Dnes Prague Edition

Ráj oddechu v Brně

Obora s daňky, romantické údolí, zoo i přehrada

-

Výjimečnou kombinaci mnoha hektarů zeleně, stovek zvířat i oázy klidu nabízí severozápa­d Brna. Na dohled od přehrady, která je vyhledávan­ým odpočinkov­ým místem, se na Mniší hoře rozléhá i brněnská zoologická zahrada, kousek odtud zase obora Holedná s krotkými daňky a divokými prasaty, oblíbené Údolí oddechu nebo třeba nová pětatřicet­imetrová rozhledna.

Obora Holedná je oblíbeným místem, kam lidé chodí běhat, uspávat děti v kočárcích nebo se jen projít s nadějí, že uvidí muflony, daňky či jeleny, kteří zde volně žijí. Obora se nachází mezi městskými částmi Bystrc, Jundrov a Kohoutovic­e a je dokola obehnaná plotem, který brání zvířatům v útěku. Dostat dovnitř se tak dá pouze několika brankami. Uprostřed malého lesíka stojí ohrada pro divoká prasata, která tak zblízka obdivují nejen ti nejmenší. Veškerá zvířata je ale zakázané krmit.

Oborou, která je ve městě příjemným a klidným místem odpočinku, vedou turistické a naučné stezky kolem několika jezírek i nové rozhledny. Před dvěma lety ji postavily Lesy města Brna.

Pětatřicet­imetrová stavba, z níž je krásný výhled na město, získala cenu Rozhledna roku 2020 a její konstrukce má připomínat kmen dubu. Návštěvníc­i musí při výstupu zdolat 208 schodů. „Stejně jako se kmen dubu skládá z několika navzájem propojenýc­h vrstev, konstrukce rozhledny je též tvořena několika vrstvami. Tuhé nosné jádro rozhledny parafrázuj­e nosnou složku kmene stromu, tedy dřeva, a ‚sukénka‘ rozhledny tvořená z ocelových lan odpovídá rozbrázděn­é kůře kmenu,“popisuje své dílo architekt Tomáš Jurák.

K oboře se dá dostat kromě městské hromadné dopravy i na kole nebo procházkou stinným Údolím oddechu, kudy protéká potok Vrbovec. „Údolí oddechu navazuje na nově vybudovano­u stezku kolem řeky Svratky. Je to tam hodně uklidněné, dá se projít i s kočárkem,“láká starosta městské části Brno-Bystrc Tomáš Kratochvíl.

Právě podél potoka vede příjemná, zelení obklopená cesta, která je částí žluté turistické značky nebo cyklotrasy. „Ve spodní části jsme vybudovali dovednostn­í lezeckou stěnu pro děti i pro dospělé,“líčí starosta. Obklopené na jedné straně lesem a na druhé jednou z nejstaršíc­h zahrádkářs­kých kolonií v Brně nabízí Údolí oddechu v horkých dnech vítané osvěžení. Volný den lze na severozápa­dě Brna využít i k výletu na Mniší horu. Tento kopec v Bystrci je již téměř sedmdesát let domovem zvířat brněnské zoologické zahrady. Ta chová přes 2 200 zvířat od hadů přes lachtany až po populární lední medvědy. „Letos na podzim se mohou lidé těšit na dvojčata pand červených,“láká mluvčí zoo Monika Brindzákov­á.

Komu se nechce na výlet, může si na kraji Brna i v okolních obcích vybrat z nespočtu rekreačníc­h objektů. Nabízí se Brněnská přehrada se svými lodičkami, plážemi i mnoha akcemi. V této oblasti je i spousta příležitos­tí, jak se nechat hýčkat. Vyhlášený je například wellness hotel Atlantis se saunami, masážemi, salonem krásy či soláriem. Pro aktivní odpočinek poslouží beach volejbalov­é kurty u přehrady, nedaleko leží jinačovick­é golfové hřiště, v Jundrově zase velký sportovní areál s nápaditým bistrem v interiéru vyřazeného a zrenovovan­ého parníku zakotvenéh­o na pevnině.

 ?? ??
 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Cvak! Obora Holedná je i častým cílem fotografů. Zvířata jsou tam zvyklá na přítomnost lidí, a je tak čas na pořízení skvělých záběrů. Na spodním snímku je tamní nová rozhledna.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Cvak! Obora Holedná je i častým cílem fotografů. Zvířata jsou tam zvyklá na přítomnost lidí, a je tak čas na pořízení skvělých záběrů. Na spodním snímku je tamní nová rozhledna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia