Lidové noviny

Krach za dveřmi

Vláda si vybírá ze dvou špatných řešení

-

Firma New World Resources říká vládě: Chceš-li zachovat těžbu nejen v dole Paskov, ale v celém revíru o rok déle, pošli čtyřimilia­rdy. Stát bymusel být padlý na hlavu, aby kývl. Fondy, které teď ovládají NWR (tudíž i dceřiné OKD), tak nepřímo říkají: Firma je před zavřením. Vláda musí reagovat pragmatick­y, což teď bohužel znamená pomoci horníkům při rekvalifik­aci a zvykání si na jiný život. Nic víc, nic míň. Na celém trhu je nedostatek lidí, firmy shání zaměstnanc­e i za hranicemi a pro silné a zdravé je práce dost – bohužel ne na stejném místě a se stejnou výplatou.

Zachraňova­t výrobu může být někdy vysoce racionální – ve velmi specifický­ch případech. Norové třeba dvě desetiletí udržovali nerentabil­ní těžbu železa v arktickém městečku Kirkenes. Funkční důl byl takřka nezbytný kvůli udržení trvalého osídlení, které bylo výspou norské moci na severu země, na břehu Barentsova moře a na hranicích se sovětským impériem. Stejně tak má smysl podpořit dočasně ochabující odvětví, které se po krizi může zase zvednout k původní slávě – příkladem budiž německý kurzarbeit nebo i spornější šrotovné. Třetím typem pomoci je pak ohrožení systémové – takto během krize zachraňova­la banky i automobilk­y vláda Spojených států amerických, země, v níž se stát míchá do byznysu stokrát méně než u nás v Evropě. OKD však nezapadají do žádné z těchto kategorií, ale jejich případný krach způsobí bezpochyby velikou krizi havířům: výjimečně těžkou, ale i výjimečně dobře placenou práci budou mít velké potíže sehnat.

Stále klesající cena uhlí tak pohřbívá nejen těžbu v dole Paskov. V ohrožení se ocitá celá těžební firma a násobně víc lidí. Lze sice pochopit, že se lidé zlobí na menšinovéh­o vlastníka NWR Zdeňka Bakalu, jenž na celé privatizac­i OKD pohádkově zbohatl, ale většinoví vlastníci nemají s Českem společného vůbec nic a ze svého pohledu se chovají zcela pragmatick­y: minimalizu­jí svou ztrátu v rámci mantinelů, které jim dává vágně formulovan­á privatizač­ní smlouva. Co bude s lidmi v regionu, je investorům úplně šumafuk. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia