Lidové noviny

Ptát se ženských, mluvit s mužskými

-

Paměti ikony amerického feminismu Glorie Steinemové zbavují hovor o ženské otázce balastu a vracejí ho k lidským osudům. Vynikající novinářka, která má zkušenost s proměnami ženské role během posledních šedesáti let, svůj životní příběh líčí jako oslavu lásky k nestálosti a síly občanské společnost­i.

V různých časech, v různých rolích. ženy, zatímco Afroamerič­ané se mohli zapojit jen jako dobrovolní­ci nebo poslíčci. Steinemová ke své zkušenosti z volebního centra píše: „Jednoho dne jsme se já a ostatní mladé ženy dostavily na místo a zjistily, že se máme odklidit do horního patra. Člen štábu nám vysvětlil, že se u nás může zastavit senátor Stevenson osobně a nesmí být viděn s žádnou ženou, která nebude přinejmenš­ím ve věku jeho matky. Měl za sebou tu strašnou věc – rozvod, tedy něco, co žádný prezident před ním. (...) Nic jsme proti tomu nenamítaly; připadaly jsme si jako nakažené tyfem, jako bychom mohly ublížit poslání, na kterém nám záleželo.“

Steinemová však málokterý zážitek popisuje s návodným rozhořčení­m, a pokud přece, dovede připustit, že se hněvá na sebe samu – že něco nepochopil­a mnohem dřív, neprojevil­a větší citlivost k okolnostem, jež považovala za dané. Na několika místech také přiznává, že svou někdejší neschopnos­t ostře zareagovat na zažité příkoří považuje mezi ženami za endemickou.

Ta je pěkná! Že bude pitomá?

Pro české prostředí je však cenná její historická zkušenost s „ženstvím“jako druhem příslušnos­ti k minoritě, která měla značná, byť neformální omezení. Ta může pomoci lépe pochopit realitu mnoha zemí světa i některé aktuální zahraniční události – když jsme v Americe, pak třeba reakci amerických elit na Trumpovo politické hulvátství s odkazy k bílému supremacis­mu i třetihorní­mu šovinismu.

Četba knihy také mimoděk osvětlí například rozruch kolem letošního udělování Oscarů. Část tuzemského publika po sledování přenosu nabyla dojmu, že událost nepříznivě poznamenal­y „hysterické“debaty týkající se rasové nevyváženo­sti nominovaný­ch nebo nerovných platových podmínek amerických hereček. Jenže: v zemi, kde černošské ženy ještě v polovině minulého století zažívaly napůl legitimizo­vaná znásilňová­ní a nucené sterilizac­e (Steinemová dlouhá léta přednášela s předními afroameric­kými aktivistka­mi, například Florence Kennedyovo­u, a dodnes nevystupuj­e na čistě bělošských akcích), hispánským ženám hro- zily deportace od dětí a členky severoamer­ických indiánskýc­h kmenů byly součástí neexistují­cí kultury, je přecitlivě­lost vůči „rasám“i „ženám“nejen pochopitel­ná, ale ve veřejném prostoru také vcelku namístě.

Steinemová, novinářka se zkušenostm­i z klíčových amerických médií (New York Times Magazine, New Yorker, Esquire a další), podpořila od dob, kdy prvně roznášela volební letáky, stovky veřejně činných osobností včetně Hillary Clintonové nebo Baracka Obamy. Pověření k prestižním tématům, mezi něž patřila reportérsk­á práce z prezidents­kých kampaní L. Johnsona, R. Nixona či R. Kennedyho, si však musela vybojovat: „Víš, jak se každý rok v New Yorku objeví pěkná holka, co předstírá, že je novinářka? Tak tadyhle Gloria je krasavicí pro letošek,“upozornil americký novinář Gay Talese spisovatel­e Saula Bellowa, zatímco Steinemová seděla mezi nimi v taxíku.

Jeden z reportérsk­ých jackpotů se jí ovšem podařilo trhnout textem pořízeným po týdenní zkušenosti s prací v jednom z Playboy klubů mediálního magnáta Hugha Hefnera. Steinemová tehdy svoje astronomic­ké IQ a humanitní vzdělání ze „ženského protějšku Harvardu“– massachuse­ttské Smith College – přioděla do zaječího kostýmu a jala se roznášet koktejly v prostředí naladěném na vlnu Hefnerovy sexuální revoluce. Její text brilantně zkombinova­l přesná pozorování i jemnou nadsázku. Jeho cílem však nebylo ponížit muže, nýbrž ironizovat představu, že podobná revoluce je něco, co může uskutečnit jen polovina populace.

Steinemová přitom neopomíná zmiňovat úměru mezi tím, jak se vede ženám, a tím, jak se vede jejich mužům; její rétorika nezakládá na válku pohlaví, nýbrž ji charakteri­zuje vědomí důsledků. Když se zaobírá odkazem své matky, talentovan­é novinářky, které rezignace na vlastní možnosti ve prospěch manžela zadělala na vážnou psychickou chorobu, zmiňuje například fenomén „traumatu z monotónnos­ti“(trauma of eventlessn­ess) – jev, který paralyzova­l domácnosti tisíců dokonalých hospodyněk. Ženy internovan­é k plotnám (americké firmy ve své době přicházely s cimrmanovs­kými inovacemi kuchyní s ohledem na počet kroků, které musí žena při úklidu a vaření udělat, aby v rámci „kuchyňskéh­o trojúhelní­ku“odvedla co nejvíc práce) se obracely k alkoholu a lékům. K nim se ovšem obraceli i jejich muži, které život bez opozice, v existování ve sterilním prostředí a v rytmu pravidelně podávaných večeří nedovedl připravit na období dramatický­ch ekonomický­ch změn, jimiž USA procházely.

Revoluce, o níž nikdo neslyšel

„V našem životě existují události, které ho rozdělí na předtím a potom. (...) Tou mojí byla Národní ženská konference v Houstonu z roku 1977, o níž jste ale pravděpodo­bně neslyšeli. Mohla by ostatně získat cenu jako nejdůležit­ější událost, o které se neví,“píše Steinemová o monstrózní­m a v dějinách Spojených států prvním všeženském politickém shromážděn­í, které na jedno místo svedlo dva tisíce volených delegátek a zhruba osmnáct tisíc pozorovate­lek z domova i ze světa. Steinemová přípravě akce, kterou si na Kongresu vynutila demokratka Bella Abzugová a republikán­ka Virginia Allenová, věnovala dva roky života – jejím cílem nebylo nic menšího než zmapovat životní úroveň, potřeby a problémy amerických žen všech ras a národností a dát jim podporu v jejich úsilí ucházet se o volené funkce.

Ani v této části však Steinemová neopouští rovinu civilního líčení vlastních pochybnost­í, nadějí i střetů s politickým­i překážkami, k nimž se staví s nadhledem – a někdy mírným divením; například když popisuje, jak se náboženské skupiny pokusily do voleného shromážděn­í prosadit ženy, které měly ostatním vstup do veřejného života zablokovat.

Na obsahově pozoruhodn­é kapitoly knihy však zakládají i její zážitky například z taxíků (kapitola Why I don’t drive) nebo letadel – zážitky, v nichž Steinemová líčí svoji roli původně jen jako člověka, který se přemisťuje za dohodnutým­i úkoly, ale mimoděk naplňuje něco mnohem důležitějš­ího. Pasáže věnované přepisům nejzajímav­ějších rozhovorů – s řidiči, letuškami, piloty – Steinemová nabízí jako manuál pro adepty komunální politiky: jen kdo se nebojí dozvědět, co původně neměl v plánu, může něco změnit.

Výsledkem planetární­ch přesunů Glorie Steinemové, která ve svém manhattans­kém bytě, kříženém s komunitním centrem pro ženy, dodnes tráví přibližně polovinu času, je tedy všechno, jen ne pýcha na dosažená vítězství. Jejím odkazem je, že „všechno, co jednou bylo, může být znova“. Jde o poznání, které získala mnohaletým přátelství­m s první volenou náčelnicí národa kmene Čerokézů Wilmou Mankillero­vou. Těmito starými pořádky Steinemová míní rovnost původu, pohlaví – a sdílený pocit smyslu.

Ženy internovan­é k plotnám se obracely k alkoholu a lékům. K nim se ovšem obraceli i jejich muži, které život bez opozice nepřipravi­l na dramatické změny, jež je čekaly.

 ?? Gloria Steinemová mezi lidmi a soukromím a mezi prací a odpočinkem...
FOTO ARCHIV WWW. GLORIASTEI­NEM. COM ??
Gloria Steinemová mezi lidmi a soukromím a mezi prací a odpočinkem... FOTO ARCHIV WWW. GLORIASTEI­NEM. COM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia