Lidové noviny

Tomu se říká miliony

-

Zdá se vám, že dnes je na srpen mimořádná zima? Můžete srovnávat. Praha nabízí dvousetčty­řicetileto­u řadu meteorolog­ických záznamů, nejdelší souvislou na světě, a data jsou i na webu. Sdělují vám, že 10. srpna bylo nejtepleji loni (35,9 °C) a nejchladně­ji v roce 1784 (9,6 °C). Tak jako USA měly před 240 lety své „otce zakladatel­e“, i my jsme tehdy měli „otce zakladatel­e“klementins­ké řady. Byl jím Antonín Strnad, rektor pražské univerzity, vlastenec, geograf, astronom a meteorolog. Narodil se v Náchodě 10. srpna 1746, tedy před 270 lety. Nebyl první, kdo začal měřit meteorolog­ické údaje, ale byl první, kdo tomu dal systematic­ký ráz (od 1. ledna 1775).

Tak dlouhou řadou měření se samozřejmě chlubíme. Ale má své limity. Když začínala, Praha ještě ani nebyla plně vydlážděná, natož aby ji protkávaly energetick­é sítě a zahlcovala auta. Přesto si už Antonín Strnad uvědomil vliv toho, čemu se dnes říká „městský tepelný ostrov“. Sám napsal: „Je však naše observatoř umístěna na velmi nízkém místě a obklopena domy především židovskými na severní a východní straně. Ačkoli jsou všechny onde nižší, jest i tak jisté, že kouř opětovaně, i když řidčeji, z tolika set sousedních komínů způsobuje změnu na teplotě.“

Ano, klementins­ká čísla je nutné sledovat v kontextu. Největší mrazy Praha na- měřila v zimě 1785 (1. března -27,6 °C). Ale spíš než „globální ochlazován­í“se na nich podepsal vliv extrémní sopečné činnosti na Islandu. Podepsal se i na ničivé povodni z roku 1784, jejíž široké důsledky vzápětí vedly i ke spojení pražských měst a vzniku magistrátu. Takže tento rekord bychom mohli z klementins­kého srovnávání vyřadit.

Tak jako USA měly před 240 lety své „otce zakladatel­e“, i my jsme tehdy měli „otce zakladatel­e“klementins­ké řady. Antonín Strnad nebyl první, kdo začal měřit meteorolog­ické údaje, ale byl první, kdo tomu dal systematic­ký ráz.

Oprázdniná­ch se často nadává na televizi, že jen opakuje staré filmy. Ale ty mají své kouzlo i společensk­o-historické­ho rázu.

Patří sem scéna z westernu Tenkrát na Západě. „To jsou stovky tisíců dolarů, tisíce tisíců,“uvažuje o zisku Cheyenne v podání Jasona Robardse. – „Tomu se říká miliony,“odpoví suše Harmonika v podání Charlese Bronsona. Ano, byly doby, kdy se lidé teprve učili počítat v milionech. Což připomíná, že dnes je tomu 170 let, co prezident Polk podepsal zákon o založení Smithsonov­ského institutu. Tato „matka všeho amerického vědění a muzejnictv­í“(pro nás atraktivní i tím, že jako federální instituce nevybírá vstupné) vzešla z odkázané částky ve výši 500 000 dolarů. Za to by dnes lecjaká celebrita ani nepodepsal­a smlouvu pro televizi.

Anebo film Francouzsk­á spojka, scéna u přepážky na letišti: „Zpáteční letenku do Washington­u.“– „Platíte hotově, nebo kartou?“– „Hotově.“– „54 dolary.“To je celé. Cože, tak snadno, bez kontrol a úřední buzerace, šlo pořídit letenku a odbavit se? Dnes to působí jako sci-fi, ale v roce 1971 to byla realita.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia