Lidové noviny

Nibali vyhrál 19. etapu, lídr ztratil vteřiny

-

lometrový výšlap do La Toussuire.

Leopold König věští: „Nejtěžší etapa.“Profilem připomíná pilu. A tým Sky pořádně řeže. Richie Porte se stále nedokáže vymanit z následků nemoci.

Geraint Thomas platí daň za úsilí předchozíc­h dnů, odpadá na druhém kopci. „Jsem prázdný,“zahlásí. Ztratí 22 minut i Top 10.

Leopold König padá, jede odřený a zakrvácený na nohou i rukou.

Wout Poels, poslední zbylý pomocník Frooma, visí ve skupině favoritů „na špagátu“.

A navrch má Chris Froome na Glandonu problém, kamínek mezi brzdou a ráfkem. Zastaví a odstraňuje ho. Loňský šampion Nibali to vidí, ohlédne se – a atakuje!

„To bylo tak nesportovn­í! Měl celý kopec k tomu, aby zaútočil a udělá to v takovou chvíli,“rozčilí se později Brit. Za pomoci Poelse se dotáhne ke Contadorov­i, Valverdemu a spol., ovšem Nibali si daleko před nimi uhání pro své zadostiuči­nění po zatím mizerné Tour.

Roman Kreuziger, původně cyklista v časném úniku, na úpatí závěrečnéh­o stoupání dře pro Contadora. „Alberto chtěl, ať necháme pracovat lidi z Movistaru, ať se unaví,“prozradí. Ale plán týmu Tinkoff nefunguje, stejně jako Kreuzigero­vo kolo postižené defektem.

V serpentiná­ch do La Toussuire má Froome hlavu skloněnou k wattmetru, hned za ním jedou Quintana a na kole se komíhající Contador. Jeho pomocník Majka táhne s rozepnutým dresem a obnaženou hrudí skupinu, zatím čítající 16 mužů. Teprve podruhé v horách této Tour si to smetánka pelotonu rozdává i o etapové prvenství.

Pět a půl kilometru před cílem, kde na skále visí velká vlajka moravských příznivců Königa, Quintana ujíždí. Hector Urrego, reportér kolumbijsk­ého RCN Radia, v tu chvíli pod stříškou za cílem s očima nalepenýma na obrazovku vypálí do mikrofonu salvu slov jak z kulometu. „Atención, atención, Quintana, Quintana asalto,“osladí zprávou o útoku (asalto) Kolumbijců­m kávu, kterou si doma po obědě dávají.

„Šestnáct vteřin, už šestnáct vteřin,“vykřikuje náskok, jaký má lídr Movistaru na Frooma. Contador je mimo hru. Ale Brit zachová navenek výraz gentlemana, jehož nic nevyvede z míry. „Nezačal jsem panikařit a snažil se limitovat ztráty,“pochválí se po etapě.

Nibali uhájí etapové vítězství, před cílem pustí řídítka a divošskými gesty slaví den, kdy dal vzpomenout na loňskou suverenitu.

Quintana končí druhý, půl minuty před Froomem. „Doufal jsem, že na něj najedu větší náskok. Ale udělali jsme, co jsme mohli,“dodává.

Froome odkráčí za Nibalim a vysvětlí mu zřetelně a negentlema­nsky, co si o jeho útoku myslí.

Nad „sídlištěm“rekreačníc­h věžáků v La Toussuire se spustí bouřka, proudy vody stékají i po podlaze tiskového střediska. Nad týmem Sky, ač poněkud vyčerpaným a pobitým, přesto stále svítí žluté slunce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia