Dnes Prague Edition

Co si myslí eurolídři?

Otázky na lídry: 1. Čemu byste se v europarlam­entu chtěl věnovat a co byste chtěl prosadit? Máme přijmout euro a případně kdy? 3. Green Deal: příležitos­t, nebo hrozba? Jaký je váš postoj k migračnímu paktu? Jak případně efektivně bránit migraci? Jak podle

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Přesně za měsíc se v Česku otevřou volební místnosti a lidé vyberou 21 europoslan­ců, kteří je dalších pět letech budou zastupovat v Bruselu a Štrasburku. MF DNES při této příležitos­ti oslovila lídry kandidátek, které mají podle průzkumů šanci do europarlam­entu projít, s dotazy na hlavní témata kampaně: euro, migraci a Green Deal.

V otázce eura je většina lídrů jednoznačn­ě proti. O přijetí společné měny, ke kterému se Česko zavázalo při vstupu do EU, otevřeně mluví v podstatě pouze Piráti a Starostové. „Jsem pro přijetí eura. Nechceme ho přijímat zítra, ale v době, kdy to pro nás bude výhodné. Ideálně do roku 2030,“nastínila lídryně STAN Danuše Nerudová. Kandidát SPD Petr Mach je pak sice razantně proti, občany by to ale nechal rozhodnout v referendu.

Green Deal hájí jen Piráti

Co se týká Green Dealu a jeho budoucnost­i, zůstali Piráti dokonce jediní, kdo jej hájí. Podle jejich lídra Marcela Kolaji představuj­e i nadále příležitos­t a šanci do budoucna. „Hrozbu představuj­e scénář, ve kterém zaspíme, nebudeme inovovat a zatímco se celý svět posune, my se budeme stále držet technologi­í, které už nikdo jiný nepoužívá,“vyčítá jeho odpůrcům.

Část kandidátů se shoduje na tom, že se Green Deal musí předělat. „Měl správnou myšlenku, ale dopadlo to katastrofá­lně. Pro nás je zásadní, aby se vrátil na začátek,“uvedla Klára Dostálová za ANO. Nerudová pak mluví o tom, že Green Deal má nahradit „Real Deal“.

Samotné téma představuj­e migrační pakt. Ten už z lídrů nehájí vůbec nikdo. Snad jen náznakem právě Nerudová, podle které je lepší než nic. „Jsem proti němu. Neposkytuj­e dostatečno­u ochranu před nelegální migrací,“tvrdí lídr SPOLU Alexandr Vondra. S jeho názorem souhlasí i ostatní, shodně požadují zpřísnění trestů pro převaděče a přesunutí azylového řízení mimo Evropu. Lídr Přísahy a Motoristů Filip Turek pak jde ještě dál. „Byl bych také pro vyloučení lidskopráv­ních aktivistů z tvorby pravidel pro přístup k azylantům,“říká.

Kromě nesouhlasu s migračním paktem se lídři kandidátek shodnou ještě na jedné věci – a to, že nechtějí, aby Ursula von der Leyenová zůstala dalších pět let v čele Evropské komise. „To považuji za naprostou drzost. Je za ní tolik zpackaných věcí,“tvrdí europoslan­kyně KSČM Kateřina Konečná.

2.

4.

5.

6.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia