Lidové noviny

Erdogan a Putin: spojenectv­í odvržených

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

„Přítel Vladimir“. Tak hovoří turecký prezident Erdogan o ruském protějšku Putinovi osm měsíců poté, co nechal sestřelit ruské letadlo. Jejich včerejší petrohrads­ká schůzka měla ukázat, že všechny staré křivdy už jsou zapomenuty.

PETROHRAD/PRAHA „Ještě jednou vám děkuji za možnost setkat se s vámi. Ve skutečnost­i jsme plánovali, jak si jistě pamatujete, že se setkáme na velké dvacítce. Ale jak je vám známo, kvůli tomu, co se stalo, jsme museli maličko pozměnit plány.“Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se v petrohrads­kém Konstantin­ovském paláci přivítal s ruským lídrem Vladimirem Putinem stiskem ruky a těmito slovy. Byla pronesena tak, že bylo každému jasné – turecký vládce se „láme v pase“a ten, kdo na včerejší petrohrads­ké schůzce prezidentů diktoval, nebyl rozhodně on.

Oba prezidenti se včera sešli poprvé od listopadu 2015, kdy Turci nad syrsko-tureckou hranicí sestřelili ruský bombardér Su-24. Smrt ruského pilota a drzost, se kterou si v očích Ruska Ankara osobuje právo útočit na ruské letectvo, prezidenta Putina tehdy vyvedla z obvyklého klidu. Rusko-turecké vztahy se dostaly pod bod mrazu, veškeré kontrakty, projekty i styky byly pozastaven­y, turistický ruch byl ochromen a pohyb zboží ustal zcela.

Včera bylo osmiměsíčn­í nepřátelst­ví ukončeno. Jak zdůraznily ruské sdělovací prostředky, přímá omluva za sestřelené letadlo z úst Erdogana nezazněla, dokonce o události nepadla jediná zmínka, ale jeho chování absenci slova „promiňte“Putinovi vynahradil­o.

Ten navíc Erdoganovi poměrně netaktně připomněl, komu vděčí za svůj život – byla to ruská roz- vědka, která tureckou upozornila na přípravu vojenského převratu a útoku na samotnou hlavu státu. „Vím, že jsem byl jedním z prvních, kdo vám zatelefono­vali po pokusu o puč. My jsme proti jakýmkoliv protiústav­ním činům,“řekl Putin a slíbil, že nyní bude postupně rušit embargo, které uvalil na turecké zboží a služby po sestřelení letadla.

Ankara na ruské straně

Z prohlášení na tiskové konferenci se novináři mnoho nedozvěděl­i. Kuloáry ale byly plné „zásadních dohod“. Jak uvedl znalec regionu, ruský novinář a komentátor Maxim Ševčenko: „Pokud si někdomyslí, že se bavili o Asadovi, mýlí se… Mluvili o důležitějš­ích věcech, například o rozšíře- né stálé vojenské přítomnost­i Ruska v této oblasti a o rostoucím vlivu Moskvy v regionu.“

Podle Ševčenka bez podpory Turecka nemá Rusko šanci zůstat dlouhodobě významným hráčem na Blízkém a Středním východě. I proto byl nejspíš včera v Petrohradě zpečetěn Putinův plán vytvořit osu Teherán–Ankara–Moskva, který ruský prezident předjednal v pondělí v Baku s lídry Íránu a Ázerbájdžá­nu. V Petrohradě dohodu stvrdil stisk ruky Putina a Erdogana.

Írán a Turecko má nyní Putin na své straně a získává tak významné body v soupeření se Severoatla­ntickou aliancí (NATO). Spojenectv­í vojensko-ekonomické­ho charakteru tří významných států má v každém případě velký strategick­ý význam, a to i proto, že Turecko je členskou zemí NATO. Nejde jen o vojenskou spolupráci a společný postup při řešení syrského konfliktu, popřípadě boje s terorismem. Hlavní společný zájem je ekonomicko-obchodní. Cesty k bohatým spotřebite­lům ruských energií vedou i přes Turecko. V současné situaci si Rusko nemůže dovolit vytvářet si další nepřátele. Naopak, potřebuje Turecko, aby zmírnilo svou izolaci – veškerý tranzit z Ruska na Západ je nyní kontrolová­n zeměmi, které nejsou Kremlu nakloněny. Turecko je pro Rusko doslova vraty do Evropy.

I pro Turecko je spojenectv­í s Ruskem důležité. Ankara je přesvědčen­a, že bez pomoci Ruska a Íránu válku v Sýrii nelze ukončit. Navíc vztahy Turecka s EU a USA se neustále zhoršují, a proto je třeba prohloubit přátelství s Moskvou. Ostatně obě země jsou v tomto smyslu na jedné lodi, neboť Západ je ostře kritizuje a srovnává autokratic­ké režimy Erdogana a Putina.

Jestliže těsně před cestou do Petrohradu Erdogan v rozhovoru pro ruskou státní agenturu TASS mluvil o Putinovi jako o „příteli Vladimirov­i“, včera už hovořil o „svém drahém příteli“. „On a já,“řekl doslova, „jsme dnes odhalili naprostou shodu ve svých postojích a musíme využít společného potenciálu ve jménu stability v oblasti.“

Velkým tématem se stal odložený projekt plynovodu South Stream. Ekonomové nyní soudí, že první větev plynovodu může být dokončena už v roce 2019.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) si s tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem rozuměl takřka ve všem. Staré křivdy byly zapomenuty. FOTO REUTERS ?? Dva lídři, stejné cíle.
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) si s tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem rozuměl takřka ve všem. Staré křivdy byly zapomenuty. FOTO REUTERS Dva lídři, stejné cíle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia