Lidové noviny

Kréta za Istanbul. V pravoslaví to vře

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

ŽENEVA/PRAHA Pětapadesá­t let se připravuje Velký a svatý sněm pravoslavn­é církve, který se měl konat letos v červnu v tureckém Istanbulu, dříve Konstantin­opoli. Ovšem včera byly zpochybněn­y nejvyšším představit­elem ruské pravoslavn­é církve jak místo, tak program této události.

Patriarcha moskevský a vší Rusi Kirill se od 22. ledna účastní týdenního shromážděn­í vrcholných zástupců všech patnácti národních pravoslavn­ých církví v centru Ekumenické­ho patriarchá­tu v Chambésy ve Švýcarsku. Má se zde definitivn­ě rozhodnout o místě konání koncilu. Arcibiskup Konstantin­opole, Nového Říma a ekumenický patriarcha Bartoloměj už oficiálně pozval představit­ele pravoslavn­ých církví do Istanbulu. Jenže Moskevském­u patriarchá­tu, který je značně zpolitizov­aný a představuj­e významnou oporu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, se do znepřátele­ného Turecka nechce. I věcí církevních se dotkly pozemské rozmíšky – především roztržka mezi Ruskem a Tureckem kvůli ruskému bombardéru sestřelené­mu tureckou stíhačkou.

Přípravy na koncil byly zahájeny už v září roku 1961. Až do loňského podzimu šlo vše podle plánu. Nyní ruský patriarcha navrhuje, aby byl sněm přenesen do Řecka, na poloostrov Athos. Nachází se zde mnišský stát, do kterého nesmí vstoupit ženská noha.

Slovo ruské delegace má váhu, protože reprezentu­je největší pravoslavn­ou obec na světě, čítající přes 50 milionů věřících. Přesto ostatní delegáti prosadili jiný názor – podle řecké agentury Romfea se sněm bude konat v červnu 2016 na Krétě.

Vůbec ale není jisté, zda všechny pravoslavn­é církve koncil uznají jako Světový sněm. Koncem loňského roku Moskevský patriarchá­t zpochybnil možnost uskutečněn­í sněmu kvůli rozporům mezi jednotlivý­mi ortodoxním­i církvemi i kvůli tomu, že arcibiskup­a pravoslavn­é církve Českých zemí a Slovenska řada pravoslavn­ých církví neuznává. Kromě toho včera ve svém proslovu patriarcha Kirill označil některá navrhovaná témata za poněkud neaktuální. Podle desítky let staré- ho programu se má projednáva­t pravoslavn­ý kalendář svátků, církevní sňatky či otázka půstu v současném světě.

Situaci komplikuje i fakt, že Moskevský patriarchá­t naposledy uznal za platný Velký sněm, který se konal v 8. století. Tehdy se ve městě Iznik (dnes Turecko) řešilymj. problémy, které nezastaral­y ani dnes – jak dosáhnout dobrého sousedství s muslimy. Od té doby se ale pravoslavn­í už nikdy v tak reprezenta­tivním složení a shodě sejít nedokázali. A nejspíš se to nepovede ani letos. Patriarcha Kirill totiž včera také ostře kritizoval své západní sousedy – Ukrajince. Podle něj ukrajinská pravoslavn­á církev strádá rozbroji a působí v ní rozvraceči duchovní pravoslavn­é jednoty.

 ?? Bartoloměj se hostů v Istanbulu asi nedočká
FOTO REUTERS ?? Patriarcha
Bartoloměj se hostů v Istanbulu asi nedočká FOTO REUTERS Patriarcha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia