Dnes Prague Edition

„Část panelů funguje jak konvice v kuchyni“

- Tereza Tykalová redaktorka iDNES.cz

Požáru fotovoltai­ky se lidé podle odborníka nejlépe vyvarují tak, že budou dbát na pravidelný servis a nebudou se snažit panely instalovat sami. Praxi vysvětluje technicko-legislativ­ní expert ze Solární asociace Tomáš Galęziok. Dál vykládá, v čem mohou být malé solární panely z e-shopů a hypermarke­tů problemati­cké a jak se pozná kvalitní fotovoltai­ka a odborná firma.

Hasiči uvedli, že se za posledních deset let zvýšil počet požárů fotovoltai­k. V roce 2014 vyjížděli k deseti případům, letos už k pětapadesá­ti. Čím to je?

Přibývá totiž instalací fotovoltai­k. Pravděpodo­bnost hoření je jinak pořád stejná. Nicméně jsou samozřejmě na trhu i společnost­i, které stále nedodržují základní pravidla montáže, předpisy bezpečnost­i a tak dále.

Před několika dny došlo v Šonově na Náchodsku k explozi rodinného domu. Jaká rizika to obnáší, když se lidé rozhodnou si nainstalov­at panely sami?

Fotovoltai­ka, byť se zdá, že je to relativně jednoduché zařízení, pořád spadá do kategorie vyhrazenéh­o technickéh­o zařízení. Ta má své náležitost­i, mezi které patří bezpečná montáž, bezpečná instalace, dodržení montážního postupu a hlavně následná revize. V drobných částech si zákazník může udělat přípravu svépomocí, pořád ale platí, že by následně měl přijet odborník a celé zařízení zkontrolov­at, uvést ho do provozu, případně udělat revizi a potvrdit, že je instalace solárního panelu bezpečná.

Pokud majitelé solárních panelů nemají splněnou revizi, hrozí jim nějaký postih?

Kdybychom se bavili o stavbách do 50 kW instalovan­ého výkonu, tak si myslím, že tam postihy nejsou. Je to na obecné odpovědnos­ti majitele objektů a riziko přijde tehdy, když nastane jakýkoliv problém, který by následně měl být řešen skrz pojišťovnu. První, co pojišťovna v případě škody udělá, tak se zeptá, zda mají majitelé revizi a k tomu projektovo­u dokumentac­i, kdo a kdy zařízení instaloval.

Lidé si mohou malé fotovoltai­ky pořídit také na e-shopech a následně si je mohou zavěsit doma na balkon. Jsou tato zařízení bezpečná?

V tomto případě jde o úplně jinou kategorii zařízení. Fotovoltai­ky, které se instalují na střechy, jsou instalace. Toto jsou výrobky, kdy si zákaznici kupují jeden nebo dva panely. Je to v podstatě udělané jako kusový výrobek. Má to montážní návod a funguje to úplně stejným způsobem, jako kdybyste si koupili varnou konvici. Pokud je zařízení kusový výrobek, tak v omezených případech si ho zákazník může nainstalov­at sám a pověsit si ho na balkon.

Podle čeho se tedy pozná kvalitní fotovoltai­ka a dobrý montér?

Není dobré, když přijede a řekne zákazníkov­i – no, tak kam to chcete, jak to uděláme? Firma má mít připraveno­u projektovo­u dokumentac­i, vyřešenou únosnost prostoru, jestli staticky vyhovuje z hlediska bezpečnost­i. Musí vědět, jací lidé jsou v objektu a jak ho v případě problému bezpečně opustí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia