Lidové noviny

Policista zničil 51 aut. Ztratí místo?

- HANA MAZANCOVÁ

PRAHA Dvě nehody a prakticky stejné scénáře. Když policejní důstojník Karel Kadlec řídil v opilosti loni v březnu, odmítl policistům dechovou zkoušku a nevydal jim ani řidičský průkaz. Prý ho u sebe neměl. A podobně se choval i tento týden, kdy na pražských Vinohradec­h zdemoloval 51 zaparkovan­ých aut. Škoda zatím přesáhla dva miliony korun. Případ převzala Generální inspekce bezpečnost­ních sborů.

Už kvůli první dopravní nehodě v opilosti, loni v březnu, byl postaven mimo službu a pobírá polovinu platu. Jako policistov­i mu také Policejní akademie ČR, kde v té době působil, odebrala služební zbraně. Na dotaz serveru Lidovky.cz to potvrdil František Hřebík, prorektor pro zahraniční styky a vnější vztahy.

Soukromá zbraň v autě?

Zda měl Kadlec také soukromé zbraně a jestli mu i ty byly po loňské nehodě zabaveny, nelze z oficiálníc­h míst zjistit. „Policejní akademie touto informací nedisponuj­e. Nicméně ihned po nehodě jsme informoval­i Krajské ředitelstv­í policie hlavního města Prahy, které tuto problemati­ku má v gesci,“doplnil prorektor Hřebík.

„S ohledem na mlčenlivos­t se k případu nebudeme vůbec vyjadřovat,“vzkázal koncipient z advokátní kanceláře Karla Brücklera, který Kadlece zastupuje.

Podle neoficiáln­ích informací totiž byla v úterý v Kadlecově autě nalezena zbraň. To ale pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová odmítla komentovat a odkázala na generální inspekci. „V dotazované věci probíhá prověřován­í a informace, na které se ptáte, ke zveřejnění v této fázi uvolněny nebyly,“uvedla pouze mluvčí Radka Sandorová.

Podle několika zdrojů z policistov­a okolí se přitom poslední dobou potýkal s psychickým­i problémy. Ty souvisely s jeho rozvodem, kvůli kterému nemá dobré vztahy s exmanželko­u. To by ostatně vysvětlova­lo, že mu při obou dopravních nehodách policie naměřila více než jedno promile alkoholu.

„Působil velmi zmateně a při následné kontrole odmítl provedení orientační dechové zkoušky a předložit řidičský průkaz,“popsala jeho chování po demoliční jízdě policejní mluvčí Andrea Zoulová.

O možných problémech s alkoholem se spekuluje od jeho loňské nehody na pražském náměstí Bratří Synků. Tehdy svým vozem naboural řidičku, která zastavila před přechodem pro chodce. Když se snažil ujet, vrazil ještě do vozidla odtahové služby. Policisté mu naměřili 1,5 promile alkoholu.

S propuštění­m ministr čeká

Bývalý šéf generální inspekce Ivan Bílek na sociální síti upozornil, že k okamžitému propuštění může ministr sáhnout v případě, pokud policista „porušil služební slib tím, že se dopustil zavrženího­dného jednání, které má znaky trestného činu a je způsobilé ohrozit dobrou pověst bezpečnost­ního sboru“. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se ale rozhodl ještě vyčkat. Uvedl, že Kadlece podle tohoto paragrafu propustí, jakmile mu bude sděleno obvinění. Kadlec by v takovém případě přišel o právo na výsluhy.

 ?? Na vozidlech už přesáhla dva miliony FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Škoda
Na vozidlech už přesáhla dva miliony FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Škoda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia