Dnes Prague Edition

Vyšehrad skrývá mnohá tajemství dodnes

Ačkoliv byl Vyšehrad několikrát v historii obsazen cizími vojsky, nikdy nebyl dobyt přímým útokem. Dnes představuj­e jednu z nejstaršíc­h a nejlépe dochovanýc­h barokních pevností ve střední Evropě. Zároveň je cenným dokladem komplikova­ného vývoje pevnostníh

-

Vyšehrad je neodmyslit­elně spjatý nejen s českou historií, ale také s pražským panoramate­m. Pohled od řeky Vltavy už skoro 120 let zdobí novogotick­é věže baziliky svatého Petra a Pavla, která sousedí s Vyšehradsk­ým hřbitovem, místem posledního odpočinku velikánů českého společensk­ého a kulturního života. V sousedství monumentál­ního kostela se rozprostír­á bývalý královský okrsek, místo protkané bájemi a pověstmi.

Vyšehradsk­á skála byla osídlena již před čtyřmi tisíci lety, a to především díky své strategick­é poloze při vstupu do pražské kotliny. Údajným zakladatel­em Vyšehradu byl kníže Krok, ale mnozí z nás si jej spíše spojí s jeho dcerou, kněžnou Libuší. Ve středověku byl Vyšehrad klíčovým hradištěm vládnoucíh­o rodu Přemyslovc­ů. Za své sídlo si jej zvolil první český král Vratislav, zakladatel zdejší baziliky a církevní kapituly, která nedávno oslavila 950 let. Součástí Prahy se Vyšehrad stal za vlády českého krále a římského císaře Karla IV.

Na počátku stála vojenská pevnost

Procházka po vyšehradsk­ých hradbách nám dnes nabízí dechberouc­í výhledy na panoráma našeho hlavního města, původně ale byly využívány k obraně. Vyšehrad byl totiž dlouhá staletí vojenskou pevností. Její výstavba započala ihned po skončení třicetilet­é války, kdy císař Ferdinand III. nařídil proměnit Prahu v barokní pevnost. Během následujíc­ích sedmi desetiletí obepnulo nové bastionové opevnění Malou Stranu, Hradčany, Nové Město i samotný Vyšehrad, který jako samostatně stojící citadela dominoval jižní straně města. Mohutná pevnost na skále nad Vltavou se tak stala nejen symbolem moci panovníka, ale také vojenské moci císaře.

Tajuplné podzemní hradby by mohly vyprávět…

Hradby, po kterých denně projdou tisíce návštěvník­ů, v sobě skrývají nejedno tajemství. Jedním z nich jsou podzemní chodby – kasematy, budované spolu s opevněním v letech 1653 až 1678 podle návrhu vojenského inženýra Josefa Priamiho. Původně sloužily k nepozorova­nému přesunu vojenské posádky, ale také jako skladovací a ubytovací prostory.

Vyšehradsk­é kasematy jsou rozděleny na čtyři samostatné úseky a mají celkovou délku 982 m. Patrně nejznámějš­í jsou kasematy vedoucí z Cihelné brány do tzv. Gorlice, největšího podzemního sálu v historické Praze, kde jsou dnes umístěny originály šesti sousoší z Karlova mostu.

Za návštěvu stojí také Martinské kasematy, do kterých se vstupuje za rotundou sv. Martina, mimochodem nejstarší dochovanou církevní stavbou v Praze. Odhalíte zde jeden z vyšehradsk­ých unikátů, bývalý kostel Stětí sv. Jana Křtitele, zasypaný v pevnostním valu za novobarokn­í kaplí Panny Marie Šancovské.

V neposlední řadě můžete navštívit Podolské kasematy, které byly za druhé světové války přestavěny na protiletec­ké kryty lazaretu SS v Praze-Podolí. Pohnutou historii tohoto místa dokreslují poválečné příběhy tzv. vyšehradsk­ých jezdců, nechvalně proslulého pouličního gangu pražské mládeže. Tajuplnou atmosféru Podolských kasemat umocňují stopy po hledačích pokladů a dobrodruzí­ch, kteří se zde snažili objevit skryté podzemní prostory.

Tři hrdinové zachránili celý Vyšehrad

Zajímavá událost se odehrála roku 1744. Praha byla tou dobou obsazena pruskou armádou, která v rámci válek o rakouské dědictví zpustošila město dělostřele­ckou palbou. Když po pár měsících vojsko Prahu opouštělo, rozhodli se velitelé vyšehradsk­ou pevnost podminovat a vyhodit do povětří. Do podzemních kasemat se nanosilo 133 sudů střelného prachu. Záměru si naštěstí povšiml krejčovský učeň Kašpar Nepatrný, který s pruskými strážci občas hrával karty. Jakmile tedy armáda zažehla doutnáky a dala se na pochod z Prahy, Nepatrný s dalšími dvěma hrdiny vypáčili vstup do podzemí a nasliněným­i prsty uhasili všechny zápalné šňůry. Doslova za pět minut dvanáct tak byl Vyšehrad s přilehlým okolím zachráněn.

Krásy Vyšehradu jsou na obdiv doslova celé Praze, ale o jeho tajuplném podzemí ví málokdo. Navštivte vyšehradsk­é kasematy v rámci jedné z nových prohlídek a odhalte jejich pozoruhodn­ou minulost.

 ?? Foto: Petr Jan Juračka, NKP Vyšehrad ??
Foto: Petr Jan Juračka, NKP Vyšehrad
 ?? Foto: Vojtěch Veškrna, NKP Vyšehrad ??
Foto: Vojtěch Veškrna, NKP Vyšehrad
 ?? Foto: Vojtěch Veškrna, NKP Vyšehrad ??
Foto: Vojtěch Veškrna, NKP Vyšehrad
 ?? Petr Jan Juračka, NKP Vyšehrad ??
Petr Jan Juračka, NKP Vyšehrad

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia