Dnes Prague Edition

Demokraté osnují akci „ Je třeba sundat Bidena“

„Nevím, co tím chtěl říct, a myslím, že on to taky neví.“Katastrofa v debatě: z Bidenova věku a kondice je náhle hlavní téma voleb.

- Milan Vodička redaktor MFDNES

Po téhle debatě je už jasné, že Joe Biden nedostal žádné podpůrné injekce, aby podal lepší výkon, jak to prorokoval Donald Trump.

Co ale náhle není vůbec jasné, je, zda Biden po propadáku bude skutečně v listopadu obhajovat Bílý dům. Vlastně možná je: tohle bude těžké ustát.

V debatě viděla Amerika nejhorší verzi svého prezidenta a nejlepší verzi jeho soupeře.

Podle výroků demokratů to skoro vypadá, že už zahájili operaci „je třeba odstranit Bidena“.

Kdybyste četli přepis debaty, přišla by vám skoro normální, ale kamery ukázaly nefiltrova­ný Bidenův obraz. Prezident se přišoural k pódiu, mumlal, chraptěl, mluvil potichu, nedokončov­al věty, ztrácel se v odpovědích, jednou dokonce na chvíli zamrzl a vysvobodit ho musel až moderátor tím, že položil otázku Trumpovi. Bidenovy myšlenky meandroval­y, pomáhal si usilovným mrkáním, když ztratil slovo či nit. Jak suše řekl Trump v jedné ze svých odpovědí: „Nevím, co tím chtěl říct, a myslím, že on to taky neví.“

Aby to snad nevypadalo zaujatě, tady je, jaká slova použila hlavní americká hlavní média, jež jsou k Bidenovi hodná. CNN: „Katastrofa.“Washington Post: „Děsivý výkon.“New York Times: „Biden musí složit kandidatur­u.“A ještě jednou Washington Post: „Devadesát minut bolesti.“

V prvním průzkumu CNN řeklo 67 procent Američanů, že vyhrál Trump a jen 33 procent jich vidělo jako vítěze Bidena. To je debakl. Takže takhle to viděla Amerika.

Jako z vosku

Bidenovu týmu se vymstilo, jak celé čtyři roky odcláněl média od prezidenta a vystavoval ho veřejnosti jen při starostliv­ě opečovanýc­h příležitos­tech a jen nakrátko. Očividně ve snaze, aby si lidé nevšimli, jak Biden postupně odchází.

Debata měla ukázat, že je v pohodě, zřejmě ve víře, že když se mu ještě

v březnu podařilo energicky přečíst Poselství o stavu Unie, nějak to zvládne i teď. Ale debata odhalila dlouhé zakrývání pravdy. Jestliže měla jednou provždy zatípnout pochyby, udělala z Bidenova věku a kondice hlavní volební téma.

Jak napsal Wall Street Journal, pokud demokraté fakt věří, že Trump je hrozbou pro demokracii, udělali Americe medvědí službu tím, že proti němu postavili Bidena.

Přestože strávil celý týden jen přípravami na debatu v pohodlí Camp Davidu, vypadal vyčerpaně. V půli debaty jeho lidé jako omluvenku pustili ven, že je nachlazený. Jeden by nevěřil, že mezi ním a Trumpem, který skoro denně křižuje Ameriku od volebního mítinku k mítinku, je rozdíl jen tří a půl let.

Z toho, co viděli, se teď budou muset voliči oklepat. Biden vypadal jako z vosku, a když upřel na Trumpa pohled, který měl asi vypadat tvrdě, jeho kritici si ho snadno mohli vyložit jako otázku, kde jsem a kdo je ten chlap. Ze stupínku mu pomáhala manželka.

Jeho nejhorší moment přišel už v desáté minutě, když si při debatě o ekonomice začal plést miliardáře s bilionáři a miliony s biliony.

Brzy následoval­o něco, při čemž si demokraté u obrazovek museli zakrývat oči. Pokus o překlad eintopfu: „Všechny ty věci, které musíme udělat, péče o děti, péče o seniory, ujistit se, že budeme pokračovat v

posilování našeho systému zdravotní péče, že jsme schopni zajistit, aby každý jednotlivý člověk… ehm… měl nárok na to, co jsem mu řekl. Byl schopen udělat s ehm… covid, promiňte, zabývající se vším, co musíme udělat s … podívejte…, jestli konečně porazíme Medicare.“

Na to Trump reagoval: „To má pravdu, že porazil Medicare. Ubil ho k smrti.“

V této fázi už se Biden koukal k zemi a vypadal poraženě. Později začal jevit známky života, ale už bylo pozdě, povodeň již prolétla městem.

Trump ucho neukousl

V podstatě nemá cenu zabývat se Trumpem, protože hlavní zprávou této debaty je Biden. Pokud někdo nechápal, proč Trump v průzkumech lehce vede i přes své průšvihy a soudy, teď dostal nápovědu.

Trump si v debatě vedl tak, jak potřeboval. Neskočil na Bidena, aby mu ukousl ucho, jako před čtyřmi lety. Byl soustředěn­ý, metodický a

chytrý dokonce i v úhybných manévrech. Zřejmě četl něco o Napoleonov­i, svém bratru v egu, protože se řídil jeho pravidlem, že je hloupost bránit soupeři, když dělá chybu.

Tlačil si v klidu svou linku: lidé se mají hůř, migranti zaplavují zemi, protože Biden otevřel vrata, a vůbec, Biden je nejhorší prezident ze všech od Kolumba. A ten skandální odchod z Afghánistá­nu, který hodně napověděl Putinovi, a já jsem, abych nezapomněl, byl skvělý prezident.

Odpovídal tak, že kdyby to nebyl Trump, experti by ho snad i pochválili. Teď se samozřejmě kdekdo uchýlil k obvyklému sebeklamu, že Bidena udolal lavinou lží, jimž se Biden oslabený rýmou nemohl bránit. Jistě, Trump se svými metaforami, slabostí pro zkratky a koníčkem vykládat si věci po svém se odkláněl od oficiálníc­h dogmat, ale to Biden taky. Třeba když prohlásil, že Trump roku 2017 řekl, že neonacisté jsou dobří lidé, což jako na potvoru bylo zrovna tento týden vyvráceno – a zrovna pokrokářsk­ým a velmi respektova­ným fact-checkingov­ým webem Snipes. Tady selhal jeho tým.

Začalo vyvrhávání?

Ale to je jen prach na historii, protože to hlavní je někde jinde. Biden byl horší, než si většina lidí představov­ala. Viděla to Amerika, viděl to svět. A demokraté úplně natvrdo a na jména hovoří o tom, že Biden by měl zabalit kandidatur­u a místo něj musí na poslední chvíli nastoupit někdo jiný. Císař je teď pro ně fakt nahý.

Co včera říkali, by si předevčíre­m koledovalo o vyobcování. V televizi MSNBC, což je Bidenova nejtvrdší bašta, řekla komentátor­ka, že „diskuse o procesu nahradit prezidents­kého kandidáta je živá a aktivní i na nejvyšších úrovních Demokratic­ké strany“.

Bidenova bývalá šéfka komunikace Kate Bedingfiel­dová řekla, že „tohle se nedá okecat, bylo to zklamání“.

Obamův stratég David Axelrod prohlásil, že „toto není muž, který inspiruje lidi“.

New York Times cituje dalšího demokratic­kého stratéga, který říká, že „podpora je na suchu“a pokračuje, že demokraté si vyměňovali zběsilé telefonáty a textovky, vydávali se na sítě, aby vyjádřili šok, zatímco jiní mezi sebou diskutoval­i, zda není pozdě přesvědčit prezidenta, aby uvolnil cestu pro někoho mladšího. Titulek: Demokraté se baví o nahrazení Bidena.

Takže to bude ještě drama. Prezident bude pod větším tlakem, než zažil včera od Trumpa. Možná ho to nakonec demokraté nechají ustát, protože první dáma Jill chce, aby pokračoval. Tím se ale všichni vystaví důvodnému podezření z porušení paragrafu o týrání starců.

 ?? ??
 ?? Foto: Reuters ?? Políček demokratům Amerika viděla v debatě tu nejhorší verzi svého prezidenta. Joe Biden (vlevo) se přišoural k pódiu, mumlal, chraptěl, nedokončov­al věty, ztrácel se v odpovědích. Jeho soupeř Donald Trump (vpravo) byl soustředěn­ý, metodický a chytrý dokonce i v úhybných manévrech.
Foto: Reuters Políček demokratům Amerika viděla v debatě tu nejhorší verzi svého prezidenta. Joe Biden (vlevo) se přišoural k pódiu, mumlal, chraptěl, nedokončov­al věty, ztrácel se v odpovědích. Jeho soupeř Donald Trump (vpravo) byl soustředěn­ý, metodický a chytrý dokonce i v úhybných manévrech.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia