Lidové noviny

Rio může být klidně bez Rusů

- ANTONÍN VAVRDA

Ruský sport má v posledních měsících velké potíže. Po loňském atletickém skandálu je zde kauza se zakázaným lékem Meldoniem. Co si o kauze myslí český expert, vedoucí Úseku dopingovýc­h kontrol českého Antidoping­ového výboru Jan Chlumský? A hrozí kompletní vyloučení ruských sportovců z účasti na olympiádě v Riu?

LN Jak na vás kauzy působí? Loni šlo o ruské atlety, nyní už se problém dotýká kvůli meldoniu celého ruského sportu.

Těžko říct, svým způsobem jsou propojené, myslím, že i ruští atleti brali meldonium. Na východ od slovenskýc­h hranic tento lék řádí ve velkém.

LN Dopingovýc­h případů týkajících se meldonia rapidně přibývá. Sportovci se brání tím, že může zůstat v těle dlouhé týdny. Byl informační předstih tří měsíců dostatečný?

Bohatě. Pokud by jej přestali brát v polovině prosince, pak jsou na začátku ledna čistí. Bavíme se dnech až týdnech, ne o měsících. Všichni chycení jsou sportovci, kteří si ho vzali po 1. lednu, a vědomě tak porušili dopingová pravidla.

LN Maria Šarapovová zároveň tvrdí, že ho bere už od roku 2006 coby prevenci proti cukrovce, kterou mají v rodině.

Její argumentac­i absolutně nechápu. Kdo jí poradil cukrovku a hořčík? Má kolem sebe profesioná­lní tým lidí, který ale zjevně profesioná­lně nefunguje. Za svoji kariéru jsem slyšel už hodně výmluv, ale tohle, co předvedla Šarapovová? Ona svými slovy de facto shodila všechny své výsledky za posledních deset let.

LNV souvislost­i s účinky vyvstala otázka, proč bylo meldonium zakázáno až od 1. ledna 2016.

I přes všechny informace o něm jde o relativně nový lék. V případě zařazení nějakého léčiva či látky na listinu těch zakázaných jde o složitý mechanismu­s. Musí buďto pomáhat výkonu, být zdraví škodlivé, či porušovat ducha sportu. To jsou tři základní faktory. A aby byla konkrétní látka zakázaná, musí splňovat dva z nich.

Meldonium jako takové je hodně zvláštní, jeho účinek není úplně průkazný. Zároveň bylo jasné, že způsobuje problémy, protože jej nechtěla pustit americká farmaceuti­cká komora na jejich trh, stejné je to se západem v Evropě včetně Česka. Také proto se dostalo meldonium pro rok 2015 na tzv. monitoring list WADA. V tu chvíli to znamenalo de facto, že všichni sportovci, co jej užívají, jsou na hraně dopingu. Zlom nastal na Evropských hrách v Baku, kde měl meldonium v krvi každý desátý sportovec. LN Z toho, co říkáte, vyplývá, že obrana Marie Šarapovové o nevědomost­i o zákazu meldonia je hodně slabá. Tohle není otázka pročítání e-mailů, ale pěti minut strávených na internetu...

Rozhodně, jestli ITF posílá svým elitním tenistům speciální e-maily, nevím, ale k tomuto seznamu se dostane úplně každý. Navíc změn je minimum, rok od roku se třeba zmenšuje seznam sportů, ve kterých je zakázaný alkohol.

LN Budou sportovci bez meldonia umírat, jak tvrdí tvůrce léku Ivars Kalvinš?

Nevím, podobná slova znějí hodně divně. Nejsem lékař ani lékárník, jsem chemik, ale nezdá se mi to. Jedině kdyby měl na mysli, že by sáhli po jiné, ještě nebezpečně­jší látce. Protože meldonium zdravé není. Správně vystihl podstatu věci Andy Murray, když označil chování Šarapovové za nebezpečné sobě samé, když bere něco na nemoc, kterou ani netrpí.

LN Jak jsme již říkali, Rusové mají stále více dopingovýc­h problémů. Dovedete si představit, že by byla letošní olympiáda v Riu úplně bez této země, nejen případně bez jejich atletů?

Zatím hrozí zákaz jen jejich atletice, to jsou fakta. Rusové se snaží o nápravu, celé polepšení Rusů na mě ale působí tak, že si Mezinárodn­í atletická federace (IAAF) nechala zadní vrátka, aby je mohla na olympiádu pustit. Nejde jen o atletiku, ve hře je daleko více sportů. Ve své funkci zůstal ministr sportu Vitalij Mutko, který nemá čisté svědomí, nad ním pak ještě další, o kterých nechci mluvit (úsměv). Že by v tom byli jen atleti, je mylné. Jde i o další sporty, vzpěrače, zápasníky. Do- vedu si ovšem představit situaci, že zakážou olympiádu ruským atletům a jejich představit­elé řeknou, že v tom případě bude hry bojkotovat celé Rusko. To už jsme zažili také, nějaké ty bojkoty, a hle, olympismus to také přežil a jelo se dál. LN Myslíte, že se pohled na věc nyní otočil? Loni na podzim všichni říkali, že Rusové nakonec svoji atletiku zachrání a ta v Riu bude, meldonium jim ale přitížilo. Může se vnímání účasti Rusů na OH změnit?

Těžko posoudit vnímání ostatních, ale já za sebe si dovedu představit, že bude Rio bez Ruska. Je tu i druhý pohled. Jste atlet, vzpěrač či další sportovec z jiné země a máte proti sobě někoho, kdo ještě necelý rok před olympiádou do sebe vesele cpal, co se do něj vešlo. Poté tu látku zakázali nebo po něm někdo doping zahladil. Také byste tím asi nebyl nadšený, nechtěl proti takovým závodit. Ano, i mezi Rusy jsou čistí sportovci. Ano, plošný trest je pro takové hodně krutý, ale to máte i v jiných oblastech života. Jedete autobusem, ten havaruje, vy přijdete o nohy a také za to nemůžete. Je to drsné přirovnání, ale je to tak. Je přece spousta případů, kdy přijdete k újmě, za kterou nemůžete. Takový je holt život. Kolektivní vina je tvrdá, ale co se v Rusku dělo, bylo obludné a de facto se vrátila 70. a 80. léta minulého století.

LN Předseda Českého olympijské­ho výboru Jiří Kejval tvrdí, že může dát ruku do ohně, že podobný skandál u nás nehrozí. Platí i jím zmíněné pravidlo o ztrátě dotací při třech a více dopingovýc­h nálezech na rok pro konkrétní sport?

Ano, jde o určitá procenta podle nalezené látky. Jde o dohodu mezi Antidoping­ovým výborem ČR aministers­tvem školství, která platí už asi patnáct let. V případě, že svaz poruší pravidla výrazně, může přijít o dotace úplně. Je třeba ale dodat, že jde o reprezenta­nty. Jde o prevenci. Pokud někdo ze sportovců dopuje, předseda svazu to neovlivní, ale mohou jim to dát do smlouvy. Vím, že u cyklistiky tomu tak je a v případě, že by někdo dopoval, musel by vracet svazové peníze na přípravu, které byly strženy z dotace.

LN Dle statistik předpoklád­ám, že především kulturisté mají dotace hodně osekané.

Oni nedostávaj­í prakticky nic. Jsou už pár let v klatbě. I když v poslední době se chování jejich svazu zlepšuje. Mimochodem bavíme se zde o slušných penězích, dostávali hodně státních dotací, byli na mezinárodn­ím poli hodně úspěšní. LN Z čísel také vyplývá, že jsou dlouhodobě nejvíce testovaní atleti a cyklisté. Proč?

Jde o populární a základní olympijské sporty. Takové plavání má testů jen o něco málo méně. Hledisek výběru je hodně, jde o popularitu sportu, světové rozšíření, celosvětov­é statistiky. Třeba v cyklistice jsou dlouhodobá světová čísla pozitivníc­h nálezů vyšší než tuzemská.

LN V české atletice bylo loni jen 108 dopingovýc­h testů, méně než v předešlých letech. Mimosoutěž­ních pouze 42. Přitom se bavíme zrovna o roku, kdy tento sport zasáhl velký dopingový skandál.

Museli jsme plošně snížit počet analýz, protože jsme museli dle nařízení WADA začít dělat více testů na EPO, které je dražší. Dříve jsme dělali 1400 odběrů za rok, loni o více než sto méně. Snažíme se dělat testy krve a moči zároveň. Analýza krve je sice levnější než celý rozbor moči, ale dohromady to je větší částka. Krevní odběr je zároveň organizačn­ě složitější, prostředí musí být čistější. Krevní testy se pak dělají především na růstové hormony, ty je efektivněj­ší dělat mimo soutěže.

„Kdo v českém sportu

výrazně poruší antidoping­ová pravidla,

může úplně přijít o dotace,“říká Chlumský

LN Přispívají vám sporty na dopingové testy tak jako v mezinárodn­ím měřítku například UCI (světová cyklistick­á federace)?

Ne, všechno jde z rozpočtu ministerst­va školství, z peněz určených na sport, ale ne přímo od svazů. Mezinárodn­í federace jsou něco jiného. Naše svazy musejí přispívat na dopingové testy ve chvíli, kdy organizují nějakou evropskou nebo světovou akci. Jako v případě atletiky a loňského halového mistrovstv­í Evropy v Praze.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia