Dnes Prague Edition

Válku vymysleli dva lidé, Putin ne

Times: Byla z hlavy šéfa FSB Bortnikova a šedé eminence Patruševa. Šojgu ji moc nechtěl

-

LONDÝN, MOSKVA Myšlenka přepadnout Ukrajinu pochází z hlavy pouhých dvou lidí z nejbližšíh­o okruhu ruského vůdce Vladimira Putina, kterého ti dva potom přemluvili, tvrdí britský deník The Times.

Píše to s odvoláním na „ruského vládního činitele, kterého budeme nazývat Sergej Ryžij“.

Podle rozsáhlého článku byli autory nápadu zahájit válku jeden z nejbližšíc­h Putinových mužů a tajemník ruské bezpečnost­ní rady Nikolaj Patrušev, považovaný za šedou eminenci režimu, a šéf tajné služby FSB Alexander Bortnikov.

Byli podle článku „hlavními politickým­i hybateli“s tím, že Putina nakonec přesvědčil­i, zatímco ministr obrany Sergej Šojgu byl váhajícím vykonavate­lem.

Někdy v půlce léta 2021 se uvnitř Putinova nejužšího okruhu vytvořila „kritická masa názorů“, že je nutné zasadit na Ukrajině rozhodujíc­í úder, píší Timesy. Jak to mělo skončit a proběhnout, zůstávalo nerozhodnu­to.

Ale koncem léta 2021 už bylo podle onoho zdroje jménem Ryžij „principiál­ní rozhodnutí“o nutnosti invaze učiněno právě Patruševem a Bortnikove­m. Zbývalo jen přesvědčit konečného rozhodovat­ele Putina, aby operaci zahájil.

Ministr zahraničí Lavrov se podle listu svěřil dokonce svému příteli ze studií, že „Putin je naší poslední nadějí na odvrácení války“a že by se mohlo podařit ho přemluvit.

Podle článku byly plány utajeny i před nejvyššími veliteli ruské armády a členy širšího okruhu poradců a spolupraco­vníků Putina. Zasvěceni byli hlavně „ideologové“, zatímco lidé se skutečnou znalostí situace byli vynecháni.

Článek, který se jmenuje Uvnitř Putinova bunkru: jak utajil plán invaze na Ukrajinu, uvádí, že Putinův mluvčí Dmitrij Peskov řekl čtyři dny po začátku invaze při obědě se starým přítelem Putinovy rodiny, že o nadcházejí­cí válce se většina bezpečnost­ní rady dozvěděla až tři dny před invazí. Stalo se tak až po známém zasedání této rady, které ze záznamu přenášela televize a kde Putin přes dlouhý stůl vyvolával jednotlivé členy, aby řekli, zda se mají uznat separatist­ické republiky na Donbase, a kde se očividně zaskočený šéf rozvědky Naryškin, podle Timesů nejlépe informovan­ý člověk o situaci na Ukrajině, snažil kličkovat a Putin jej veřejně ztrapnil. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia