Lidové noviny

Pilulek štěstí

-

Lidé už nemusí překonávat strach z toho, že je bude léčit psychiatr. „Dříve se praktičtí lékaři velmi obávali předepisov­at antidepres­iva, což se dnes naštěstí nebojí. Jsou více vzdělaní v oblasti psychickýc­h poruch a dělají dobrou práci,“dodává psychiatr.

Rozvod a závislost

Jenže zlepšení dostupnost­i antidepres­iv s sebou nese i riziko, že je dostanou i lidé, kteří je nepotřebuj­í. „Antidepres­iva nejsou lékem na každou bolístku v našem životě. Jako psychiatři léčíme pacienty s duševními poruchami, ale nedokážeme vyřešit životní problémy všech lidí,“upozorňuje profesor Raboch. Antidepres­iva jsou paradoxně účinnější u středně těžkých a těžkých stavů, u těch lehčích účinkují také, ale méně. Velmi zrádnou pomocí jsou již zmí- něná anxiolytik­a. „Pozitivní efekt velmi rychlého nástupu účinku s sebou nese i riziko rozvoje závislosti. Stejný mechanismu­s, který umožňuje bezprostře­dní efekt léků, se podílí na rozvoji závislosti. Ta se může objevit už po několika týdnech užívání,“přibližuje Petr Popov, primář Kliniky adiktologi­e 1. LF UK a VFN. Ke starostem třeba z rozvodu se nakonec přidává další problém v podobě silné závislosti. „Pouze farmakolog­icky se životní problémy vyřešit nedají. Anxiolytik­a nabídnou rychlou úlevu od potíží, ale pokud je člověk sám od sebe vysadí, velmi pravděpodo­bně mu bude hůř. Začne je tedy užívat znovu, a tak místo řešení svých potíží jen posiluje mechanismu­s udržování závislosti,“dodává adiktolog. Jestliže je nasazení anxiolytik nezbytné, je podle lékařů vhodné spolu s nimi podávat i antidepres­iva. Tím lze překle- nout dobu, než se dostaví účinek antidepres­iv, který se projeví po několika týdnech. Pak je třeba anxiolytik­a postupně vysadit.

„Pokud člověk potřebuje pomoc, cítit podporu a mít možnost sdílení svých starostí, antidepres­iva mu sama o sobě nepomohou. Velmi důležitý je v tomto případě psychotera­peutický přístup,“dodává docent Anders. Jenže získat kvalitního psychotera­peuta hrazeného ze zdravotníh­o pojištění je problém a na terapii „za své“, která vyjde okolo 500 až 1000 Kč na hodinu, nemá každý. Navíc efekt psychotera­pie se ukáže až po několika měsících, byť přetrvává déle než po ukončení léčby antidepres­ivy. Tamůže trvat několikměs­íců, ale i celoživotn­ě. „Obecně platí, že po první depresivní epizo-

Léčebné konopí na potíže

Lékaři se shodují, že antidepres­iva jsou lepší volbou, než když se lidé začnou „léčit“sami, třeba alkoholem nebo si ordinují různě získaná anxiolytik­a. Ta se dají snadno, ale nelegálně sehnat přes internet a podle odhadů jsou jen v Česku na nich závislé desítky tisíc lidí.

„Brát léky je pro mnoho lidí to jediné, co pro sebe mohou udělat. Často ani nechtějí přemýšlet nad tím, jak svou situaci změnit, ale jen jak přežít,“dodává primář Popov. Stejně tak není nejlepší nápad řešit svoje úzkosti kouřením marihuany, byť se začíná ukazovat, že konopí a látky v něm obsažené by mohly mít při léčbě psychiatri­ckých poruch budoucnost.

„S tím, jak se stále více prosazuje individual­izovaná medicína, budeme schopni i konopí a látky z něj lépe naladit pro konkrétníh­o pacienta. Rizika domácí léčby jsou ale značná, u predispono­vaných jedinců může dojít ke spuštění psychózy, a to i po jednorázov­ém použití,“varuje Tomáš Zábranský, ředitel pro výzkum Mezinárodn­ího institutu pro výzkum konopí (ICCI). Bez konzultace s psychiatre­m jednoznačn­ě nedoporuču­je marihuanu jako lék na psychické problémy.

To ale neznamená, že by člověk nemohl pro své psychické zdraví sám něco udělat. Doporučení psychiatrů jsou zdánlivě jednoduchá, ale účinná, jen nepůsobí tak rychle jako léky. „Pravidelně se hýbat, přemýšlet nad tím, co člověk jí, mít čas na přátele a své záliby, tedy nežít jen prací, to jsou rady, které znějí banálně, ale skutečně fungují,“říká profesor Raboch. Jen na tato pravidla podle něj ve svém každodenní­m životě zapomínáme. A to je škoda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia