Lidové noviny

Začíná Anifilm. Ptá se: Kde domov můj?

-

PRAHA V jihočeské Třeboni dnes začíná festival animovanéh­o filmu Anifilm. Z velké části se věnuje fenoménu migrace a jeho ústřední téma zní: „Kde domov můj?“„V našem pojetí je otázka migrace širší a klíčem pro sestavován­í programu jsou zejména osudy tvůrkyň a tvůrců, kteří mají s existencí mimo svou vlast zkušenost, budou v Třeboni přítomní a představí své filmy či budou prezentova­t jim blízký program,“uvádějí pořadatelé.

Divákům se představí například dílo Paula Fierlinger­a (1936), jenž se narodil českým rodičům v Japonsku, vyrůstal v USA, po válce žil v Českoslove­nsku a v roce 1967 uprchl zpět na Západ. Anifilm uvede jeho snímek Drawn from Memory z roku 1995, který věnoval svým vzpomínkám na Českoslove­nsko. Na přehlídce se také odehraje světová premiéra nejnovější­ho celove- černího filmu Paula a Sandry Fierlinger­ových Slocum sám na moři. Jde o adaptací knihy Sailing Alone Around amerického­mořeplavce Joshuy Slocuma, který jako první zcela sám obeplul svět.

Novinkou letošního ročníku je přehlídka současné české animace, uváděná pod názvem Český obzor. Český film je zároveň zastoupen i v hlavní soutěži: snímek Jana Bubeníčka Smrtelné historky se uchází o cenu v kategorii celovečern­ích filmů určených dospělému publiku. Těžkého soupeře bude mít mimo jiné v Anomalise Američana Charlieho Kaufmana. V kategorii filmů pro děti se představí například francouzsk­o-belgicko-kanadská adaptace grafické novely Jacquesa Tardiho Avril a podivuhodn­ý svět nebo snímek Mamorua Hosody Kluk ve světě příšer, reprezentu­jící proslulý japonský žánr anime. Přehlídka v Třeboni potrvá do 8. května. bat

 ?? Francouzsk­ý snímek soutěží v Třeboni. FOTO ANIFILM ?? Avril a podivuhodn­ý svět.
Francouzsk­ý snímek soutěží v Třeboni. FOTO ANIFILM Avril a podivuhodn­ý svět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia