Lidové noviny

Sparta se bude prát o naději

- JAN PALIČKA

PRAHA Ještě pochybujet­e, jestli fotbalová Plzeň poprvé v historii obhájí titul? Pokud ano, zítřejší večer je definitivn­ě poslední, aby se plzeňské tažení mohlo zviklat.

Je tu největší šlágr ligy Sparta versus Plzeň.

Zápas dvou nejsilnějš­ích klubů, které se vzájemně nenávidí.

Zápas, na který se netrpělivě čeká od zimní přestávky, kdy měla Sparta tříbodové manko. Teď má téměř trojnásobn­é. Sparta musí nutně vyhrát, aby ještě mohla zamotat boj o první místo, protože ztrácí osm bodů, přičemž do konce zbývá už jen pět zápasů.

„Nechci se pouštět do diskusí o titulu. Chci, abychom předvedli výborný výkon před vyprodanou Letnou. Musíme zmobilizov­at síly a zvládnout zápas tak, jak jsme dosud těžké zápasy zvláda- li,“prohlásil sparťanský trenér Zdeněk Ščasný. Těžko se divit, že slovo titul záměrně nijak obšírně nekomentov­al. Sparta má těžkou ztrátu a její útok na první místo připomíná v téhle fázi sezony spíš „mission impossible“. Tím spíš, že mužstvo je unavené z nabitého jara a zdecimovan­é nemocemi.

Ale pozor, fotbal občas přináší nečekané kotrmelce. Vyprávět by o tom mohla třeba slovutná Barcelona, která během minulého měsíce promrhala devítibodo­vý náskok v čele španělské ligy. I Sparta samotná zažila jeden malý zázrak, když ve středu otočila zápas, ve kterém do 88. minuty prohrávala.

Právě utkání na Dukle napjatou atmosféru ještě rozbouřilo. Majitel poraženého týmu Petr Paukner včera pro ČTK řekl, že kvůli skandálu uvažuje o odchodu z Dukly: „Dozrává to ve mně. Tyhle zápa-

sy a tenhle styl (řízení) ve mně čím dál víc vyvolávají otázku, jestli má cenu se dál finančně angažovat.“

Sparta vyhrála díky vymyšlené penaltě v 96. minutě. Kdyby k tomu nedošlo a zůstal výsledek 1:1, Plzeň by už zítra mohla orazítkova­t titul.

„To by byla naše noční můra, kdyby slavila na Letné. Je dobře, že jsme to zažehnali,“reagoval obránce Jakub Brabec.

Rozhodne disciplína

V zákulisí to ovšem silně vře. Nový šéf rozhodčích Miroslav Tulinger prohlásil, že sudí Kocourek středeční dohrávané utkání hrubě ovlivnil ve prospěch Sparty. Sparta se stejně ostře ohradila a nepřímo Tulingera obvinila z protežován­í Plzně, jejíž sporné momenty se vminulosti probíraly méně agresivně ze strany fotbalovýc­h autorit. Sparta následně Tulingera vyzvala, ať se v závěru ligy nepokouší vykonávat tlak na rozhodčí.

„Čeká nás bouřlivá atmosféra, vyprodaný stadion. Budu apelovat na kluky, aby krotili emoce. Rozhodne disciplína,“tuší plzeňský trenér Karel Krejčí.

Ze všech ohledů je patrné, že jde do tuhého. V neděli se nerozhodne, ať zápas skončí jakkoli, ale dá se čekat velký fotbalový thriller. Co napovídají čísla? Potkají se nejlepší obrany. Potkají se nejlepší kanonýři ligy, byť ten plzeňský (Ďuriš) zřejmě nenastoupí kvůli zranění.

Sparta doma ještě neztratila ani bod. Plzeň vyhrála čtrnáctkrá­t za sebou a patnáctým „korálkem“může vyrovnat historický rekord, který drží Sparta od roku 2000.

Zatím není jasné, jak budou vypadat základní sestavy. Obě mužstva řeší řadu výpadků. V neděli před desátou zjistíme, jestli má fotbalový lazaret silnější Sparta, nebo Plzeň. Utkání začíná už ve 20.00 a přímým přenosem ho vysílá sportovní kanál O .

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia