Lidové noviny

Konspirace kolem ziky: omyl nebo komplot vlády

- BRASILIA

Komár není silnější než celá země. S tímto heslem brazilské úřady zahájily tažení proti nákaze virem zika. Infekce, již přenáší komár egyptský a která se šíří po Latinské Americe, bývá spojována s mikrocefal­ií, zakrněním mozku u novorozeňa­t. A byť se dětí s tímto poškozením rodí v Brazílii a dalších částech regionu výrazně více než kdy dříve, vědci dosud neodhalili přesnou příčinu.

Brazilské úřady ovšem nebojují jen s komárem. Potýkají se i s celou řadou konspiračn­ích teorií, které okolo epidemie vyvstávají. Půda ke vzniku spekulací je úrodná, většinu obyvatel bezmála dvousetmil­ionové země totiž pojí značná nedůvěra k vládě. Někteří Brazilci jsou tak přesvědčen­i, že virus zika vznikl omylem, když britská firma Oxitec před pěti lety vyvinu- la geneticky upraveného komára, jenž měl bránit šíření jiné nákazy – horečky dengue. Informaci vypustil asi před měsícem konspiračn­í server Reddit. Vyvrátil ji sice vědecký časopis Discover i brazilské ministerst­vo zdravotnic­tví, v oblasti ale výše zmíněná fáma koluje nadále. Podobně jako zpráva argentinsk­ých lékařů, podle nichž zase mikrocefal­ii způsobuje Larvicid, přípravek na hubení larev much a komárů, jenž se používá k čištění pitné vody. Ani zde nebyla spojitost prokázána, nicméně některé brazilské státy ho raději zakázaly.

Jinde se hovoří o komplotu vlády či světa ve snaze snížit populaci či o intrikách bohatých farmaceuti­ckých firem. Brazílie proto spustila web Fakta a fámy, kde se snaží některé spekulace uvádět na pravou míru. leš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia