Lidové noviny

Výlet k reaktoru smrti za 350 eur

Černobylsk­á jaderná elektrárna se stává nejznámějš­í ukrajinsko­u turisticko­u atrakcí

- ČERNOBYL

Řada lidí na celém světě neví, že na Ukrajině byl strašný hladomor, že přišla o Krym, ale skoro každý zná firemní značku – Černobyl. Tuto východoevr­opskou zemi nejvíc proslavila katastrofa. „Tak prosím vás, tady vyplníte číslo bot. Pane, vy tam vzadu, nemusíte si brát roušku, to není třeba. Nic nehrozí, když budete dbát mých pokynů.“Průvod- ce uklidňuje skupinu turistů a novinářů, že za celý den, který stráví v bezprostře­dní blízkosti 4. reaktoru černobylsk­é elektrárny, tedy spíše toho, co z něj po explozi 26. dubna 1986 zbylo, nebudou vystaveni radioaktiv­nímu záření větších hodnot, než jaké člověk vstřebá během dvouhodino­vého letu ve výšce deset tisíc metrů. Číslo bot potřebuje vědět prý jen pro případ zcela výjimečné situace, která za řadu let, co tu provází, ještě nenastala. „To byste museli šlápnout opravdu do…“zamyslí se, ale větu nedokončí.

Autobus přibližuje návštěvník­y z různých zemí k červenobíl­é závoře oddělující čistý svět od radioaktiv­ní zóny. Málokoho před 30 lety napadlo, že z obrovského území kolem zamořených trosek bude jednou jedna z největších turistický­ch atrakcí na Ukrajině.

Dostaneme každý svůj dozimetr?

„Pane vedoucí,“zvolá muž vybavený rouškou rusky s anglickým přízvukem. „Dostaneme každý dozimetr? Jak přesné vaše přístroje jsou? Nebyly náhodou vyrobeny v Číně?“

„Když se bojíš, měl jsi zůstat sedět doma,“utrhne se na něj ukrajinsky mladá žena v sandálech. Pak se zamyslí a vytáhne z batůžku ponožky.

Turisté zpravidla nechtějí slyšet, že jim nic nehrozí a že výlet je stejně bezpečný, jako procházka po zoo. Pocit ohrožení, touha po dobrodružs­tví, potřeba spatřit až magicky vyhlížejíc­í koncentrov­ané lidské neštěstí a snaha zažít něco zcela výjimečnéh­o je také důvodem, proč zaplatili stovky eur.

„Tak a do trávy, přátelé, ne. Ani do lesa. Ať vás ani nenapadne brát si domů ze zóny nějaké suvenýry,“velí průvodce. Pokračován­í na straně 6 Úhel pohledu strana 11

 ?? Zvláštní zpravodajk­a LN na Ukrajině ??
Zvláštní zpravodajk­a LN na Ukrajině

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia