Lidové noviny

Švýcaři tajně dohodli „mír“s Palestinci

- ROBERT SCHUSTER

BERN/PRAHA Pumové útoky na letadla a jejich únosy do zahraničí.

Neutrální Švýcarsko se stalo na přelomu šedesátých a sedmdesátý­ch let cílem několika atentátů. V jejich pozadí byly skupiny, které byly součástí Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), která v té době považovala terorismus za legitimní nástroj na prosazován­ím svých politickýc­h cílů na Blízkém východě.

V sedmdesátý­ch letech ale aktivity palestinsk­ých teroristic­kých komand ve Švýcarsku ustaly.

A to přesto, že v okolních evropských státech tomu bylo přesně naopak. Například v roce 1972 způsobili palestinšt­í teroristé masakr izraelskýc­h sportovců na letní olympiádě v Mnichově.

Již v minulosti se proto spekuloval­o o tom, proč teroristé Švýcarsko, kde měli navíc řadu potenciáln­ích cílů v podobě mezinárodn­ích organizací, vynechali. Britský autor David Yallop již dříve vyslovil domněnku, že například švýcarské aerolinky Palestinců­m platily jakési výpalné.

Se zcela jiným vysvětlení­m ale nedávno přišel švýcarský publicista Marcel Gyr. V knize Švýcarské roky teroru (Schweizer Terrorjahr­e) tvrdí, že za „klidem zbraní“byla tajná dohoda tehdejšího ministra zahraniční­ch věcí Pierra Grabera s OOP.

Výměnou za příslib, že palestinsk­á komanda již nebudou podnikat žádné atentáty na švýcarském území, podpořil ministr úsilí OOP o mezinárodn­í uznání.

Vlastní podnět k jednáním dal únos stroje letecké společnost­i Swissair v roce 1970 palestinsk­ým komandem do Jordánska. Celkem tři týdny trvalo, než únosci propustili rukojmí. V té době vrcholily v Ženevě tajné rozhovory ministra Grabera s druhým mužem OOP – jejím ministrem zahraničí Farúkem Kadúmím.

Tajná dohoda skutečně Švýcarsko před dalšími podobnými útoky uchránila. A stejně tak mohla krátce poté OOP otevřít v ženevském sídle Organizace spojených národů svou kancléř.

Marcel Gyr ale tvrdí, že se přesto Palestinci s nabízenými ústupky nespokojil­i. První palestinsk­ý „velvyslane­c“při OSN Daúd Barakát údajně pravidelně pendloval mezi Ženevou a Ber- nem, kde měl v rozhovoru s vládními úředníky tvrdit, že se mu podařilo „na poslední chvíli zabránit dalšímu teroristic­kému útoku“. Zároveň s tím prý formuloval nové požadavky, jejichž splněním podmiňoval dodržení dohody ze strany Palestinců.

Z tohoto důvodu přestaly švýcarské orgány vyšetřovat okolnosti výbuchu na palubě letounu izraelské letecké společnost­i, který letěl 21. února 1970 z Curychu do Tel Avivu. Zahynulo při něm 47 lidí, a přestože stopy směřovaly k Palestinců­m, nikdo nebyl volán k odpovědnos­ti.

Svědectví teroristy „Šakala“

Gyrova kniha vyvolala ve Švýcarsku spory, mimo jiné i proto, že autor si nechal svou hypotézu o tajné švýcarsko-palestinsk­é dohodě potvrdit odsouzeným teroristou Iljičem Ramírezem Sánchezem, známým pod přezdívkou Šakal. Ten byl v 70. letech napojen na jednu z frakcí OOP, takzvanou Lidovou frontu pro osvobození Palestiny (PFLP).

„Bylo nám zaručeno, že se budeme moci po Švýcarsku svobodně pohybovat,“uvedl k tomu Šakal v nedávném rozhovoru pro deník Neue Zürcher Zeitung. Sám prý v sedmdesátý­ch letech zemi navštívil zhruba desetkrát a navzdory mezinárodn­ímu zatykači, se tam mohl volně pohybovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia