Lidové noviny

Výlet k reaktoru smrti za 350 eur

-

pěkně šlápnul do života.

Sergejova firma Černobyl Vněšservis sídlí ve městě Slavutič 60 kilometrů od elektrárny. Cena za dopravu až z Varšavy přes Kyjev do Černobylu, kde stráví turista čtyři dny, přijde asi na 460 dolarů. Všechny turisty Sergej osobně doprovází. Vloni jich bylo 800, letos už 400. Jede s nimi do zóny v 7 hodin 30 minut ráno starým vlakem, kterým každý den cestují tisíce dělníků, aby se prý cítili jako oni. Zavede je i do svého bytu v Pripjati, kde, jak říká, strávil nejkrásněj­ší léta života. Kde se mu narodili dva synové.

Vytáhne lahev koňaku a rozleje překvapený­m turistům něco po- vzbudivého moku. Po zóně je vodí až do osmi do večera, někdy nachodí skoro 20 kilometrů. V poledne jim dá krátkou přestávku, aby se najedli v místní kantýně, kde se stravují všichni pracovníci elektrárny.

„Vyvracím lidem mýty, které o Černobylu kolují. Třeba že se nám rodí děti se dvěma hlavami, že je to tady samý mutant,“mračí se Sergej. Na bezpečnost turistů pečlivě dbá. „Ve skupině je vždy nejméně šest dozimetrů, neustále lidi kontroluje­me, jen občas se výjimečně stane, že jim trochu září boty. Stačí je umýt.“Po návratu do Slavutiče čistí organismus svých svěřenců zevnitř, v baně s pomocí ukrajinské­ho sádla a spousty vodky.

Pripjať je nejmladší předčasně zesnulé město na světě. Nejmladším jak ve smyslu délky existence, tak průměrného věku obyvatel. Ten byl pouhých 28 let. Samo město se narodilo v roce 1970 a zhynulo 27. dubna 1986, den po katastrofě, kdy bylo 50 tisíc obyvatel spěšně evakuováno.

Nebezpečná autíčka

Z hlediska perspektiv lidstva nebude Pripjať obyvatelná už nikdy. Jako turisticko­u atrakci ji ale čeká zářná budoucnost. Bohužel zloději, sběratelé a milovníci nebezpečné­ho dobrodružs­tví řadu exponátů už vyvezli a rozprodali. Přestože lidé museli své byty opustit v tom, v čem byli, a kromě dokumentů a peněz si s sebou nesměli vzít nic (aby se předešlo panice, slíbili jim, že se za tři dny vrátí), v opuštěných bytech dnes není prakticky žádný nábytek, chybí kovová zábradlí, dveře, vybavení kanceláří, odvezeny byly hračky, knihy, obrazy, koberce i nádobí.

Turisté ale většinou chodí jen po ulici. Pohyb po venkovním asfaltu je nejbezpečn­ější. Nakonec naše skupina největší radioaktiv­itu naměřila pouze v mechu na prospektu Lenina. Venkovní kovové předměty omyl časem déšť.

„Prosím, povšimněte si tohoto objektu, je to jedno z vůbec nejšpinavě­jších míst v celém městě,“švitoří průvodce. Hlavy mužů i žen lačných pocítit zápach neštěstí se otáčejí směrem k pouťovému autodromu. Proč zrovna autodrom patří mezi výjimečně znečištěné exponáty, je lehce vysvětlite­lné. Měl plátěnou střechu, která zafungoval­a jako lapač radioaktiv­ního spadu. Po letech shnila, vlákna nasycená plutoniem, stronciem a cesiem spadla na autíčka a leží tam dodnes.

V autíčkách se ještě pár hodin po havárii proháněly děti, jejichž rodiče nedostali dostatečně varující informaci. Jen viděli, že dva kilometry od nich se nad atomovým reaktorem vznáší podivná aura. Někteří zvědavci se běželi na úkaz podívat na most, dnes nazývaný mostem smrti.

Bylo z něj vidět přímo na 4. blok a všichni, kdo tady postávali, už nejsou mezi živými. Turisté most projíždějí mlčky, nikdo kupodivu nepožádá, aby autobus zastavil a mohla být pořízena nezbytná selfíčka s elektrárno­u v pozadí.

 ?? Monumentál­ní betonový blok vítal návštěvník­y města Pripjať od jeho zrodu v roce 1970. Návštěvníc­i se od průvodce dozvědí vše o jaderné katastrofě i krátké historii padesátiti­sícového města v těsné blízkosti černobylsk­é elektrárny. FOTO PROFIMEDIA ?? Vlevo mrtvé město Pripjať.
Monumentál­ní betonový blok vítal návštěvník­y města Pripjať od jeho zrodu v roce 1970. Návštěvníc­i se od průvodce dozvědí vše o jaderné katastrofě i krátké historii padesátiti­sícového města v těsné blízkosti černobylsk­é elektrárny. FOTO PROFIMEDIA Vlevo mrtvé město Pripjať.
 ?? Výstavba nového obloukovéh­o sarkofágu, jehož životnost by měla být nejméně sto let. FOTO REUTERS ?? Sarkofág.
Výstavba nového obloukovéh­o sarkofágu, jehož životnost by měla být nejméně sto let. FOTO REUTERS Sarkofág.
 ?? Největší radiaci nakonec naměří zvídaví návštěvníc­i ve vodou nasáklých ostrůvcích mechu. FOTO PETRA PROCHÁZKOV­Á ?? Radioaktiv­ní mech.
Největší radiaci nakonec naměří zvídaví návštěvníc­i ve vodou nasáklých ostrůvcích mechu. FOTO PETRA PROCHÁZKOV­Á Radioaktiv­ní mech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia