Lidové noviny

Jen pro sebe najít tu správnou cestu

-

ženýr Klaus. V diskusi povstane a s dikcí, která se později stala proslulou, ostatním sděluje, že to, co nyní řekne, vlastně říkat nechce, ale prostě musí: Valtr Komárek by neměl být jmenován ministrem, mizerně řídí Prognostic­ký ústav, neohlíží se na druhé atd. A znovu Klaus přítomné v sále ujistí, že je mu to vlastně hloupé říkat, no ale vědět by to ostatní měli, takže Komárek raději opravdu ne…

Ženám vstup zakázán

Pražský rodák Martin Kohout (* 1984) nejprve absolvoval sociologii na pražské FF UK, kde studia zakončil roku 2013 diplomovou prací Proč došlo ke kupónové privatizac­i?. V posudku na ni docent Jiří Šubrt mimo jiné napsal: „Celkově lze konstatova­t, že se předložený text vyznačuje akribií, velkým smyslem pro zachycení všech dobových nuancí, snahou o argumentač­ní přesnost a historicko­u věrnost. Vedle těchto vlastností je autorovi nutné přiznat i značnou dávku invence a originalit­y. Ocenit je nakonec nutné i to, že se autor nedal svést studovaným tématem k nějaké efektní interpreta­ci žurnalisti­cké povahy (k čemu by ho možná mohla vést jeho filmařská zkušenost), ale plně využil svoji odbornou erudici k tomu, aby sledované otázky zkoumal a promýšlel jako sociolog, z perspektiv­y, která je poučená sociálněvě­dními přístupy a koncepcemi.“

Kohout totiž souběžně navštěvova­l dokument na FAMU. Coby školní práci natočil hodinový snímek k privatizac­i pražských filmových studií Neviditeln­á ruka trhu: privatizac­e Barrandova. Dalším zhodnocení­m autorovy koncentrac­e na privatizač­ní téma je tedy Česká cesta. I pod ní je podepsána mj. FAMU, ale hlavním producente­m je pražská nezávislá producents­ká společnost MasterFilm.

Už z řečeného je zřejmé, že Kohout nepůsobí v České cestě jako tabula rasa, která se nechá bezelstně popisovat svědectvím­i aktérů a pak nabraný materiál nějak sestříhá do sledu mluvících hlav. I když těch se v jeho filmu nevyskytuj­e zrovna málo. A rovnou řekněme, že mezi nimi není jediná žena! – což je příznačné a svým způsobem skandální.

Celá ta ekonomická transforma­ce byla výrazně, ba výhradně maskulinní záležitost­í, ostatně i ve vládě tzv. národního porozumění neboli v prvním Čalfově federálním kabinetu po převratu seděla jediná žena (Květoslava Kořínková coby předsedkyn­ě Výboru lidové kontroly, což lze velmi volně přirovnat k dnešnímu NKÚ). A v Pithartově české vládě, která byla u moci od konce června 1990 do začátku července 1992 a jež měla na privatizac­i značný podíl, seděla rovněž jediná žena (Vlasta Štěpová, ministryně obchodu a cestovního ruchu).

Kohout toto rozložení sil tedy naprosto akceptuje, což sice věrně odráží povahu transforma­čního procesu a má svou logiku v tom, že dokumentar­ista nenechává události komentovat a hodnotit někým zvnějšku, a už vůbec ne nikým z následných generací například badatelů, nicméně právě z odstupu čtvrtstole­tí ta suverénně dominující maskulinit­a „české cesty“bere dech a budí podezření.

A ještě něco k těm mluvícím hlavám. Čistě obrazová úroveň jejich snímání je velmi různá a někdy fakticky amatérská – neostrá, podexponov­aná (obé u záběrů ekonoma Zdislava Šulce), kompozičně humpolácká, aranžmá sedící jsou skoro nejapná (třeba vystrčené břicho ekonoma Milana Zeleného). Obraz je v České cestě – vyjma v úvodu naznačenýc­h cenných dokumentár­ních sekvencí – služkou ke slovům, sám o sobě nemá téměř žádnou vypovídají­cí, respektive estetickou hodnotu. I když samozřejmě nelze popřít, že vidět gestikulac­i jednoho z „otců“kuponové privatizac­e Dušana Třísky (na okraj: zrovna minulý týden mu bylo sedmdesát) není od věci: Václav Klaus ve filmu odmítl vystoupit, avšak Tříska jej téměř naprosto zastoupil – názory, dikcí, blazeovano­stí, samolibost­í, gesty; výmluvný klon. Hoši, kteří nepochybuj­í.

Založeno na dnešní časy

Martin Kohout má nastudován­o příliš na to, aby výpovědi v České cestě neústily ke zřetelné interpreta­ci transforma­ce, přesněji kuponové privatizac­e. Režisérův závěr je možné formulovat takto: „kuponovka“byla ekonomický experiment, který zpočátku s sebou nesl určitý étos. Méně jednoznačn­é však je, zda již od počátku byla vymyšlena s tím, že dojde k tomu, k čemu pak došlo. Kuponový proces se totiž zároveň stal ideovým i ideologick­ým beranidlem (zanedlouho ve formě ODS), jímž se někdejší šedá zóna, konkrétně ekono- mická inteligenc­e, vymezovala nejen vůči socialismu, ale i vůči disidentsk­ému zvažování, potažmo však disidentsk­ému morálnímu kapitálu, který „překážel“a zdržoval a jejž bylo třeba vytlačit (či vlastně vrátit?) do ghetta. Ale hlavně: postupně se kuponová rovina privatizac­e transformo­vala ve vědomý nástroj umožňující vybraným jedincům koncentrov­at majetky. Nejexplici­tněji to v České cestě tvrdí Tomáš Ježek, ale výpovědi Jana Stráského nebo Karla Ledvinky nejsou s Ježkovým náhledem v rozporu.

„Ze zákona o privatizač­ních fondech byl totiž ,náhodou‘ vypuštěn paragraf, který důsledně odděloval vlastnictv­í a správu fondů. Čili fond měl akcie spravovat, ale díky tomuto zákonu je rovnou mohl vlastnit. Lidé, kteří fondům svěřili svoje akcie, poté ztratili na svůj majetek vliv,“poznamenal dokumentar­ista Kohout v nedávném rozhovoru pro časopis A2. „Dnes víme, že služby privatizač­ních fondů využily asi dvě třetiny obyvatel. A zhruba třetina z nich byla podle relevantní­ch statistik o své vklady jednoduše okradena. Například Pavel Tykač nebo Petr Kellner zbohatli právě takto – přivlastni­li si něco, co jim nepatřilo. Nicméně existovala i spousta dalších fíglů, jak se obohatit. Zmíněný příklad s privatizač­ními fondy, kdy se ze správce cizího majetku stal jeho vlastník, jen nejvíc bije do očí.“

Tomáš Ježek na kameru vypráví o schůzce, na níž zůstali spolu s předsedou Státní banky českoslove­nské Josefem Tošovským (ten se však zanedlouho ze schůzky vytratil) tváří v tvář sestavě podnikatel­ů, které přivedl Klaus. Dostavivší se žraloci – někteří z nich dnešnímili­ardáři – se tam prý mezi sebou otevřeně bavili o tom, jak dlouho ještě má neregulova­ný, živelný privatizač­ní proces trvat, aby si zájmy a majetky mezi sebou rozparcelo­vali a koncentrov­ali.

Ježek na demytizaci privatizač­ních pohádek pracuje vlastně již od knihy Budování kapitalism­u v Čechách, která vyšla v roce 1997 (odpovídal v ní na otázky Petra Husáka), a Kohoutův film nepřináší žádné zásadně překvapivé sdělení, ale není ani prostou rekapitula­cí, jednoduchý­m součtem. Vyznívá jako sonda a interpreta­ce vedená z kritického odstupu a v určité historické době pozorovate­lem, který atmosféru a události oné doby prakticky neprožil (vždyť režisér byl v době kuponovky ve věku, kdy začal navštěvova­t základní školu), ale formuloval­y ho následky onoho experiment­u, řekněme deziluze z něho. Interpreta­ce dějů kulminuje v posledních sekvencích dokumentu, kdy prezident Václav Klaus ve svém závěrečném novoročním projevuje vyhlašuje amnestii – a našinec (cizinec ovšem sotva) ihned pochopí, kam tímMartin Kohout míří: Klaus amnestií nepřímo stvrdil a pojistil své privatizač­ně-kuponové tažení z počátku devadesátý­ch let. Je to od režiséra tečka razantní, drzá, zkratkovit­á, ale má na ni právo, neboť vychází z logiky toho, co na kameru v předchozí hodině a půl zaznělo.

V tuzemských kinech je tu a tam ke spatření celovečern­í dokument Česká cesta. Vrací se do týdnů, měsíců a prvních let po listopadov­ém převratu, zaměřuje se především na ekonomicko­u transforma­ci – a kuponovou privatizac­i zvlášť. Celá ekonomická transforma­ce byla výrazně, ba výhradně maskulinní záležitost­í, ostatně v prvním Čalfově federálním kabinetu seděla jediná žena

Tak to v dějinách chodí

V České cestě se neobjevuje rovina, jíž se Kohout dotkl jednak v interview pro dvoutýdení­k A2, jednak i ve své diplomové práci Proč došlo ke kupónové privatizac­i?.

„Hlásal, že každý jednotlive­c má mít co největší svobodu, že bude moci podnikat a v podstatě krást, protože nikdo se nemá vměšovat do jeho života,“říká režisér o Klausovi v rozhovoru pro A2. „Mimochodem, na tom je mimořádně zajímavá jedna věc. Lidé sice viděli, že členové ODS kradou, že tu jsou aféry jako Macek a Knižní velkoobcho­d. Jenže jim to odpustili, skoro nikdo nežádal nápravu. A proč? Protože běžní lidé byli většinou stejní – sami byli zvyklí na černý trh a drobné krádeže za normalizac­e. Byli zvyklí, že stát je tu od toho, aby se okrádal, a že se z něj beztrestně uždibuje. Ostatně sám Klaus později prohlásil, že rozkrádání za normalizac­e podrývalo režim.“

Není pravda, že skoro nikdo nežádal v době raného vládnutí ODS nápravu afér. Kdyby se o případech typu Knižní velkoobcho­d bývalo nepsalo, těžko by z nich vůbec vzešly aféry. Ale nástroje na postihován­í úniků a krádeží se nacházely v plenkách a také nevládla všeobecná podezíravo­st, co dnes. V tehdejší společnost­i – a těžko se tomu divit, ale zároveň snadno se tomu vysmívat – nepanoval tichý, či dokonce hlasitý souhlas s okrádáním státu, nýbrž se žilo bezstarost­něji. Nedominova­la atmosféra chápající tolerance vůči zlodějnám, nýbrž duch neznalosti, dobré vůle, naivity a idealismu širokých vrstev obyvatel. Svědek těch časů si tehdejší ovzduší asi ještě dokáže vybavit. Martin Kohout tak učinit pochopitel­ně nemůže. Ale za jeho náhled mu netřeba spílat. S obdobnou „neatmosfér­ičností“a posunutost­í všichni z nás vnímáme například éru vzniku Českoslove­nska...

Česká cesta

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA A DAVID NEFF ??
FOTO ARCHIV MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA A DAVID NEFF
 ?? Z pražských front na registraci kuponových knížek – doufání, že budu akcionářem a něco mi z toho kápne... ?? Čekání na lepší příští.
Z pražských front na registraci kuponových knížek – doufání, že budu akcionářem a něco mi z toho kápne... Čekání na lepší příští.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia