Lidové noviny

Unipetrol má po letech ceník za ropu

- MIROSLAV PETR

Rafinerie a dopravce ropy firma Mero se dohodly na

PRAHA Státem ovládaný provozovat­el ropovodů firma Mero se po letech tahanic shodl s Českou rafinérsko­u a jejím akcionářem Unipetrole­m na nových cenových podmínkách, za jakých se bude surovina pro rafinerie přepravova­t. Původní smlouva z roku 1996 vypršela v roce 2012, následně ji obě strany o rok prodloužil­y, ale poté déle než dva roky dopravoval­o Mero ropu do Česka přes ropovody Ingolstadt (IKL) a Družba na dobré slovo – bez smluvního závazku. Což je v případě strategick­é suroviny ve světě zřejmě ojedinělý případ.

Státní Mero coby monopolní přepravce ani akcionář rafinerií v Litvínově a Kralupech – holding Unipetrol, ovládaný polským koncernem PKN Orlen, výsledek letitého smlouvání zatím nekomentuj­í. K dohodě stran, které se už od roku 2009 přely o výši tarifu (ceně za tunu ropy přepravené oběma ropovody), došlo podle zdrojů LN v půlce tohoto týdne.

„Na tarifu se konečně shodli. Schválilo to už představen­stvo České rafinérské,“uvedl bez dalších podrobnost­í jeden z manažerů, který vzhledem ke svým vazbám na Unipetrol nechce zveřejnit jméno. „To nebudu komentovat,“opáčil generální ředitel firmy Mero Stanislav Bruna.

Smlouva na dobu neurčitou

Unipetrol a Mero podepsaly základní část nové dohody už v lednu. Chybělo v ní však to podstatné, kvůli čemu se obě společnost­i pět let přely – cenové podmínky, za jakých bude monopolní český provozovat­el ropovodů surovinu rafineriím dopravovat. Unipetrol si v mezičase marně stěžoval až u Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěžena údajné zneužití monopolníh­o postavení státní firmy, pro kterou představuj­í příjmy z přepravy ropy většinu z dvoumiliar­dových tržeb.

V lednu tedy byly poprvé prolomeny letité neshody. Smlouva na dobu neurčitou upravuje další podmínky dodávek ropy, ale na dojednání ceny si Mero a Česká rafinérská nechaly čas do konce března.

„Smlouva je úspěšným vyústěním dlouhých jednání, která trvala od roku 2010 a která, jak doufám, brzy skončí dohodou nad přepravním­i tarify,“komentoval situaci v lednu generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewsk­i.

Cenu, o níž se licitovalo, obě firmy tají. Spekuluje se, že jde o částku kolem sedmi eur (190 korun) za přepraveno­u tunu ropy. Tak byla cena nastavena hned od počátku vzniku konsorcia IOC koncernů ENI, Shell, Conoco, které v roce 1996 vstoupily do nově založené České rafinérské a začaly kromě ropovodu Družba využívat i státem právě dostavěný ropovod Ingolstadt. Alternativ­ní trasa ropy ze západu měla pro akcionáře rafinerií zásadní význam v situaci, kdy hrozí nestabilní dodávky ropy Družbou z Ruska.

Tehdy byl tarif vyšší než poplatek v jiných evropských ropovodech. Akcionáři ho dobrovolně platili jako kompenzaci státu za náklady na výstavbu nové a moderní infrastruk­tury na dopravu ropy. V roce 2009, kdy už Poláky ovládaný Unipetrol držel v České rafinérské nadpolovič­ní většinu (dnesmu patří 100 procent rafinerií), byla smlouva se společnost­í Mero vypovězena. Rafinerie od té doby trvaly na snížení tarifu, Mero oponovalo, že částka už odpovídá běžné ceně v Evropě.

Nynější šéf Mero Stanislav Bruna působil dlouhé roky vmanažersk­ých pozicích v Unipetrolu, ze kterého byl nakonec Poláky „odejit“. Do čela společnost­i Mero ho na začátku loňska dosadil Andrej Babiš, šéf ministerst­va financí, které v provozovat­eli ropovodů za stát vykonává akcionářsk­á práva.

kontraktu za přepravu suroviny. Dva roky tekla do Česka bez závazné smlouvy.

Neústupný manažer skončil

Z vedení firmy musel tehdy odejít Jaroslav Pantůček, který byl při vyjednáván­í s Unipetrole­m (zejména ohledně snížení tarifu za přepravu ropy) neústupný. Bruna nyní zřejmě vyjednal s rafineriem­i kompromis, ale nepřestal Unipetrol kritizovat. Už loni na jaře se nechal veřejně slyšet, že je přesvědčen, že polský PKN Orlen plánuje odchod z Česka, jinými slovy prodej Unipetrolu. Nejnovější spekulace o vstupu čínského investora do Unipetrolu jeho názoru nahrávají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia