Lidové noviny

Rozsvítí se miliarda lampionů

- JIŘÍ PEŇÁS

Podle expertů jsou reálné výsledky čínské vrcholné návštěvy spíše chabé. Jak však praví staré čínské přísloví, důležité věci se skrývají pod hladinou, a když je čas, vykvete z bahna květ krásného leknínu.

Výuka v akademii na Strahově. denta Si složená právě z těchto stranickýc­h mnichů. Během večeře na čínskou počest předváděli českým hostitelům některé své dovednosti, například udělat stojku a vysrknout nudlovou polévku z misky ležící na zemi. Nebo žonglovat s lahví rýžové kořalky na nose a hrát přitom na strunný nástroj revoluční skladbu o útrapách při Dlouhém pochodu.

Nekonečný pohyb hlavou

Když se pokoušeli něco předvést Češi, nedopadlo to dobře. Vodky vypité na ex nemohly konkurovat čínským kouskům a brzy i nejsilnějš­ím českým pijákům došly síly. Vrcholem večeře bylo, když šaolinští mniši postupně rozbíjeli tlusté ebonitové tyče o hlavu mluvčího Jiřího Ovčáčka, který držel a držel. Z toho lze soudit, že Ovčáček již výcvik absolvoval a je tajným mnichem

Vrcholem večeře bylo,

když šaolinští mniši postupně rozbíjeli tlusté ebonitové tyče o hlavu

mluvčího Jiřího Ovčáčka, který držel

a držel. Z toho lze soudit, že Ovčáček již výcvik absolvoval a je

tajným mnichem.

s velkým posláním. Stane-li se vám, že se s ním potkáte, bez obav a váhání o něj zkuste něco přerazit. Je to bezpečné a nestane se nic.

Prezident Zeman je sám velký příznivec orientální meditace a duchovních cvičení. Je schopen dlouhé minuty zadržovat dech, nasávat vůni vonných tyčinek a pak ji do okolí šířit prouděním vzduchu z uší. Zvládne též pohybovat hlavou tak pomalu, že pohyb nelze běžným okem zachytit.

Je v těchto věcech spíše samouk, nejvíce duchovních cvičení prováděl na Vysočině, kde vlivem jeho spirituáln­í radiace zmizeli z okolí jeho chalupy jedovatí hadi a nejedlé houby se proměnily v jedlé. Po vzoru zakladatel­e kung-fu, ctěného Bódhidharm­y, byl schopen tři roky hledět na jednu prasklinu ve zdi a pak sedm let sedět v jedné pozici jen v bederní roušce. Tím mohutně zesílily jeho fyzické i duševní schopnosti, které mu slouží k práci na rozkvětu národa.

 ?? Přihlášky zasílejte do prezidents­ké kanceláře.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ??
Přihlášky zasílejte do prezidents­ké kanceláře. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia