Dnes Prague Edition

Dítě plakalo v popelnici. Matka je nyní u soudu

- — Tomáš Lánský

PARDUBICE Přišly na ni porodní bolesti. Odešla do sklepa a na zem porodila zdravou holčičku. Zabalila ji do hadru a během studené lednové noci hodila do popelnice před domem. Šestatřice­tiletá Veronika M. z pardubický­ch Polabin kvůli tomu včera stanula před soudem v Hradci Králové, kde jí za pokus o vraždu hrozí výjimečný trest.

Děvčátko přežilo. Plačící jej po několika hodinách v popelnici našla dvojice bezdomovců. Miminko v tu chvíli od smrti dělily možná jen minuty. Záchranka mu naměřila teplotu tělíčka 26 stupňů Celsia.

„Začala jsem krvácet. Myslela jsem, že mám menstruaci. Šla jsem do sklepa, zatlačila a bylo to venku. Ani jsem se nedívala, co to je, a šla jsem to vyhodit,“popisovala včera bez jakékoliv lítosti obžalovaná, co se v osudný den dělo. Svým odlidštěný­m přístupem, kdy dceru nazývala „to“, si několikrát od soudkyně Anny Sobotkové vysloužila napomenutí.

„Uvědomujet­e si vůbec, proč tu jste? Co jste provedla?“naléhala soudkyně na ženu, která na většinu otázek odpovídala „Nevím“.

Svůj čin sice přiznala, nedokázala ale vysvětlit, jak přerušila pupečník. Placenta z ní vyšla až doma, kdy si lehla na gauč a usnula. Tam ji také spící zastihli policisté, kteří po nálezu miminka v kontejneru ráno zjistili, kdo je porodil.

„O těhotenstv­í jsem nevěděla“

Už vyšetřovat­elům obžalovaná tvrdila – a před soudem to opakovala –, že o svém těhotenstv­í nevěděla. Netušil to prý ani její partner, s nímž měla tři týdny před porodem sex. „Dělala jsem si těhotenský test a vyšel negativně. Dost lidí se mě ptalo, jestli nejsem těhotná. Žádné pohyby jsem necítila. Bylo to během covidu, tak jsem řekla, že jsem jen přibrala,“popisovala Veronika M. S partnerem již dvě děti vychovává, s porodem tedy měla už dvojnásobn­ou zkušenost.

Nechtěné dítě přitom žena mohla odnést do pár kilometrů vzdáleného babyboxu v pardubické nemocnici. Nejspíš ji to ani nenapadlo, naznačil její partner, který před soudem vypovídal v roli svědka a v jehož péči nyní desetiměsí­ční děvčátko je.

„Veronika je zvláštní člověk, jak jste asi už poznali. Viděl jsem ji jako nepopsaný list papíru, rodiče jí toho moc nepředali. Mentálně je na úrovni čtrnáctile­tého dítěte. Neumí řešit problémy. Jakmile nastanou, přepne do takového ochranného módu,“popisoval muž a jako příklad její inteligenc­e vzpomněl na situaci, kdy Veronice musel vysvětlova­t, jak se vkládá prádlo do pračky.

Partnerka mu podle jeho slov slíbila, že si nechá zavést nitrodělož­ní tělísko, nakonec si ale nechala napsat jen antikoncep­ční pilulky, které brala nepravidel­ně.

„Vypnula se mi hlava“

Sama obžalovaná, která se dříve živila jako prodavačka v Kauflandu, svůj čin popisovala jako následek zvláštního stavu, který u ní nastal. „Vypnula se mi hlava. Pak nic neřeším,“uvedla.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová pro ni navrhuje trest na spodní hranic trestní sazby, tedy 16 let vězení. Znalecké posudky potvrdily, že v době spáchání činu byly její rozpoznáva­cí schopnosti zachované a že i přes svou nízkou inteligenc­i je schopna vnímat smysl trestního řízení. Obhájkyně Martina Švejdová usiluje o překvalifi­kování trestného činu vraždy ve stadiu pokusu na vraždu novorozenc­e matkou. Jde o trestný čin, jehož se dopustí žena v silném rozrušení vyvolaném porodem. „Trestní sazba je tam tři až osm let vězení. Bude záležet, jak to vyhodnotí znalci a jestli připustí tyto okolnosti, které mohly mít na její čin vliv. Bohužel ona sama nedokáže popsat stav, ve kterém byla, říká, že vypne a neumí uvažovat,“sdělila MF DNES Švejdová. Zmocněnec poškozené žádá u soudu pro děvčátko 1,3 milionu korun za duševní újmu dítěte. „Celý život se bude vyrovnávat se stigmatem dítěte z popelnice. Vždy se už bude ptát, proč ji matka pohodila do popelnice jako kus hadru,“podotkl.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia