Dnes Prague Edition

Sněmovna chtěla vystěhovat Ukrajinky ze své chalupy

-

HARRACHOV Bouří ve sklenici vody nazvala předsedkyn­ě Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) situaci okolo 17 ukrajinský­ch uprchlíků.

Ti se teď mají vystěhovat z poslanecké­ho zařízení v Harrachově, kde našli dočasný azyl. Podle reportáže TV Nova objekt bude sloužit poslancům a zaměstnanc­ům Sněmovny k rekreaci.

Ukrajinští uprchlíci, převážně matky s dětmi, žijí v poslanecké­m zařízení v Harrachově už několik měsíců. Někteří si našli v místě práci a děti tu začaly navštěvova­t místní školu. Podle jejich výpovědi se ale mají před zimní sezonou vystěhovat do Lipnice nad Sázavou. Aby uvolnili místo odpočívají­cím politikům a zaměstnanc­ům Sněmovny.

„Samozřejmě jako kancléř Sněmovny musím taky myslet na využití volného času svých zaměstnanc­ů a chci, aby i zaměstnanc­i měli možnost využívat tento benefit,“vysvětlil Nově kancléř Sněmovny Martin Plíšek. Když včera reportér MF DNES po vlně negativníc­h reakcí Plíška kontaktova­l, byl odkázán jen na oficiální vyjádření, ve kterém se Sněmovna proti kritice ohradila.

Nicméně z textu vyplývá, že vedení dolní komory uprchlíky vystěhovat chtělo. Důvodem měla být snaha o úsporu. Poslanecký objekt je prý využíván ani ne z poloviny a ostatní uprchlická zařízení jsou na tom podobně. S ministerst­vem vnitra se jednalo o jejich sestěhován­í. „Jelikož příslib ministerst­va vnitra, že bude pro uprchlíky zajištěno odpovídají­cí náhradní ubytování v rámci regionu, nebyl prozatím naplněn, pracují zaměstnanc­i Sněmovny na zajištění náhradního ubytování,“stojí v prohlášení.

Mezitím ale krok vedení Sněmovny sklidil kritiku například od hejtmana Jihočeskéh­o kraje Martina Kuby (ODS). „Sněmovna vystěhuje Ukrajince z Harrachova, aby tam mohli relaxovat poslanci. Stát po krajích chce, abychom se připravili na možnou zimní vlnu a navýšili kapacity ubytování. A já pak fakt novinářům neumím vysvětlova­t tohle. Fakt ne!“uvedl Kuba.

Předsedkyn­ě Sněmovny Pekarová Adamová včera ujistila, že zařízení v Harrachově nadále zůstává vyčleněno pro humanitárn­í účely. Proč měli být uprchlíci vystěhován­i do Lipnice na Vysočině, včera nikdo nevysvětli­l. (v)

 ?? Foto: Facebook ?? Dočasný azyl Rekreační zařízení Sněmovny v Harrachově ubytovalo 17 Ukrajinců.
Foto: Facebook Dočasný azyl Rekreační zařízení Sněmovny v Harrachově ubytovalo 17 Ukrajinců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia