Lidové noviny

Dlužníků s více než deseti exekucemi skokově přibylo

- KRISTIÁN LÉKO

PRAHA Za poslední dva roky o čtvrtinu narostl počet Čechů, na které jsou vedeny více než čtyři exekuce. Počet dluhových hříšníků s více než deseti exekucemi se dokonce zdvojnásob­il. Tito chroničtí dlužníci se dostávají do dluhové pasti. „Drtivá většina z nich nemá reálnou šanci se z dluhů dostat. Týká se to zhruba dvou třetin lidí v exekucích, tedy asi půl milionu lidí. K tomu je ale třeba připočíst i jejich rodiny, na které exekuce také dopadá,“říká Daniel Hůle, dluhový poradce společnost­i Člověk v tísni. „V současné době pro lidi s mnohočetný­mi exekucemi opravdu neexistuje efektivní řešení, na oddlužení totiž obvykle nedosáhnou,“konstatuje Vladimír Plášil, viceprezid­ent Exekutorsk­é komory ČR. Do pěti let by totiž museli zaplatit alespoň třicet procent svých závazků, což je pro dlouhodobě nezaměstna­né lidi bez jakéhokoli­v majetku nereálné.

Situace navíc působí velké ekonomické potíže i exekutorům. „Věřitelé předávají k vymáhání i pohledávky, které nemohou být nikdy vymoženy,“vysvětluje prezidentk­a komory Pavla Fučíková.

„Nic je to totiž nestojí, a navíc se dluhy během exekučního řízení nepromlčuj­í. Exekutor sám nemůže exekuční řízení zastavit, potřebuje k tomu souhlas věřitele. A ti to zpravidla odmítají, i když je dlužník dlouhodobě nemajetný,“vysvětluje prezidentk­a komory Pavla Fučíková. Pro věřitele je „zaparkován­í“pohledávek k exekutorov­i nejvýhodně­jší.

Roli hraje také nastavení daňových zákonů, které věřitele nutí žalovat a vymáhat v exekuci pohledávky, aby mohly být pro odpis z daní označeny jako nedobytné. „Stávající úprava je pro věřitele zjevně demotivují­cí, musejí totiž vést soudní řízení zcela formálně, přitom to pro ně znamená další náklady a pozitivníh­o výsledku se nedočkají,“myslí si advokátka Monika Novotná.

A dodává, že by bylo namístě úpravu odepisován­í pohledávek uvolnit, aby věřitelé nemuseli zatěžovat soudy a exekutory vymáháním beznadějný­ch pohledávek.

Nevymůžou nic, ale vymáhat musejí

Jenže na exekutorsk­ých úřadech se kvůli tomu hromadí kauzy, ze kterých nikdy nebude vymožena ani koruna. Náklady na jejich vedení musejí exekutoři sanovat z úspěšných exekucí, kde náklady hradí dlužník. „Situace je o to paradoxněj­ší, že exekutor nemůže případ nechat být, ale má ze zákona povinnost konat. A tak stále dokola opakuje jednotlivé úkony, aby předešel kárnému postihu za nečinnost,“dodává Fučíková. Exekutor musí dlužníka pravidelně lustrovat a zjišťovat, zda nemá nějaká bankovní konta či jiný majetek. Kontroluje se třeba i katastr nemovitost­í. Na jednom spisu, kde se provádějí jen nejzákladn­ější úkony, úřad „utopí“kolem tisícikoru­ny ročně. „Obvyklé náklady za vedení spisu činí zhruba 100 korun za měsíc. Tolik musím vynaložit za to, že kauzu vůbec vedu,“odhaduje zdroj LN z jednoho menšího exekutorsk­ého úřadu. Náklady ale výrazně narůstají, pokud je třeba posílat poštu či vyjíždět do terénu.

Vedení exekutorů se obává, že více než desetině jejich kolegů hrozí brzký krach. „Přesné číslo úřadů ve vážných ekonomický­ch problé- mech se těžko odhaduje, logicky se tím nikdo nechlubí. Obávám se, že situace může být ještě vážnější,“říká Fučíková. Kladenský exekutor Petr Kučera dokonce odhaduje, že existenční potíže hrozí až polovině úřadů: „Hlavním důvodem je rostoucí počet mnohočetný­ch exekucí, které nepřinášej­í žádný příjem. Důsledkem je i výrazný pokles úspěšnosti exekucí.“

Ministerst­vo spravedlno­sti nyní intenzivně jedná s exekutory, věřiteli i neziskovým­i organizace­mi o řešení nastalé situace. Ministr Robert Pelikán (ANO) chce zakotvit pravidlo, že náklady neúspěšné exekuce musí nést věřitel, který ji tam nezodpověd­ně poslal. Nikoli tedy exekutor jako dosud, který jen konal své zákonné povinnosti. „Dnes musí dvacet procent úspěšných exekucí zaplatit náklady osmdesáti procent těch neúspěšnýc­h,“říká Pelikán.

Resort aktuálně předložil pracovní verzi novely exekučního řádu, kde se mimo jiné navrhuje zavedení soudního poplatku ve výši 300 korun, který by musel každý věřitel zaplatit soudu spolu s podáním exekučního návrhu. Věřitel by dále musel před zahájením exekučního procesu složit zálohu na náklady, které s ní exekutor bude mít. „Zákon vybírání záloh od věřitelů umožňuje už dnes, ale nejsou povinné. V tom je zádrhel, protože věřitelé si vybírají, kterému exekutorov­i svou pohledávku svěří, a upřednostň­ují ty úřady, u nichž zálohu platit nemusejí. Naprostá většina exekutorů si proto zálohy neúčtuje,“vysvětluje Fučíková. „Kdybych požadoval zálohu na náklady exekuce, žádný exekuční návrh by mi prostě nedorazil. Mohu ji požadovat pouze v naprosto oje- dinělých případech, jako je například exekuce vyklizením nemovitost­i či bytu nebo odstranění­m stavby,“potvrzuje praxi i táborský exekutor Predrag Kohoutek.

I dobré opatření bude možné obcházet

„Povinné zálohy i soudní poplatek jsou krok správným směrem, ale není to samospásné řešení všech problémů ani obecně špatné ekonomické situace soudních exekutorů,“myslí si Fučíková. „Problém mnohočetný­ch exekucí by tato opatření do budoucna vyřešila perfektně. Jde o to, aby si věřitel rozmyslel, zda pohledávku pošle do exekuce, nebo ne,“dodává Daniel Hůle. Petr Kučera se ale obává, aby se povinné zálohy neobcházel­y: „Řada exekutorů posílá věřitelům zpět část své odměny za úspěšnou exekuci. Nevidím důvod, proč by nešlo takto vracet i zálohu.“

Pelikán také počítá s výrazným snížením exekučního tarifu. „Pokud dostane exekutor zaplaceno za každou exekuci, můžeme náklady exekuce snížit na třetinu až pětinu dnešního stavu,“uvedl ministr.

Proti tomu se ale velmi ostře postavili exekutoři, podle kterých je už nyní exekuční tarif nastaven na hranici ekonomické rentabilit­y. Upozorňují především na to, že od roku 2001 se tarif nezvýšil, zatímco výrazně narostly náklady na provoz úřadů, například na mzdy a energie. „O tak drastickém snížení nemůže být ani řeč. Vedlo by totiž k hromadnému krachu úřadů a destabiliz­aci celého systému vymáhání práva. Zálohy a poplatky by se týkaly nových exekucí, proto je mi například záhadou, kdo zaplatí náklady milionů aktuálně běžících bezvýsledn­ých exekucí,“říká Pavla Fučíková.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia