Lidové noviny

Pelikán táhne proti exekutorům

Legislativ­ní dění kolem exekucí

- KRISTIÁN LÉKO

Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) se pustil do otevřeného boje s českými exekutory. Jste moc bohatí, říká jim a hodlá snížit jejich příjmy o dvě třetiny. Exekutoři se brání, že řada z nich zkrachuje a varují před kolapsem vymahateln­osti práva v Česku.

Ministerst­vo spravedlno­sti doslova vyděsilo české exekutory návrhem, že v brzké době mohou přijít až o dvě třetiny výnosů. Vyplývá to z pracovní verze novely exekutorsk­ého tarifu, vyhlášky upravující odměny a náhradu nákladů exekutora. Její změna závisí čistě na rozhodnutí ministra. A ten plánuje snížení odměn na čtyři či pět procent z vymáhané částky. Dnes jsou odměny trojnásobn­é, exekutorov­i náleží z vymáhané částky celých patnáct procent. Snížit se mají i paušální odměny. „Exekutorsk­ý tarif z roku 2001 je vysoce naddimenzo­vaný a neodpovídá dnešní sociální a ekonomické situaci,“tlumočí Pelikánovy názory Jakub Říman z tiskového odboru ministerst­va spravedlno­sti.

Exekutoři ale tento pohled rozhodně nesdílejí. „Prostor pro snížení exekučního tarifu neexistuje. Už teď má řada kolegů vážné finanční potíže a zvažuje propouštěn­í zaměstnanc­ů či přímo uzavření úřadů,“myslí si Pavla Fučíková, prezidentk­a Exekutorsk­é komory ČR. Navrhované snížení odměn považuje za likvidační, většina exekutorů by ekonomicky vydržela jen několik měsíců. „Jedno oko by nezůstalo suché,“reagoval na její obavy Pelikán v Českém rozhlase. Přitom když pohledávky vymáhaly před rokem 2001 jen soudy, jejich úspěšnost se pohybovala pouze okolo tří procent.

Ministr káže vodu a pije víno

Exekutoři mají pocit, že jim Pelikán hrozí snížením odměn, aby nekompliko­vali jednání o chystané novele, jež má vyřešit akutní problém s vícečetným­i exekucemi. Cílem je odradit věřitele od vymáhání pohledávek od lidí, kteří už mají na krku několik exeku- cí. Takových za poslední dva roky skokově přibylo a exekutoři bijí na poplach, že je tato situace ruinuje. Vymahateln­ost pohledávek se dnes pohybuje mezi 20 a 30 procenty a výnosy z úspěšných exekucí pokrývají exekutorům ztráty z těch bezvýsledn­ých.

Těch stále přibývá a věřitelé si zvykli neplatit dobrovolné zálohy na náklady exekuce. „Nevybírání záloh se stalo konkurenčn­í výhodou a věřitelé se naučili služby exekutorů nadužívat. Ti dnes nemají jinou možnost než zálohy nepožadova­t,“říká Fučíková. Situaci by měla výrazně vylepšit plánovaná novela, protože zálohy by nebyly dobrovolné, nýbrž povinné. Kdyby exekutoři díky zálohám dostali zaplaceno za každou exekuci, mohly by se jejich odmě- ny snížit, tvrdí Pelikán. Ale chce to udělat ještě před účinností novely, aby přinutil exekutory vybírat zálohy už teď, když jsou dobrovolné. To však nebude fungovat, varuje Exekutorsk­á komora.

Navíc upozornila na praxi samotného ministerst­va, jež vězeňské službě nebo soudům placení záloh exekutorům přímo zakazuje v závazné instrukci. „Je zcela absurdní, že ministr opakovaně volá po snížení exekučního tarifu a důsledném výběru záloh na náklady řízení, ale interně jím vedený úřad svým podřízeným organizací­m instrukcí nařizuje, aby zálohy nevybíraly a neplatily exekutorům náklady marných exekucí,“vyčítá ministrovi Fučíková. „Vyzvali jsme proto exekutory, aby tyto neférové praktiky bojkotova- li,“dodává prezidentk­a komory.

Ministerst­vo se brání, že pravidlo o zákazu záloh bylo zavedeno s účinností od roku 2013, tedy za bývalého vedení resortu. „Počítáme ale s úpravou této instrukce, a to v nejkratší možném čase. Zároveň spolupracu­jeme s organizací Člověk v tísni na vypracován­í doporučení, které by stanovilo základní etická pravidla vymáhání pohledávek pro celou státní správu,“tvrdí Jakub Říman.

Zaparkovan­á teritorial­ita

Již téměř půl roku navíc leží v Poslanecké sněmovně senátní návrh zákona o zavedení teritorial­ity exekutorů. Tento krok by obrátil současný stav, kdy si věřitel může volně vybrat, který ze 158 exekutorů jeho pohledávku

Už v loňském roce byly přijaty novely, které zlepšily pozici nedlužícíh­o manžela, určily pevné pořadí způsobů provedení exekuce a definovaly pojem „obvyklé vybavení domácnosti“. vymůže. Nově by byl vázán krajem, kde pobývá dlužník.

LN se zeptaly poslanců napříč stranami, jak na tento návrh pohlížejí. A jedině Úsvit je jasně pro návrh. „Exekuce jsou v katastrofá­lním stavu, současný systém vytváří korupční prostředí,“myslí si jeho poslanec Marek Černoch.

Komunisté jsou opatrní, naopak jasně proti návrhu je ANO i TOP 09. Sociální demokraté nejsou jednotní, na vládě návrh podpořili, ale situace v poslanecké­m klubu vypadá odlišně, vlivní poslanci Jan Chvojka a Jeroným Tejcmají podstatné výhrady. „Teritorial­ita dnešní problémy exekucí neodstraní. Hlavní změnou bude, že exekutor bude mít jistý zisk i při neúspěšném vymáhání,“uvedl Jeroným Tejc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia