Dnes Prague Edition

„Běžné“byty už zlevňují

Ceny tlačí dolů zejména nízká poptávka po běžných bytech. O prémiové byty v Praze 1 je zájem pořád vysoký.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Byť jsou ceny bytů v širším centru Prahy stále vyšší, než tomu bylo před rokem, začínají strmě padat. „Momentálně zaznamenáv­áme v nabídce více zlevněných bytů, stejně jako se k nám dostávají informace z trhu, že některé byty je nutné zlevnit i o 15 až 20 procent, aby našly své kupce,“potvrzuje výkonný ředitel Reality.iDNES.cz Petr Makovský.

Konec zlaté éry

Hlavní příčinou stále vysokých cen nemovitost­í je podle něj velmi vysoká poptávka, která zde byla od roku 2020 do druhé poloviny roku 2021 a vyhnala ceny výrazně vysoko, kde jsou i dnes.

„Některé byty se do nabídky vůbec nedostával­y, developeři prodali dvě třetiny projektů, aniž by vůbec začali aktivně prodávat, a realitní makléři neměli o prodej nouzi,“vzpomíná Makovský s tím, že vysoká poptávka byla výsledkem pozitivníh­o ekonomické­ho očekávání, zrušení daně z nabytí nemovitost­i, nízkých úrokových sazeb hypoték a rostoucích příjmů obyvatel.

Jako další důvod vysokých cen Makovský spatřuje značné náklady na výstavbu nových bytů. Jak pozemky, tak materiál i cena práce rostly o desítky procent ročně, a díky vysoké poptávce se proto mohly dráže prodávat i starší byty.

Ceny jako loni

Že se zdražování bytů v některých částech Prahy zastavilo, dokládají také ověřená data, která poskytl portál Reality.iDNES.cz ve spolupráci s CEMAP cenové mapy a projektem Realiťák roku. Zejména v Praze 4 a 5 už letos ceny poklesly natolik, že se těsně blíží těm loňským. Ještě stále vysoké ceny bytů tlačí dolů velký propad poptávky po nich.

„Jednak jsou výrazně zvednuté úrokové sazby, dále jsou lidi v nejistotě kvůli přetrvávaj­ící krizi a válce na Ukrajině. To vše je odrazuje od toho, aby si brali hypotéky,“komentuje Roman Kasalý z realitní kanceláře Evropa.

Podle dat Reality.iDNES.cz bylo například v Praze 3 nabídek bytů letos v září meziročně o 85 procent více. Ve čtvrté městské části je to navýšení skoro o 38 procent.

Klesající zájem je ale pouze v případě „běžných“bytů. Zájem o „prémiové“byty je totiž stále vysoký, proto se cenovky dolů nehýbou. „Poptávka je jen o lukrativně­jší lokality a zajímavé byty, například s výhledem nebo ve výjimečné budově,“sděluje realitní makléř Iztok Toplak z RE/MAX G8 reality.

Tento trend lze vysledovat zejména v Praze 1, kde se velké množství těchto bytů nachází. Odpovídá tomu nejen stále vysoká cena, ale také dokonce větší poptávka. Nabídka bytů v Praze 1 se totiž meziročně propadla téměř o 40 procent. „Byty v centru a na dobré adrese klienti velmi často vnímají jako uložení peněz proti inflaci,“vysvětluje Jan Martina, oblastní ředitel pro Prahu realitní kanceláře M&M Reality.

Popsaná situace na trhu navíc vytváří v Praze další negativní trend, a to je rapidní zdražování nájmů. K těm se totiž uchylují právě ti lidé, kteří přehodnocu­jí koupi nového bytu. V důsledku toho jsou nájemní byty v Praze nejen stále dražší, ale navíc je jich také kritický nedostatek.

Nižší úroky snad po válce

Prognózy realitních makléřů se shodují na tom, že ceny budou padat i nadále, a to dokonce ještě výrazněji než nyní. „Realitní trh má ale velké zpoždění, mnoho prodávajíc­ích chce stále prodávat za loňské ceny a poté musí byty výrazně zlevnit.

Tedy to zajímavé se bude teprve dít. Dalším velkým otazníkem je kolik lidí zvládne zvýšení úrokových sazeb ze dvou procent na šest – takové hypotéky budou hlavně příští rok končit,“předestírá Makovský z Reality.iDNES.cz.

Do konce roku se toho nicméně podle něj příliš nezmění, jelikož realitní trh bývá poslední čtyři roky před Vánoci výrazně utlumený. Začátek roku naopak bývá realitně velmi živý, ale tentokrát bude první s takto drahými hypotékami, vysokými cenami nemovitost­í a s nejistou politicko–ekonomicko­u situací.

Realitní trh má velké zpoždění, takže mnoho prodávajíc­ích chce stále prodávat své byty za loňské ceny.

Kdy se dění na realitním trhu stabilizuj­e, ale nikdo nedokáže říct. „Můj osobní názor je, že až skončí válka na Ukrajině a stabilizuj­í se úrokové sazby, tak pak by se vše snad mělo nějak srovnat a lidi do hypoték a koupí bytů zase půjdou,“míní realitní makléř Roman Kasalý.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia