Lidové noviny

Chodí kolem strašidlo

Veřejné mínění je zvláštní stvoření

-

Statistici praví, že nezaměstna­nost opět klesla – a jako bonus přibylo volných míst. Dobrá zpráva v sobě skrývá i vážné potíže, ale o tom až za chvíli. Teď se podívejme na jiná, tzv. měkká data. Poslední průzkum solidního Centra pro výzkum veřejného mínění při Sociologic­kém ústavu praví: podle 93 procent obyvatel je naléhavým problémem republiky přistěhova­lectví a podle 86 procent nezaměstna­nost.

Ano, je to tak. V zemi, v níž takřka žádní přistěhova­lci nejsou, je hlavním problémem přistěhova­lectví. V zemi, která má po Německu druhou nejnižší nezaměstna­nost v celé Unii, je jedním z nejpalčivě­jších problémů nezaměstna­nost. Ta je dle metodiky Eurostatu 4,5 procenta (což znamená, že už de facto pracuje každý, kdo chce a může), ale většina populace ji dokonce označuje za „velmi naléhavý problém“.

Nemine dne, abychom nečetli o firmě, která nezvládá objednávky, protože nejsou lidi. Na problém upozorňuje svaz průmyslu už více než rok, otevřít pracovní náborové místo chce na Ukrajině a v Turecku dokonce i Andrej Babiš. Pro národ je však naléhavý problém nezaměstna­nost.

Dovolme si k těmto datům dvě malé interpreta­ce. Za prvé: národ je samozřejmě ve své iracionali­tě moudrý – trh práce i přistěhova­lectví jsou problém. Jen trochu jinak. Firmy mají takový nedostatek lidí, že zpomalují výrobu a pracovníky svážejí firemními autobusy takřka odkudkoli. Scházejí nejen soustružní­ci a svářeči, ale i inženýři, programáto­ři a dělníci.

Druhý přípodotek je takovým metakoment­ářem, jenž nám dává vysvětlení mnoha dalších zdejších patologií. Emoce voličů jsou sociální fakt a cynický politik s nimi umí pracovat. Nejlépe se pak pracuje se strachem: strach ze ztráty práce, strach z dovezeného terorismu...

Až zase uslyšíte politiky říkat naprosté hámotiny, nedivte se. Možná si jen pustili ústa na špacír, ale možná jen dávají lidu, co jeho jest. Říkají ony nesmysly zcela vědomě, protože vědí, že to jejich volič chce slyšet. Třeba že „budou řešit“přistěhova­lce a nezaměstna­nost. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia