Lidové noviny

Klicpera i opera o Stalinově pomníku

- JANA MACHALICKÁ

Národní divadlo představil­o podobu příští sezony, tak jak ji připravily soubory činohry, opery a baletu. Ty celkem nastudují dvacet premiér.

PRAHA Národní divadlo nabízí pro příští sezonu celkem dvaačtyřic­et abonentníc­h skupin, které budou pro dosavadní předplatit­ele v prodeji od 29. února. Noví abonenti dostanou možnost o měsíc později. „I v předplatné­m zvýhodníme seniory a studenty, kterým nabídneme vybrané skupiny až s padesátipr­ocentní slevou oproti běžnému prodeji,“uvedl ředitel Národního divadla Jan Burian. Činohra má v plánu osm premiér: sezonu otevřou Čechovovy Tři sestry v režii Štěpána Pácla. Mezi připravova­nými dramatizac­emi figuruje inscenace podle románu Pýcha a předsudek Jane Austenové, která bude mít premi- éru v historické budově. Ve Stavovském bude uvedena adaptace novely Ladislava Fukse Spalovač mrtvol v pojetí režiséra Jana Mikuláška. Chystá se tam i komedie Václava Klimenta Klicpery Mlynářova opička, která se v profesioná­lním divadle po válce ještě nehrála. Hru divadlo uvede v úpravě Milana Šotka a v režii Štěpána Pácla. Drama Federika Garcíi Lorky Krvavá svatba uvede režijní tandem Skutr (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský). Nová scéna se podle uměleckého šéfa Špinara dál bude profilovat jako prostor pro současnou autorské divadlo, nové hry a experiment­ální tvorbu. Sem také přijde nová hra Reného Levínského Dotkni se vesmíru a pokračuj (Press Space and Continue), kterou bude režírovat Jan Frič. Dále je v plánu hra australské­ho dramatika Finegana Kruckemeye­ra Na moři, zírám nahoru. Poslední premiéra na Nové scéně bude autorský projekt, který vznikne společně s tanečním souborem 420People. Inscenaci

Po Rudé Marii přijde Stalin. s názvem Křehkosti, tvé jméno je žena bude režírovat Daniel Špinar. Na Nové scéně se na podzim uskuteční festival Pražské křižovatky s podtitulem Umění a politika, politika a umění. Národní divadlo ve spojení s Unií evropských divadel jím tak uctí památ- ku Václava Havla, který by v říjnu oslavil 80. narozeniny.

Sedm premiér v příští sezoně uvede soubor opery. Tou první bude večer jednoaktov­ek Carla Orffa Chytračka a Měsíc. Výpravný titul v historické budově hudebně nastuduje dirigent Zbyněk Müller, režisérem je Jiří Nekvasil, scénografe­m Daniel Dvořák a kostýmy vytvoří Simona Rybáková. Následovat bude videoopera soudobého amerického skladatele Stevea Reicha a výtvarnice Beryl Korotové Tři příběhy. Dílo hudebně nastuduje Marko Ivano- vič. Chybět nebude ani klasika – Pucciniho Tosku nastuduje Francouz Arnaud Bernard, následovat bude Donizettih­o Poprask v opeře v režii Radima Vizváryho. Na objednávku vzniká opera Jiřího Kadeřábka Žádný člověk o krátké existenci Stalinova pomníku na Letné. Režírovat ji bude Katharina Schmitt. Operu Václava Kašlíka podle Čapkova Krakatitu připraví Alice Nellis a Lohengrina Richarda Wagnera nastuduje německý dirigent Constantin Trinks a režii bude mít Katharina Wagnerová, skladatelo­va pravnučka.

Balet má v plánu například premiéru adaptace Andersenov­y pohádky Malá mořská víla v choreograf­ii Jana Kodeta a v režii Skutru. Hudbu zkomponuje Zbyněk Matějů. Další novinka má název Multiplici­ty. Forms of Silence and Emptiness a bude poctou Johannu Sebastianu Bachovi. Třetí premiérou, s názvem Sólo pro nás, se po patnácti letech působení v čele baletního souboru rozloučí umělecký šéf Petr Zuska.

 ?? ND uvede v příští sezoně soudobou operu Jiřího Kadeřábka Žádný člověk.
FOTO ND ??
ND uvede v příští sezoně soudobou operu Jiřího Kadeřábka Žádný člověk. FOTO ND

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia