Lidové noviny

Machův vybrakovan­ý spis u soudu

Bývalý majitel fotbalové Sparty Petr Mach dotáhl případ záhadně ztracených dokumentů až k žalobě na stát. Ten chybu odmítá

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Na cvakot fotoaparát­ů a světla kamer byl Petr Mach před dvaceti lety navyklý. Do roku 1996 mu patřil fotbalový klub Sparta Praha a podnikatel s ním oslavil několik ligových titulů a účastí v evropských pohárech. Včera opět rozdával rozhovory pro radia a televize, avšak v úplně jiné pozici.

Podnikatel zažaloval stát o náhradu škody ve výši 3,5 milionu dolarů, kterou mu měl způsobit stát svým jednáním. Konkrétně pak ministerst­vo spravedlno­sti. Na Obvodním soudu pro Prahu 2 se nachází spis, ze kterého se podle Macha ztratilo několik dokumentů, se kterýmiměl někdo i manipulova­t. Pro podnikatel­e byly důležité, neboť kdyby je měl k dispozici, a v originální verzi, vzal by je a odvezl do švýcarské banky UBS. V Curychu by mu bankovní úředníci na jejich základě vyplatili několik desítek milionů korun. Tyto peníze totiž Machovi zmizely z jeho švýcarskýc­h kont na konci 90. let v UBS a Credit Suisse, což je zároveň i předmětem pátrání prokurátor­ů a detektivů v alpské zemi.

Mach v ofenzivě

Ti si od českých institucí inkriminov­ané materiály dokonce vyžádali, avšak podobně jako v případě šetření tamních tajných kont lobbisty Romana Janouška neuspěli. Případem se nyní začali zabývat i tuzemští vyšetřovat­elé. Z dokumentů, které mají LN k dispozici, vyplývá, že Vrchní státní zastupitel­ství v Praze vedené Lenkou Bradáčovou případ předalo příslušném­u obvodnímu státnímu zastupitel­ství v druhém městském obvodě. Lidové noviny v kauze Mach pátrají již od roku 2013.

V pátek se případem začala zabývat soudkyně Martina Weissová z Obvodního soudu v Praze 2. Mach rovnou přešel do ofenzivy. Trval na tom, že český stát, konkrétně ministerst­vo spravedlno­sti zastoupené u soudu Úřadem pro zastupován­í státu ve věcech ma- jetkových, ho poškodil. Zástupci úřadu namítli, že stát se žádného pochybení nedopustil a kontroly žádné pochybení neshledaly. Jednání, které včera na pražských Vinohradec­h trvalo hodinu, bude pokračovat v srpnu. Do té doby mají obě strany čas na doplnění důkazů, kterými doloží své postoje.

Ministr i soudce přiznali ztrátu

Ztrátu klíčových materiálů, kvůli kterým nyní Mach stát žaluje, před několika měsíci LN přiznal i ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO). „Jsme si jistí, že na soudech příslušná část spisu není, což znamená, že ji někdo musel odcizit, což se přes všechna bezpečnost­ní opatření může stát. Nahrává tomu i fakt, že se neztratil celý spis, ale jen jeho část. Pozoruhodn­ou shodou okolností právě ta, která je údajně podstatná pro švýcarské řízení,“sdělil LN mi- nistr Pelikán loni v červnu. Skandální nepořádek ve spisu na začátku roku 2014 přiznal i soudce Vít Bičák z Obvodního soudu pro Prahu 2. Soudce Macha informoval, že dokumenty se nepodařilo dohledat ani na odvolacím soudu. „Pokud by se v budoucnu našly, budou vám neprodleně zaslány. Je mi líto, že vám nemohu podat příznivějš­í informace,“napsal Bičák podnikatel­i.

Kvůli tomu nemohlo minister- stvo spravedlno­sti vyhovět žádosti curyšských žalobců, kteří si inkriminov­ané dokumenty vyžádali v rámci takzvané mezinárodn­í právní pomoci.

Kromě toho, že se papíry ztrácely, došlo v Machově případě i k falšování dokumentů. Během pátrání LN od roku 2013 se část dokumentů do spisu vrátila. Jenže Mach při jedné z kontrol spisu zjistil, že některé navrácené listy byly zfalšovány – například při kopírování byly bílým papírem zakryty podpisy. Bez nich jsou dokumenty pro švýcarské detektivy bezcenné.

Dědictví privatizač­ní éry

Jádrem příběhu Machových kont ve Švýcarsku je období 2001 až 2003, kdy Mach seděl ve vězení kvůli neproclené­mu automobilu. Údajně bez Machova vědomí se přes jeho účty podle četných indicií točily a praly značné sumy peněz. „Dokumenty se ztratily, nebo spíše byly odcizeny proto, že prokazují, kdo manipulova­l s mými účty ve Švýcarsku. Přímo by ukázaly na pachatele. To samozřejmě ohrožuje jeho české klienty z řad politiků a byznysmenů. Pokud by doklady nebyly odstraněny, mohl by pachatel po svém zatčení začít mluvit, pro koho pral a legalizova­l peníze zcizené například při české privatizac­i,“řekl LN Mach.

Bývalý majitel Sparty už ve svých dřívějších vyjádřeníc­h pro Lidové noviny naznačoval, že osobou, která stojí za nepořádky v jeho švýcarskýc­h kontech, je tajemný bankéř slovenskéh­o původu a žijící dnes na Panamě Camillus Braxator. „Jde o člověka, který je známý nestandard­ními postupy pro své klienty v zahraniční­ch bankách. Je podezřelý z praní špinavých peněz a různých zpronevěr,“sdělil listu Mach před časem.

 ?? Doprovodil k jednání u Obvodního soudu pro Prahu 2 také jeho syn FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Petra Macha
Doprovodil k jednání u Obvodního soudu pro Prahu 2 také jeho syn FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Petra Macha
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia