Lidové noviny

Hradní důstojník v trablech

- MARTIN SHABU

PRAHA Zřejmě nejznámějš­ím mužem, který má problémy s prověrkou, je kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář. A nejen on. O prověrku na stupeň „přísně tajné“totiž loni v prosinci přišel Rostislav Pilc, náčelník vojenské kanceláře. Na rozdíl od šéfa hradních úředníků Mynáře však tento verdikt Národního bezpečnost­ního úřadu (NBÚ) stál generála Pilce funkci i další vojenskou kariéru.

Ačkoli je proces odebírání prověrky neveřejný, záhy se začaly objevovat možné důvody, proč Pilc o prověrku přišel.

Nagygate. Anebo kontakty?

Ještě před příchodem na Hrad byl pověřeným ředitelem Vojenského zpravodajs­tví. A svědčil také v soudním procesu známém jako Nagygate, v němž byli vedle Jany Nečasové obžalováni také tři důstojníci armádních špionů Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek ze zneužití služby. A u soudu Pilc vypovídal v neprospěch bývalých kolegů.

Proto se záhy objevily spekulace o revanši a sváru dvou skupin zpravodajc­ů. Podklady pro rozhodnutí NBÚ nicméně zpracovalo Vojenské zpravodajs­tví pod taktovkou zcela nového vedení.

Později se přidaly i spekulace ohledně jeho údajně „závadových“kontaktů. Deník MF DNES v lednu uvedl, že o prověrku přišel kvůli stykům s manažerem porcelánky Kämpf Petrem Kovylinem, jenž je údajně znám konexemi mezi ruskými podnikatel­i a podle bezpečnost­ních složek prý představuj­e bezpečnost­ní riziko. Generál Pilc v minulosti působil v rámci vojenské diplomacie na české ambasádě v Moskvě.

Soudní dohra

„Co se týče vztahu mého klienta a pana Kovylina, jednalo se o společensk­é, nezávadné schůzky, které navíc pan generál nijak neta- jil,“prohlásil k podezření Daniel Volák, Pilcův obhájce.

Jak Mynář, tak Pilc se snaží proti rozhodnutí NBÚ bránit správní žalobou. Pilcův advokát Volák navíc nešetřil kritikou na adresu NBÚ. „Jsem totiž nucen konstatova­t, že před zraky veřejnosti je pod systémem udělování bezpečnost­ních prověrek ukryt důmyslný nástroj možné šikany a profesní i psychické likvidace prakticky kohokoli, a to bez možnosti důsledné kontroly postupu těch, kdo rozhodují,“varoval Volák v dubnu.

 ?? Přišel o bezpečnost­ní prověrku loni na podzim FOTO MAFRA ?? Rostislav Pilc
Přišel o bezpečnost­ní prověrku loni na podzim FOTO MAFRA Rostislav Pilc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia