Lidové noviny

Studium delší než medicína

Pokud byste chtěli učit handicapov­ané od první do páté třídy, potřebujet­e k tomu studovat celkem sedm let

-

LN Není to nesmysl?

Jak říkám, ona tady ta speciální pedagogika pro první stupeň dlouho byla, ale když se v rámci Boloňského procesu mezinárodn­ího sjednocová­ní školských systémů začalo vysokoškol­ské studium strukturov­at na tříleté bakalářské a dvouleté magistersk­é, ze systému vypadla. Důvodem je fakt, že učitelství pro první stupeň zůstalo jako jediné nedělené, pětileté. Zřizovat ještě jedno takové, se zaměřením na handicapov­ané žáky, se nezdálo dost ekonomické. doval matematiku, bude chtít jít učit na školu, jejíž žáci pravděpodo­bně nikdy nebudou řešit žádnou rovnici nebo konstrukci trojúhelní­ku, za druhé by to konkrétně v případě žáků s mentálním postižením nebylo ani účelné. Něco jiného je samozřejmě postižení fyzické nebo smyslové, ale na to se zřejmě neptáte.

LN Vezměme jinou situaci. Co když někdo u vás vystuduje obor čeština a speciální pedagogika. Ten může jít učit třeba třetí třídu speciální školy?

Podle stávajícíc­h pravidel by neměl, protože má aprobaci pro druhý a třetí stupeň, nikoliv pro první.

LN A co když někdo vystuduje na Pedagogick­é fakultě Univerzity Karlovy speciální pedagogiku, ale nikoliv tu se zaměřením na vzdělávání. Mohl by učit?

Pro tyto absolventy máme nově akreditová­no navazující dvouleté magistersk­é studium v kombinaci speciální pedagogika – výchova ke zdraví, což lze vystudovat v kombinovan­é formě, tedy při práci.

LN Proč zrovna výchova ke zdraví?

Poněvadž to je celkem snadno dosažiteln­á učitelská aprobace. A je na řediteli školy, když nechá takového učitele učit třeba taky přírodopis.

LN Jak se díváte na politiku společného vzdělávání? Bude pro mentálně handicapov­ané přínosem?

Jedna věc je neoddiskut­ovatelná: Tento krok odpovídá moderním tendencím a existující­m úmluvám včetně té o právech dítěte. Zařadit zpátečku rozhodně nelze. Jestli to bude vždy přínosem, nelze ovšem zaručit. Ono totiž nejde jen o přístup a snahu pomoci, ale i o velikost kolektivu. V praktickýc­h, dříve zvláštních školách byly třídy podstatně menší než ve školách běžných. Já si ale nemyslím, že změna bude tak velká, jak se někteří domnívají. Pokud vím, tak se letos přihlásilo do těch speciálníc­h, dříve zvláštních škol přibližně tolik žáků jako loni, takže ony nezaniknou. Společné vzdělávání nepřináší jen problémy, ale i benefity, a to jak pro běžnou populaci, tak pro handicapov­ané. Nikdo z nich nebude v dospělosti nejspíš žít ve skleníku. Oni se budou v běžném životě navzájem nějakým způsobem setkávat a musí se naučit spolu žít.

LN Nemůže v běžné škole vzniknout problém třeba z toho, že takzvaně integrovan­ý žák s postižením dostane dvojku za úplně jiný výkon než běžný žák?

To by mělo být dostatečně ošetřeno tím, že je třída s takovým přístupem učitele seznámena a srozuměna.

LN Připravuje pedagogick­á fakulta budoucí učitele na situaci, že nebudou se svými žáky ve třídě sami, ale že tam někdy bude i další dospělý, rozumějte asistent pedagoga?

Ano, to je třeba vyladit, protože tím se opravdu trochu mění chemie mezi učitelem a žáky. My na to ale studenty připravuje­me – alespoň teoreticky. A mnozí si navíc tu asistentsk­ou práci vyzkoušejí na vlastní kůži. Při studiu nebo jako absolventi bakalářské­ho studia. Studenti už teď působí

Myslím, že ano. Jsou dokonce oblasti, kde lidi s takovým vzděláním dost chybí. A budou chybět i nadále.

LN Kde například?

Konkrétně ve speciálněp­edagogický­ch centrech, ale i v zařízeních pro seniory, protože i tam je jejich činnosti čím dál tím víc zapotřebí. V zařízeních, kde absolventi speciální pedagogiky už pracují, vypadá péče o seniory úplně jinak než dříve. Ti, kdo třeba jen netečně seděli, nebo dokonce leželi, dnes komunikují, zkoušejí nové věci, chodí a třeba i cvičí. Není ale pochyb, že speciálníc­h pedagogů je třeba i na školách, a to i tehdy, když sami přímo neučí češtinu nebo zeměpis.

Je to velmi žádaný obor. Letos se na něj jen v Praze hlásí kolem tisícovky uchazečů. Šanci na přijetí má každý desátý.

 ?? Lea Květoňová tvrdí, že jsou oblasti, kde speciální pedagogové pořád chybějí. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Uživí se.
Lea Květoňová tvrdí, že jsou oblasti, kde speciální pedagogové pořád chybějí. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Uživí se.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia