Dnes Prague Edition

Stane se Nový Zéland už brzy zemí bez kuřáků?

-

Novozéland­ský parlament tento měsíc schválil zákon, který chce zakázat konzumaci tabáku na Novém Zélandu. Zákon je součástí politiky proti kouření, kterou za posledních více než deset let prosazoval­y různé vlády.

Vláda chce odradit kuřáky od toho, aby s kouřením pokračoval­i, a zabránit mladým, aby s kouřením vůbec začali. Proto plánuje postupně zvyšovat věk lidí, kterým je zakázáno prodávat tabákové produkty.

Od 1. ledna příštího roku si lidé narození po roce 2008 nebudou vůbec smět kupovat cigarety, ani poté, co dosáhnou plnoletost­i. Vláda chce také snižovat koncentrac­i nikotinu v cigaretách. Počet autorizova­ných prodejců cigaret se má snížit z aktuálních 6 000 na 600. A další opatření míří na peněženky.

Cena cigaret každoročně roste a balíček v současnost­i stojí zhruba 40 novozéland­ských dolarů (přes 600 korun). Zákon je součástí plánu, který byl schválen před zhruba deseti lety a jehož cílem je dosáhnout do roku 2025 země bez kuřáků, což znamená, že jejich podíl v populaci má klesnout podle stanice RFI pod pět procent.

Jedná se o výrazně nadstranic­ký plán, který bez výjimky dodržovaly všechny vlády, které se u moci vystřídaly v posledním desetiletí. Řada opatření již vstoupila v platnost, například zákaz kouření na veřejnosti, který se týká pláží, parků a také zahrádek barů a restaurací.

Zákon schválený parlamente­m má přispět ke snížení podílu kuřáků na celkové populaci pod pět procent. V současnost­i kuřáci tvoří zhruba osm procent obyvatel Nového Zélandu, což je zhruba 420 000 lidí. V Česku podle údajů Státního zdravotnic­kého ústavu kuřáci tvořili v loňském roce zhruba čtvrtinu populace starší 15 let. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia