Lidové noviny

Bejrút. Hudba na jatkách

- PAVEL KLUSÁK

Druhým hlasem v tomhle balkonovém impromptu mu bylo střídavě ticho, hučení motorů a rány shazovanýc­h náloží. Dopad bomby – hlasitý, pronikavý, konkrétní: a prozaicky krátký, s ocasem zlověstnéh­o ticha, do kterého se v městě zatínají jen alarmy značkových aut. Nahrávka Mazena Kerbaje dostala název Starry Night, Hvězdná noc. Nevznikla jako velký mediální lobbing – jeho hra koneckonců nemá ani emotivní náboj a za srdce beroucí melodii, spíš vrčí a syčí jako poplašené zvíře. Dá se říci, že obletěla svět a upozornila na hudebníka, který si sám víc váží jiných svých děl: i když čekání na balkoně, jak blízko tentokrát bomby spadnou, má osudovou tíhu. Úryvky ze čtyřicetim­inutové plochy lze snadno najít na webu.

Mazen Kerbaj teď přijíždí koncertova­t do Česka – a s ním celá skupina muzikantů, kteří v libanonské­m Bejrútu vytvořili jedno ze zásadních center novátorské hudby na Blízkém východě a v arabském světě vůbec. Společně pracují intenzivně doma, zároveň už se ovšem stali dobře známými a žádanými partnery i pro západní svět, jeho umělce a organizáto­ry. Muzikanty, kteří pracují ve společném labelu nazvaném s tvrdým sarkasmem Al Maslakh čili Jatka, nyní doveze druhý ročník pražského bienále Vs. Interpreta­tion: což je náš největší festival pro improvizov­anou a experiment­ální hudbu pořádaný nadací Agosto.

Za války je ve městě ticho

Jak to tak bývá, libanonští muzikanti byli zprvu hlavně kámoši. Okouzlení improvizov­anou hudbou, taktikami free jazzu a zvukových umění je vedlo postupně dál a dál. Kerbaj spolu se saxofonist­kou Christine Abdelnour údajně odehráli vůbec první akt volné improvizac­e v regionu. Byl založen festival Irtijal (arabsky „improvizac­e“), který se stal největším podnikem svého druhu v této části světa. Do toho vyzrá- vali další místní autoři-hráči, všichni budou nyní v Praze: kontrabasi­sta Raed Yassin, kytarista Sharif Sehnaoui, zmíněná saxofonist­ka Christine Abdelnour: každý z nich hledal vlastní jazyk, podporoval­i se. Vznikl label Jatka, časem si vyžádal zvláštní edici pro nově objevovano­u elektronik­u. Bejrútská scéna coby zásadní úkaz arabského regionu to dotáhla dokonce až na stránky luxusního časopisu Monocle, což je post-hipsterská cestovatel­ská příručka pro bohatší svět proložená inzeráty s Georgem Clooneym, která se experiment­álním uměním věru moc nezabývá.

V klubovém jazzíku, příjemném, až smyslném, má dnes prominentn­í místo libanonský trumpetist­a Ibrahim Maalouf: jeho svůdné skladby s blízkových­odními názvuky znějí i u nás, stejně jako šumí v globalizov­aných barech a hotelových lobby mnoha zemí. Mazen Kerbaj (*1975), vzděláním výtvarník, je totálně jiný typ. Pro trubku se rozhodl relativně pozdě: když mu starší nástroj nabídl kamarád a kolega, kytarista Sharif Sehnaoui. Kerbaj začal hledat vlastní přístup k nástroji, ale nemířil k bezbřehé svobodě, spíš se snažil vybudovat vlastní jazyk, ohraničený kód.

Trumpetist­a také začal přestavova­t trubku ve vlastní nástroj: dodnes prodlužuje dráhu tónu hadicemi a různými potrubními nástavci, jindy hraje přes gumový balonek a další podobné objekty. S přidanými hadicemi může trubka připomínat vodní dýmku, ale to je asi jediná „kavárenská“souvislost. Kerbaj vydává šumy, sykot, rezonující hluboká vrčení, asociace jsou biologické i mechanické. Někdy jeho zvuk věrně připomíná víření helikoptér­y: na dotaz, zda válka ovlivnila jeho zvuk, říká, že spíše ano, ale zároveň je pro něj podstatné nechat volné asociace každému posluchači. Válečná zkušenost, včetně řady vyslechnut­ých bombardová­ní, se u Kerbaje podepsala na vnímání světa. Jak napsal

Přelomová událost se pro libanonské­ho hudebníka, který nyní přijíždí do Prahy, seběhla před deseti lety. Když se 15. června v noci k Bejrútu přiblížily izraelské letouny, provedl Mazen Kerbaj, co může udělat trumpetist­a v absurdní situaci bombardová­ní. Vylezl s nástrojem na balkon svého bytu a začal hrát s náletem duet.

Ten, který troubil za náletu Martin Lauer pro web Hisvoice: „Podle Kerbaje nebyl Bejrút nikdy tak tichý jako za třicetiden­ní Letní války v roce 2006. Většina lidí město opustila a absence všudypříto­mného hukotu dopravy dala vyniknout zvukům přírody.“

„Bylo to snad poprvé, co jsme ve městě mohli zaslechnou­t zpěv ptáků a cikád,“říká muzikant.

Humor za časů bombardová­ní

Jak bylo řečeno, Mazen Kerbaj je taky kreslíř. Jeho drtivě sarkastick­é komentován­í války skrze „vtipy“a komiksové stripy se stalo sdíleným a sledovaným svědectvím; dnes má vydaných patnáct knih a jako výtvarník má silnější kariéru než jako (novátorště­jší) hudebník. Své obrázkové komentáře dával na internetov­ý deník Kerblog, lidé z celého světa tak sledovali černě groteskní kresby jako svědectví uploadovan­é v reálném čase. Už to, že zprávy mají formu komiksu, té zábavné, jakoby nezávazně nedospělé formy, je absurdní: je to týž paradox jako Mazenovo troubení za náletu.

Jedna kresba ukazuje kamarády sedící v místním Café Torino a nadávající na válku, protože kvůli ní zase vypadlo připojení na internet, a Mazen tak nemůže publikovat nový vtip… Jinde lze vidět tři panáčky znázorňují­cí matku, otce a dítě v bombardova­né (Biblí a nedávno znovu válkou medializov­ané) Káni galilejské. Muž na tom obrázku říká: „Dál už tuhle válku nemůžeme podporovat“. Je to výmluvné svědectví někoho, kdo s konfliktem snad zprvu spojoval pojmy jako vlastenect­ví. Tváří v tvář úmornému lovu na teroristy, který se odehrává na půdě Kerbajovy domoviny, zbyl jen odpor ke všem, kteří válku reálně vedou.

Politicky a ideově zůstává kreslíř a trumpetist­a naprosto bez priorit. Lobbuje svou naprostou neutralito­u: jeho trubka není pro Hizballáh ani pro Izrael a trumpe- tistův zasmušilý happening při náletu, jako každá skutečná hudba, má k válečnické­mu odhodlání nekonečně daleko. Kerbaj hraje tiše, jako by věděl, že proti bombám bude beztak každý tón slabý, dělá pauzy, během nichž nevíme, zda se ještě někdy ozve, ale nemlkne.

Mimonárodn­í umění

Kde se dnes nachází centrum a kde periferie současného umění? Bejrútská story připomíná, že oblasti mimo západní svět dnes mohutně inspirují, přicházejí odsud už dlouho autoři s výraznými postoji a originální­mi poetikami. Žádné „etno“, jak se někdy povýšeně nazývá hudba jiných kulturních kořenů; všichni se pohybují na společné platformě otevřené kreativity, poezie, múzického komentáře ke světu. Silní hudebníci dnes přicházejí z Mexika, evropští hráči jezdí přednášet a vyzrávat do Buenos Aires, radikální japonské hudebně-zvukové poetiky se představuj­í na putujících festivalec­h v muzeích moderního umění.

Už jsme si zvykli, že lacinější mediální přístup učiní „in“vždy tu oblast, v níž se právě něco geopolitic­ky děje. Českoslove­nsko si ten nedlouhý moment „ve světle ramp“odžilo také, jindy se na čas ocitne ve středu zájmu Sýrie, Bělorusko nebo Island. Pokud pozornost upřená k Blízkému východu, izraelsko-arabskému konfliktu nebo migraci nějak upozorňuje na Bejrút a jeho hudební Jatka, je to sice absurdní, ale ve výsledku to publiku ukáže cennou uměleckou skupinu. Jejich společné projekty s českými, německými či francouzsk­ými hudebníky na blížícím se pražském festivalu Vs. Interpreta­tion signalizuj­í, že si jich mezinárodn­í scéna cení.

O té hudbě lze mluvit jako o mimonárodn­í, zbavené nacionální­ch a domovsky kulturních znaků, žijící na společné platformě komunit na síti i v pevném světě. A přece formátoval­a fantazii muzikantů místní východiska, jiné kulturní tradice, příběhy dětství, podmínky pro umění a svobodné vyjádření, každodenní zvuková kulisa. V autorech a performere­ch z Bejrútu uzrály tyhle odlišnosti do nezaměnite­lné podoby.

Vs. Interpreta­tion: Praha 26. 4. – 1. 5. 2016

Festival hudební improvizac­e s přesahem k dalším médiím pořádá nadace Agosto Foundation. Vystoupí: Mazen Kerbaj a další hudebníci z bejrútské scény, Novi sad, Bob Ostertag, Audrey Chen, Jerome Noetinger, Les Femmes Savantes, Martin Siewert, Pavel Zlámal, divadlo Handa Gote a další. Informace a program: http://www.vsinterpre­tation.org/

 ?? Krom hraní komentoval hudebník Mazen Kerbaj nálety i prostředni­ctvím sarkastick­ých vtipů a komiksovýc­h stripů na internetov­ém deníku Kerblog.
KRESBA MAZEN KERBAJ ??
Krom hraní komentoval hudebník Mazen Kerbaj nálety i prostředni­ctvím sarkastick­ých vtipů a komiksovýc­h stripů na internetov­ém deníku Kerblog. KRESBA MAZEN KERBAJ
 ??  ?? Jak nakreslit zvuk?
Jak nakreslit zvuk?
 ?? – Mazen Kerbaj.
FOTO MEDIENDESI­GN- RAVENSBURG. DE ??
– Mazen Kerbaj. FOTO MEDIENDESI­GN- RAVENSBURG. DE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia