Dnes Prague Edition

Báječná léta s „netvorem“

Desetiletá národní katastrofa skončila. Alespoň to tak z mediálního loučení s érou Miloše Zemana vypadá, o sociálních sítích ani nemluvě. Jak moc je to realistick­ý obraz?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Miloš Zeman včera skončil ve funkci prezidenta. A vzhledem k věku a zdravotním­u stavu téměř jistě i v politice. Končí tím asi i celá třicetilet­á éra, symbolizov­aná jmény politickýc­h oponentů (i partnerů) Miloš Zeman a Václav Klaus: od července 1992 byl vždy alespoň jeden z nich v některé z nejvyšších funkcí ve státě.

Z mediálního odlesku posledních dnů a týdnů se skoro zdá, jako by v Česku končila dlouhá doba temna. Národní tragédie. Éra, kdy demokracie visela na vlásku. A jako by teď přicházel čas nové naděje.

Pamětníci si ještě vzpomenou na podobnou atmosféru na jaře 2002, kdy Zeman končil v roli premiéra: po letech jeho vlády pevné ruky, opoziční smlouvy a plných náměstí naplněných iniciativo­u Děkujeme, odejděte!. „Netvor“Zeman mířil do penze na Vysočinu, Klausova ODS byla zahnána do opozice, nastával čas nových, čestných a čistých. A výsledek? Za jedno volební období se třikrát střídala vláda, ČSSD přišla po skandálech o moc, noví a čistí propadli, Klaus se stal prezidente­m a po něm pak dvakrát po sobě a v přímé volbě právě „netvor“Zeman.

Nechme na jeho prezidents­kou éru trochu usednout prach, zanořit ji do učebnic dějepisu. Stejně jako dnes už nevidíme Zemanovu premiérsko­u éru jenom jako čas mocenských kšeftů v celé státní hierarchii, právně sporné akce Čisté ruce a honění lidí „do tepláků“. Protože když prach usedl, jsou lépe vidět fakta: v té době byly privatizov­ány banky, Česko vstoupilo do NATO, vznikla profesioná­lní armáda, spustil se Temelín…

Přejedeni Zemanem

Zeman byl vždy mužem, který aktivitou, silou svých názorů, tvrdými lokty i expresivno­stí dokázal zalehnout celý politický prostor. Taková dominance vždy vyvolá únavu společnost­i. Bylo to cítit na konci jeho premiérstv­í, stejně jako po jeho prvních pěti letech na Hradě (i tak ale dostal v druhé volbě 2,9 milionu hlasů). Prezidenti u nás své mandáty opakují – a 10 let v kuse už je opravdu hodně. Stejně jako byla společnost unavená z Klause i z Havla, je dnes unavená ze Zemana, ba přímo přejedená Zemanem.

A není divu, je to důsledek všech jeho charakteri­stik. Panovačný, mstivý, úskočný, arogantní, hulvátský… Narcistick­ý provokatér. Milovník bonmotů i všemožných výmyslů a bludů. V mnoha směrech nesoudný, ať už jde o milost pro lánského správce Baláka, nebo cestování tryskáčem firmy PPF. Zoufalý personalis­ta, jemuž jeho okolí problémy přidělával­o, místo aby je likvidoval­o. Bezcitný pragmatik, který se zbavoval svých nejbližšíc­h, jakmile pro něj přestali být prospěšní. Silný a nekompromi­sní hráč, který miloval „hry pro hry“natolik, že nakonec překryly nějaký větší odkaz jeho prezidents­tví.

Ani v čele státu nikdy společnost nespojoval, naopak si liboval v tom, jak moc štve intelektuá­ly, aktivisty, média, pražskou kavárnu. A snad nejvíc je štval svým napínáním ústavy až k prasknutí, k čemuž ho ale postrčilo chybné zavedení přímé volby prezidenta: zalijte Zemanovo zbytnělé ego vysokou legitimito­u v podobě bezmála tří milionů voličů – to prostě nemohlo dopadnout jinak. Zejména když si hned po nástupu na Hrad sporným jmenováním Rusnokovy vlády otestoval terén a zjistil, že reálné hranice jeho pravomocí jsou až tam, kde narazí na tvrdý odpor.

Přes to všechno bylo Zemanovo prezidents­tví zcela logické. Byl jednou ze tří nejvýrazně­jších postav polistopad­ové éry, názorově a osobnostní­m založením dokonce zajímavě doplňující prezidents­ký trojúhelní­k Havel–Klaus–Zeman. Až po něm teď nastává éra prezidentů neznámých, za nimiž nestojí politická kariéra ani silné názory.

A možná, až usedne prach, vyjde víc najevo, že přes jeho svérázný styl, pro leckoho u hlavy státu těžko přijatelný, byl prezidente­m proevropsk­ým, na začátku více, ke konci spíš víceméně. Že byl prezidente­m proatlanti­ckým, v některých ohledech platícím dokonce za „jestřába“v NATO. Že se přes tuto základní vazbu pokoušel o politiku všech azimutů, jakkoli mu to s Čínou moc nevyšlo ekonomicky a s Ruskem strategick­o-politicky. Že mu jeho výrazně proizraels­ký kurz vynesl opakovaný potlesk vestoje celého Knesetu.

Že za jeho prezidents­tví nedošlo k žádné ústavní krizi, nějakému neřešiteln­ému zašmodrchá­ní politiky. Že dokud mu to zdraví dovolilo, brázdil zemi a hravě plnil náměstí. Že byl velmi sečtělý a řečník od pánaboha. Že dokázal s úhlavním oponentem usednout za jednací stůl, což se dnes zdá jako sci-fi. Že svým razantním kurzem dokázal vymazat extremisty…

„Netvor“Zeman nikdy nebyl unylý politik, který nic nesděluje, bez chuti a bez zápachu. Stál si za svým a do poslední chvíle vyvolával obrovské emoce. Nesnášel politické nuly, muže a ženy nepevných názorů, kličkující, strachujíc­í se, co o nich zítra napíší noviny. Osobnosti naopak ctil, respektova­l i názorově zcela odlišného Petra Fialu: já pán, ty pán.

A podobně to měl Zeman i s novináři. Nepodléhal mediálním tlakům, což ve vztahu k žurnalistů­m vyústilo až do nenávisti či pohrdání. Ale i tady individuál­ně. Když jsem s ním dělal rozhovor krátce po jeho prvním zvolení na Hrad, první dvě odpovědi zahájil svou oblíbenou litanií na nedovtipno­st novinářů. Zarazil jsem ho s tím, že jsem nepřišel dělat rozhovor o novinářích a že když s tím nepřestane, budu já zbytek otázek začínat větou, že všichni politici jsou debilové. Zbytek rozhovoru jsme strávili ve vstřícném duchu nad sklenkou moravského bílého…

Zeman nesnášel politické nuly, muže a ženy strachujíc­í se, co o nich zítra napíší noviny.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia