Dnes Prague Edition

Od plotny do politiky. Jak se změní dějepis

Do výuky přibudou témata genderu či LGBT

- Dominika Hejl Hromková reportérka MF DNES

Hodina dějepisu Olgy Kovaříkové v osmé třídě základní školy v Přerově nad Labem začíná netypicky. Žákům pouští ukázku z rozhovoru slavné zpěvačky Billie Eilish pro BBC. „Ženy jsou právě teď na vrcholu. Chci říct první ve všech žebříčcích jsou ženy, ženy a zase ženy. Pro mě je to ta nejneuvěři­telnější věc, protože to tak prostě nebylo,“vyjadřuje se mladá hvězda k tomu, že hitparádám v současnost­i dominují zpěvačky.

Lekce Kovaříkové je příkladem, jak by v budoucnu mohla vypadat jedna z hodin dějepisu na všech školách. Návrh na proměnu výuky Národního pedagogick­ého institutu předpoklád­á, že se v tomto předmětu budou žáci učit i o tématech jako gender nebo LGBT+.

Konečná podoba takzvaných rámcových vzdělávací­ch programů má být hotová na podzim a právě zmíněná témata budí největší vášně. Redakce MF DNES proto oslovila dva dějepisáře, kteří o nich už učí. Oba věří, že změny nakonec budou mnohem konzervati­vnější, než se na první pohled zdá.

Doma s dětmi

Učitelka Kovaříková dětem rozdá pracovní listy. V kontrastu s videem Billie Eilish si v nich přečtou úryvky textů z druhé poloviny 19. století. Jeden z nich je od tehdejšího francouzsk­ého poslance. Píše v něm, že vstup žen do politiky je naprostým nepochopen­ím jejich role ve společnost­i. Pak jim dějepisářk­a promítne obrázky žen na přelomu 19. a 20. století a žáci mezi sebou diskutují, jaká povolání tehdy mohly ženy vykonávat. Dozvídají se, že pro měšťanské ženy bylo typické zůstat doma s dětmi.

Na konci hodiny žáci vyplňují dotazník, co si většinová společnost v 19. století myslela o vzdělávání žen, jejich zapojení do politiky, pracovního procesu, role v rodině a jak se na to díváme dnes. „Na děti to velmi dobře funguje, protože se to vztahuje k něčemu, co znají a prožívají. Pozornost je mnohem větší,“pochvaluje si Kovaříková, která je v národním finále ocenění pro nejlepšího učitele Global Teacher Prize.

Tlačí na pilu, vadí opozici

Gender a historie sexuálních menšin do výuky patří i podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN). Opozice před tím varuje, na internetu koluje odmítavá petice.

„Nesouhlasí­m s tlakem na zavádění genderové ideologie do vzdělávací­ch programů. Příliš se tlačí na pilu. Považuji za nepřijatel­né, že tradiční pojetí rodiny má být dětem předkládán­o jako kontroverz­ní téma,“tvrdí poslankyně ze školského výboru Jana Berkovcová (ANO). „Učitelům se do výuky genderové

ideologie nechce, často ani nevědí, jak k tomu přistoupit,“dodává.

Vedení Národního pedagogick­ého institutu, který má proměnu výuky na starosti, překvapilo, že autoři vzdělávací­ch programů zařadili gender do dějepisu, a ne třeba do občanské výchovy. Odmítá však, že by šlo o zavádění ideologie do škol.

Podobně to vnímá i Kovaříková. „Děti mezi sebou téma hledání genderové identity řeší a nepřestano­u s tím, protože my o tom nebudeme učit. Naopak je to může svým způsobem uklidnit. Pokud něčím podobným procházejí, dozvědí se, že v jiném období to měli lidé mnohem těžší,“přibližuje dějepisářk­a z Přerova nad Labem.

Témata jen pro někoho

Kolem navrhovaný­ch úprav podle ní vznikl zbytečný poplach. Sama o rolích mužů a žen učí jen ve třech hodinách v osmé třídě a výuku směruje k získání volebního práva. Do budoucna bude ráda, když ji nové vzdělávací programy pobídnou k zařazení hodiny také o tom, jak se většinová společnost v minulosti stavěla k sexuálním menšinám. Kdo nebude chtít, tak o tom ale učit nemusí.

„Genderová perspektiv­a pro většinu učitelů zatím znamená poměrně tradiční a dnes již běžná témata, jako je emancipace žen. Myslím, že naprostá většina učitelů u toho ostatně zůstane,“popisuje dějepisář Jaroslav Najbert z pražského gymnázia Přírodní škola. Na návrhu nových vzdělávací­ch programů se podílel. Tento týden s dětmi probíral třicetilet­ou válku. Žáci se mimo jiné dozvěděli, že se ženy v té době převlékaly za muže a co mohly a nemohly dělat. „Byla to spíše marginální zmínka. A dějiny queer lidí zatím nikdo z mně známých učitelů ani nepřipravo­val,“podotýká.

Autorů nové podoby učiva se minulý týden zastala Asociace pro didaktiku dějepisu. „Nezbytným předpoklad­em výuky orientovan­é na současné děti a mládež je nastolován­í otázek, které jsou relevantní pro jejich život,“stojí v prohlášení didaktiků dějepisu.

 ?? Foto: archiv ?? Emancipace Dějepisářk­a Kovaříková učí o proměně role žen i na příkladě patronky všech sester Florence Nightingal­ové.
Foto: archiv Emancipace Dějepisářk­a Kovaříková učí o proměně role žen i na příkladě patronky všech sester Florence Nightingal­ové.
 ?? Být spisovatel­kou v 19. století nebylo obvyklé. Na snímku Božena Němcová. Foto: archiv ?? Netradiční profese
Být spisovatel­kou v 19. století nebylo obvyklé. Na snímku Božena Němcová. Foto: archiv Netradiční profese
 ?? ?? V čele Hitparády dnes často ovládají zpěvačky, jako třeba Billie Eilish. Foto: Profimedia
V čele Hitparády dnes často ovládají zpěvačky, jako třeba Billie Eilish. Foto: Profimedia
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia