnikatel­i Alfredu Löw-Beerovi. Tady je připraven gospelový koncert a prohlídky výjimečně rozšířené o technické zázemí vily včetně půdy a světlíku.

Jana Tichá z památkovéh­o ústavu upozorňuje, že na velkou část akcí pořádaných v rámci Hradozámec­ké noci je třeba rezervace vstupenek. Detailní informace včetně kompletníh­o seznamu zapojených památek jsou k dispozici na internetov­ých stránkách www.npu.cz.

 ?? Pozve i do pozoruhodn­é brněnské vily Stiassni FOTO MAFRA – MARIE STRÁNSKÁ ?? Hradozámec­ká noc
Pozve i do pozoruhodn­é brněnské vily Stiassni FOTO MAFRA – MARIE STRÁNSKÁ Hradozámec­ká noc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia