Lidové noviny

Polovina Číňanů je už na internetu

-

Čína už má 668 milionů uživatelů internetu, což znamená, že online je téměř polovina místní populace, respektive 48,8 procenta. Vzhledem k velikosti populace je celkový počet i nejvyšší na světě.

Ve druhé největší světové ekonomice zároveň zažívá značný rozmach elektronic­ký obchod, takzvaný e-commerce, informoval­a s odvoláním na čínské úřady agentura AFP.

Od začátku letošního roku při- bylo 18,94 milionu nových uživatelů, což je víc, než kdyby se najednou připojilo například celé Chile. Čína užmá víc uživatelů internetu než kterákoli jiná země na světě. Do „online populace“Peking započítává každého, kdo se za posledního půl roku připojil k internetu alespoň jednou.

Stoupá také počet lidí, kteří k placení využívají mobilních aplikací – od prosince loňského roku se jejich počet zvýšil o téměř 27 procent a v současné době činí 276 milionů. A počet těch, kdo využívají chytré telefony k nákupům online, stoupl za stejné období o 14,5 procenta na 270 milionů.

Komunistič­tí cenzoři ale přístup na internet bedlivě hlídají. Cenzorský úřad zaměstnává statisíce lidí včetně těch, kteří píší ve prospěch vlády a odvádějí diskuse od citlivých témat. Čína tomu říká zdravý rozvoj internetu.

Blokování internetu působí velké problémy i zahraniční­m fir- mám, které v zemi podnikají. Často se totiž nemohou dostat na některé webové stránky nebo používat e-mail.

Blokování internetu se lidově říká „Velká čínská zeď“a způsobu, jak ho obelstít, zase „přeskočit zeď“. Uživatelé to dokážou díky VPN, tedy virtuální privátní síti, kterou používají hlavně firmy, ale za zhruba 200 korun měsíčně si ji mohou pořídit i obyčejní Číňané. Dalším problémem čínských uživatelů je takzvaný zlatý štít, tedy kontrola obsahu. Vadí cokoli, co ohrožuje stranu a sociální stabilitu. Na seznamu citlivých slov jsou některé výrazy spojené s politikou, jako například demokracie a diktatura, jména konkrétníc­h lidí a pornografi­cké výrazy.

Čínská ekonomika roste stabilním sedmiproce­ntním tempem. Ve druhém čtvrtletí zrychlily maloobchod­ní tržby a daří se i průmyslu, který stoupl o 6,8 procenta, což je nejvyšší tempo za pět měsíců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia