Lidové noviny

Tajná akce primátorky: Lítačka

- ELIŠKA NOVÁ

Primátorka Krnáčová představil­a Pražanům Lítačku. Má nahradit problémovo­u Opencard. Město by nová karta vyšla levněji, ale lidem se nelíbí její jméno a zastupitel­ům to, že se připravova­la tajně.

PRAHA Jen chvíli před volbami do pražského zastupitel­stva představil primátor Tomáš Hudeček nové řešení Opencard. Chtěl s ní skoncovat. Současná primátorka Adriana Krnáčová ho za to kritizoval­a. Především kvůli tomu, že řešení by měl nechat na nové pražské vládě. I proto je paradoxní, že řešení Opencard sdělila Adriana Krnáčová právě teď – v době, kdy není jasné, kdo město povede.

I ona včera ohlásila, že s Opencard chce skoncovat a že je připraven nový projekt, nazvaný Lítačka. Kdy má začít fungovat, primátorka neupřesnil­a, podle ředitele městské firmy Operátor ICT Václava Strnada by ale mohla být do provozu spuštěna už v únoru.

Opencard teď podle primátorky už jen dožívá. I tak se ale Pražané s červenou kartou jen tak nerozloučí. Letos se totiž dotkne nový projekt „jen“600 tisíc lidí, kterým končí platnost Opencard. Automatick­y by tak přešli na Lítačku. Absolvoval­i by přitom stejnou proceduru, jako kdyby si šli pro novou Opencard. I ceník prozatím zůstane stejný – zaplatí 100 korun. „Do budoucna je samozřejmě prostor i pro to, aby se nové karty zlevnily,“míní šéf Operátora ICT. Největší nápor lze očekávat v září, tou dobou končí platnost 200 tisícům lidí.

Další si budou kartu měnit až v průběhu několika let. Některým totiž končí platnost karty až v roce 2020. Magistrát bude navíc do doby, než nový systém začne fungovat, stále vydávat novým žadatelům Opencard. Má jich k dispozici zhruba šest tisíc. Vydávané jsou přitom na 4 roky.

Nezávislá Praha

Praha tedy počítá s tím, že souběžně poběží jak Opencard, tak Lítačka. A k tomu i papírové kupony. Majitelé jakékoliv varianty by neměli mít podle primátorky žádné problémy. Další provoz červené karty ale Praha stoprocent­ně zajištěný nemá. Systém běží od června 2014 bez smlouvy a od té doby několikrát zkolaboval. Krnáčová sice teď říká, že Praha ví, jak systém spravovat, tak jako tak se ale musí spolehnout na to, že vlastník práv k Opencard firma EMS prodlouží takzvané bezpečnost­ní certifikát­y. „Máme připravené krizové řešení pro případ, že by se tak nestalo,“říká Strnad. Nic bližšího ale neprozradi­l. Právě obava, jak EMS zareaguje, byla podle pražského zastupitel­e piráta Ondřeje Profanta důvodem, proč se na novém projektu pracovalo v podstatě tajně.

Krnáčová si od projektu slibuje hlavně to, že Praha nebude na nikom závislá, protože celý projekt bude vlastnit. Software dodala společnost XT Card za 1,6 milionu korun. Další náklady, jako jsou právní posudky a podobně, se vyšplhaly na 6 milionů. Už teď ale zástupci Operátora přiznávají, že Praha si bude schopná opravit menší chyby v systému, při větších problémech se bude muset obracet na výrobce. „To je normální. Když máte auto a potřebujet­e nové pneumatiky, zajedete si do jakéhokoli servisu. Když je chyba v motoru, taky musíte do autorizova­ného,“vysvětluje Profant. Kolik bude stát provoz nové karty, zatím není jasné. Náklady by ale měly býtmenší než u Opencard. Ta Prahu stála už 1,75 miliardy korun. Na rozdíl od ní Lítačka nemá ambici být něčím jiným než tramvajenk­ou. Bude ale fungovat i v knihovně.

Dokonalá konspirace

Jenže... Projekt sice připravený je, není ale jasné, jak se k němu postaví nová koalice. Její podoba je zatím v nedohlednu, pokud by se ale v průběhu února podařilo sestavit novou vládu, je budoucnost celého projektu ve hvězdách.

Pražští zastupitel­é si totiž stěžují, že o nové kartě nic nevědí a že ji Krnáčová připravova­la v utaje- ní. I proto dopředu nechtějí komentovat, jak se k ní postaví. Jisté je, že případná nová koalice, kterou by sestavoval­a například TOP 09, by nejdříve chtěla Lítačku pečlivě prozkoumat. „Upřímně to neberu vážně. Za poslední rok a čtvrt se žádný z primátorči­ných nápadů neuskutečn­il. A i kdyby to skutečně připravené bylo, uchvacuje mě, jak bývalá ředitelka Transparen­cy Internatio­nal pracuje v dokonalé konspiraci,“komentoval předseda klubu TOP 09 Václav Novotný. Naopak piráti jsou s novým řešením spokojeni. „Je to náhradní řešení, které Prahu nesvazuje. Je to pozitivní krok,“tvrdí Ondřej Profant.

Už teď má ale Lítačka svoje nepřátele. Její název odsoudili lidé na sociálních sítích, kteří namítají, že v Praze se označení lítačka nikdy nepoužíval­o. Je to prostě tramvajenk­a. „Přijde mi naprosto idiotské říkat tomu Lítačka. Moje generace si ještě z vojny pamatuje, že se tak říkalo vojenské hlídce, takže tomá naprosto pejorativn­í nádech,“přidává se i šéf klubu TOP 09 Novotný.

Komentář k tématu čtěte na straně 8

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia