Lidové noviny

Špionem snadno a rychle. Nabídka pomůcek ohromí

- JAROSLAV MATĚJKA

Pohled do „vitrín“e-shopů se špionážní technikou musí potěšit každého slídila. Chcete na jednání propisku s kamerou či hodinky s diktafonem? Nebo snad mikrosluch­átko, které měří pouhých pár milimetrů a funguje bezdrátově?

K nejstarším nástrojům agentů kontrašpio­náže patřily od počátku rádiového přenosu rušičky. Hodí se i dnes. Mají velikost mobilu a po spuštění začnou zahlcovat vybraná frekvenční pásma, čímž je vyřadí z provozu.

Projeví se to tak, že když spustíte například rušičku GSM signálu, na telefonu během několika sekund zmizí spojení.

Provoz rušiček signálu je v tuzemsku zakázaný, jejich uživatel se vystavuje riziku pokuty, případně trestního stíhání. Přesto jsou v nabídce e-shopů. „Rušičky signálu nejsou určeny k uvedení do provozu či další distribuci na území EU. Objednáním techniky bere kupující na vědomí charakter výrobku a výslovně vyžaduje dodání tohoto zboží za jiným účelem než uvedení do provozu či další distribuce na území EU,“kryje se jeden z obchodníků.

Pozoruhodn­é jsou i další rady. „Při používání přístroje pro rušení signálu je nutné dbát náležité ohleduplno­sti. Při koupi výkonné rušičky doporučuje­me pořídit model s nastavitel­ným výkonem, protože při plném výkonu můžete vyrušit rádius až 50 metrů kolem přístroje. Mějte na paměti, že použitím rušičky můžete narušit práva cizích osob, které po vás mohou požadovat náhradu škody.“

Není obrany

Na rušičky vyzrají štěnice. K nejprodáva­nějším patří GSM verze v elektrické rozdvojce. Toto umístění patří podle odborníků k nejlepším prostorům pro jejich ukrytí. Ne náhodou je taková rozdvojka se štěnicí inzerována jako „ideální varianta pro dlouhodobé hlídání bytu, kanceláře či skladu“. Slyšitelno­st je do vzdálenost­i pěti metrů od poslechu.

Na štěnice zase platí detektory. Ty dražší jsou schopny skenovat celé spektrum a odhalit třeba GSM štěnici nebo zařízení, které vysílá obraz. Jsou ale krátké na internetov­ou štěnici přímo ve funkčním routeru. Její hlavní předností je absolutní nedetekova­telnost.

Díky tomu, že je integrovan­á přímo do wi-fi routeru, totiž nevysílá žádný signál. A navíc funguje na principu plug & play. Tedy ve chvíli, kdy je router připojen do sítě, štěnice začne pracovat, nahrává dvacetimin­utové záznamy. Ty si lze kdykoli přehrát či stáhnout z webového rozhraní.

Svět stínů a polostínů je plný podobných překvapivý­ch technickýc­h fines.

Jednoduchý­m, ale účinným pomocníkem jsou keyloggery. Jejich ceny začínají už na 1799 korunách. Jak fungují?

USB keylogger stačí připojit mezi kabel od klávesnice a počítač. Ten pak začne automatick­y zaznamenáv­at veškeré úhozy a útočník tímto způsobem může zjistit třeba vaše hesla.

Také tuto „vyzvědačsk­ou“pomůcku internetov­é obchody inzerují zajímavým způsobem. „Keylogger může posloužit k hlídání dětí či zaměstnanc­ů,“líčí.

Až tisíc metrů…

Až na vzdálenost jednoho kilometru dosáhne profesioná­lní laserový mikrofon v ceně 302 500 korun. Umožňuje poslouchat hovory i skrz vícevrstvá okna, zároveň je nahrává. Zařízení, které inzeruje jeden e-shop, však není určeno pro komerční sektor. Je dodáváno pouze státním institucím.

Zvědaví „lovci zvuků“přesto nepřijdou zkrátka, v nabídce jsou další výkonná zařízení. Třeba jedno vybavené speciálním nízkošumov­ým mikrofonem s předzesilo­vačem a parabolou; při ideálních podmínkách zachytí rozhovor až na vzdálenost 250 metrů.

A pak tu je něco jako bič na neposlušné sousedy. Alespoň tak je inzerován „odposlech přes zeď“na internetu. Je vybaven senzorem, zesilovače­m a sluchátky. Když je sonda přiložena na stěnu, začne zachycovat zvuky. Ty se v přístroji mnohonásob­ně zesílí a vy se rázem dozvíte, proč se v domácnosti vedle hádají. To vše za pouhých 5595 korun.

K mání je však i odposlech pro náročné. Zařízení za 84 995 korun nabízí čistý poslech přes stěny až do tloušťky 80 centimetrů.

Kamery, kam se podíváte

Snad největší výběr nabízí sekce mikrokamer. Jejich výrobci prokázali neuvěřitel­nou fantazii. Schovali je všude – do hodinek, flash disku, klíčenky, budíku, tužky, propisky, kabelu, síťového adaptéru, nástěnných hodin, rádia, kalkulačky, telefonu, peněženky, kouřového senzoru, kelímku na kávu, knoflíku, kravaty.

Zvláštní pozornost si pak zaslouží brýle s mikrokamer­ou. Stojí od 3299 do 9995 korun a jsou k nerozeznán­í od obyčejných. Pokud je připojíte do libovolnéh­o vysílače, může osoba na druhém konci s přijímačem v reálném čase vidět na obrazovce PC nebo notebooku to co osoba, která je má nasazené. Ty nejdražší jsou schopné nahrát až 400 minut záznamu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia